Cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume, prins de DIICOT

Procurorii DIICOT l-au prins pe cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume, potrivit unui comunicat de presă al instituției.
În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în primăvara anului 2014, trei persoane au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunilor de falsificare de monedă, punerea în circulație de valori falsificate, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori și înșelăciune, grup ce își desfășoară activitatea și în prezent și față de care a fost documentată activitatea de falsificare a unui număr de 17065 bancnote din cupiura de 100 lei, prejudiciul în cauză ridicându-se la aproximativ 1706500 lei.
Bărbatul a fost prins după ce au fost făcute 5 percheziții domiciliare, pe raza municipiului București și a orașului Bușteni, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de falsificare de monedă, complicitate la falsificare de monedă, punerea în circulație de valori falsificate, complicitate la punerea în circulație de valori falsificate, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori, complicitate la deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori, înșelăciune și complicitate la înșelăciune.
Liderul grupului infracțional avea rolul de a îi coordona pe ceilalți membri, fiind implicat în procurarea/deținerea de materiale și instrumente necesare falsificării, în falsificarea de monede și punerea acestora în circulație, inducând astfel în eroare mai multe persoane.
În urma cercetărilor, s-a constatat faptul că, într-un interval relativ scurt de timp, liderul grupului a reușit să producă cele mai bune falsuri din istoria României și să devină cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume.
Procurorii DIICOT, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Oficiului Național Central pentru Combaterea Falsului de Monedă, au desfășurat activități de monitorizare a fenomenului de plasare a acestui tip de contrafacere, iar ca urmare a calității superioare a reproducerii, fiind realizate pe suport de polimer și având imitate toate elementele de siguranță destinate publicului (inclusiv microperforațiile, banda iridescentă, imagine latentă, fereastră transparentă, cerneala care își schimbă culoarea, imprimare vizibilă în lumină ultravioletă), fals aproape imposibil de identificat de către persoanele care intră în posesia acestora, din acest motiv a fost denumit generic ”SUPER LEU”.
Evoluția acestui tip de fals la nivelul anului 2014 a fost una spectaculoasă fiind pentru prima dată în istoria falsului de monedă din România când aceasta era identificată în circuitul financiar cu precădere în centrele de procesare de numerar, ceea ce îndepărta practic momentul punerii în circulație de momentul identificării bancnotei. În toate situațiile în care erau identificați martori (casieri ai unităților comerciale sau alte altor instituții financiare – bănci comerciale) nici unul nu a putut oferi suport informațional întrucât nu și-a dat seama la momentul încasării că bancnota este un fals.
La sediul DIICOT vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 3 persoane.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, al ofițerilor Europol, al ofițerilor din cadrul Institutului Național de Criminalistică, al specialiștilor din cadrul Băncii Naționale a României și al jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
Sursa: www.euroactiv.ro
- Marius Lulea (AUR): „Politicienii nu dispar, se transformă. România a inventat teleportarea administrativă”Marius Lulea, prim-vicepreședinte al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), critică dur modul în care politicienii români se mențin constant în funcții plătite din bani publici, indiferent de rezultatele sau demiterea lor. Într-o declarație ironică, acesta compară fenomenul cu legea conservării energiei, acuzând clasa politică de crearea unui „perpetuum mobile politic” care funcționează pe spinarea cetățeanului. …
- Cernavodă: Primarul sparge 400 de mii de euro pe manele din banii cetățenilorPrimarul din Cernavodă, Liviu Negoiță, a provocat reacții controversate după ce a decis să aloce 400.000 de euro pentru organizarea unui festival de manele în cadrul Zilelor Orașului Cernavodă, în contextul actualei crize bugetare. Evenimentul va aduce pe scenă 15 artiști, printre care Vali Vijelie, Nicolae Guță și Dani Mocanu. Contactat de jurnaliștii Antena 3 CNN, primarul …
- Grefierii au ieșit în stradă în această dimineață: „Suntem umiliți și jefuiți!” Justiția, în prag de blocaj totalÎn această dimineață, aproape 100 de grefieri au protestat pe treptele Curții de Apel București, denunțând decizia Guvernului de a plafona sporul pentru condiții grele de muncă la doar 300 de lei brut. Sindicaliștii acuză autoritățile de umilire și furt instituționalizat. Dacă revendicările lor nu sunt luate în serios, avertizează: sistemul judiciar riscă paralizia. Protestul …
- Daniel David scuză gafele: Bolojan și Dan vor binele țării. Dar lipsește competențaMinistrul Educației, Daniel David, și-a cerut iertare pentru gafele recente, declarând că „nu e mândru” de modul în care a comunicat și că regretă greșelile făcute. În același timp, și-a exprimat susținerea pentru președintele Nicușor Dan și premierul Ilie Bolojan, pe care i-a descris drept „oameni cinstiți, deștepți și care vor binele țării” – un …
- Guvernanții recunosc că au condus prost și politicienii trăiesc în lux… dar taie de la popor, nu din pensiile specialeCând un fost ministru de Finanțe, precum Alexandru Nazare, recunoaște că România „a trăit pe datorie”, nu mai este vorba de analiză economică, ci de confesiune post-faliment. Într-un moment rar de sinceritate, acesta afirmă că „trebuie să avem curajul schimbării” pentru că altfel „nu mai putem merge mai departe” (sursa: Digi24). Dar întrebarea esențială rămâne: …