ComunicateJUSTIȚIEPoliticăPrima PaginăȘtirile 60m.RO

Directorul Unifarm acuzat de o șpagă de 760 000 euro. De câte ori am auzit asta: SUNT NEVINOVAT!!!

Directorul Unifarm SA este acuzat de către procurorii de la DNA că ar fi pretins o șpagă de aproape un milion de euro. El ar solicitat această sumă impresionantă pentru a oferi un contract de achiziție produse medicale de protecție sanitară unei anumite firme.

Știți produsele care erau așa de așteptate în spitalele din România? Mai știți cadrele medicale din Suceava care acuzau ministerul sănătății să îi trimite pe câmpul de luptă total nepregătiți? Mai știți sutele de cadre medicale infectate în interiorul spitalelor așteptând măștile de protecție și mănușile?

Iată de ce produsele de protecție sanitară nu mai soseau: nu se stabilese încă șpaga care era de dat.

Ionel Eugen Adrian este numele persoanei puse sub acuzare de către procurori. Sigur că vorbim de o persoană numită politic, obedientă unui grup de interese organizat politic, acel grup de infractori care controlează bugetul de stat de mai bine de 30 de ani.

Binențeles că acesta, ca și alte persoane puse sub acuzare în alte cazuri de corupție, unele dovedit nevinovate și altele vinovate de către instanțele din România, strigă sus și tare că: E S T E N E V I N O V A T!

Românii au auzit de atâtea ori această afirmație și apoi au văzut condamnări penale, dar fără bani recuperați, că nu mai pot crede nimic.

În fapt tupeul infractorilor numiți politic pe funcții politice este unul colosal, căci și când sunt prinși în flagrant, cu mână în sac, ei spun că sunt nevinovați.

Noi nu spunem că Adrian Ionescu ar fi vinovat, este posibil să nu fie, noi doar spunem că nu a existat un condamnat penal care să provină din lumea politică și să spună că el este vinovat și că își recunoaște vina.

Procurorii de la DNA spun că directorul companiei de stat, care și așa are un salariu de nabab arab, a pretins către o companie ce importa produse de protecție din Turcia, suma de 760 000 de euro. Este vorba chiar despre produsele care ar trebui să protejeze cadrele din spitale.

Redacția 60m.RO a prezentat de multe ori nivelul ridicat al corupției din perioada de pandemie, când autoritățile de pe toate palierele au făcut achiziții dubioase fără a mai organiza licitații publice.

Vă mai aduceți aminte de măștile la suprapreț sau de apa cu aromă de clor aruncată pe străzile din țară? Acum se vede și de ce erau prețurile așa de umflate: se colectau bani pentru campaniile electorale ce aveau să vină.

PNL este în acest moment 80% PDL, adică partidul sub care s-a comis cel mai mare jaf din istoria României, dovedit de DNA prin numeroasele acuzații, și-a cumpărat și partid. Acum să nu își imagineze cineva că românii sunt atât de proști și prin tranzacții politice îi mai poți minți.

Ministrul sănătății a convocat de urgență o ședință prin care să stabilească ce urmează a se întâmpla cu directorul de la Unifarm. Noi știm că este vorba numai de teatru politic și că o mână va spăla pe alta.

Ionel va fi îndepărtat din post pentru a scăpa de ochii opiniei publice și un alt incompetent va fi numit pe post pentru a face exact același lucru: să strângă bani pentru el și partid.

Iată comunicatul emis de către DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 23 iunie 2020, a inculpatului IONEL EUGEN ADRIAN, director general al Companiei Naționale Unifarm SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– luare de mită,
– abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite,
– complicitate la trafic de influență,
– instigare la fals intelectual,
– folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În calitate de director general al C.N. Unifarm SA, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi pretins 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca CN Unifarm SA, companie de stat, să atribuie un contract de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul COVID 19 (250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale).

Contractul ar fi fost încheiat cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020, cu încălcarea dispozițiilor prevăzute în Legea 98/2016 privind achizițiile publice, atât sub aspectul modului în care a fost negociat, cat și a modului în care a fost atribuit, practic fără nicio procedură.

În plus, cele 1 milion de măști livrate și receționate în prima tranșă Companiei Naționale Unifarm SA nu erau măști chirurgicale (produse încadrate în categoria dispozitivelor medicale), ci măști de protecție neconforme cu standardele stipulate în contract, practic erau alte tipuri de echipamente de protecție decât cele convenite în contract.

Totodată, din funcția pe care o ocupa, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi determinat un funcționar din cadrul CN Unifarm SA să ateste în mod nereal, pe documentele de atribuire aferente contractului, că negocierea s-ar fi efectuat chiar cu reprezentantul legal al firmei private care a livrat echipamentele. În realitate, negocierea s-a realizat între directorul general Ionel Eugen Adrian și intermediar, la un restaurant din municipiul București, unde practic s-a convenit asupra clauzelor contractului și a prețului echipamentelor de protecție.

Pentru acest „serviciu”, persoana intermediară a pretins de la reprezentanții societății comerciale, pentru sine și pentru funcționari din CN Unifarm SA, suma de 5.810.175 lei, reprezentând un procent de 18% din valoarea totală a contractului încheiat cu Unifarm. Din această sumă, inculpatul Ionel Eugen Adrian urma să primească suma de 760.000 euro convenită cu intermediarul.

Din cauză că societatea comercială furnizoare nu a achitat intermediarului nicio sumă din procentul de 18 % convenit , inculpatul Ionel Eugen Adrian, în calitate de director general al C.N. Unifarm S.A a decis rezilierea unilaterală a contractului.

Din totalul echipamentelor conținute în contract a fost livrată și plătită doar o parte, respectiv 1 milion de măști (care de altfel nu corespundeau specificațiilor tehnice) și 26.000 de combinezoane.
Prin modalitatea descrisă s-ar fi produs un prejudiciu în valoare de 2.380.000 lei în patrimoniul CN Unifarm SA, reprezentând contravaloarea celor 1 milion de măști de protecție neconforme cu cele care au constituit obiectul contractului.

Separat de cele anterior menționate, s-a mai reținut că Ionel Eugen Adrian ar fi dobândit calitatea de director general al C.N. Unifarm SA, la data de 6 iunie 2016, cu încălcarea dispozițiilor legale. Concret, în calitate de membru și președinte al Consiliului de Administrație al Companiei Naționale Unifarm SA, acesta ar fi votat, la ședința din aceeași dată, numirea sa ca director general al CN Unifarm SA.

Or, dispozițiile OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice interzic în mod expres ca președintele Consiliului de Administrație să fie numit și director general, aspect ignorat de membrii Consiliului de Administrație, printre care și Adrian Ionel. Acesta a emis și a semnat Decizia nr. 46 din 06.06.2016, în urma căreia a obținut venituri nete în cuantum de 498.722 lei (în perioada 14 iulie 2016-25 mai 2020).

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte o serie de obligații între care:
– să nu exercite funcția de director general și membru în Consiliul de Administrație al C.N. Unifarm SA,
– să nu părăsească teritoriul Municipiului București și județul Ilfov, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,
– să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

sursa: https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=9838

  • Maia Sandu invită firmele românești să investească în Republica Moldova, dar cu riscuri majore
    Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat o invitație companiilor românești de a investi în țara vecină, subliniind beneficiile financiare din partea Uniunii Europene, dar fără a menționa incertitudinile economice și politice care ar putea afecta aceste investiții. În cadrul Forumului Economic „Investiţii – Dezvoltare – Integrare Europeană” de la Chişinău, Maia Sandu a subliniat faptul că Moldova va primi o finanțare de 1,9 miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea infrastructurii și modernizarea economiei. Cu toate acestea, în ciuda acestei promisiuni, președinta a omis să abordeze provocările serioase cu care se confruntă Republica Moldova, inclusiv instabilitatea politică …
  • Controalele ANPC s-au transformat într-un spectacol al opulenței: Piedone cu cizme de 624 de euro
    Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5 și actual președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a reușit să atragă atenția, dar nu datorită măsurilor luate în cadrul controalelor sale, ci datorită unui detaliu vestimentar care a devenit rapid un simbol al luxului ostentativ: cizmele sale de 624 de euro. În timp ce ANPC ar trebui să protejeze interesele consumatorilor, Piedone a ales să-și etaleze o pereche de cizme de designer, semnate de Bottega Veneta, care costă o sumă considerabilă și mult peste veniturile multora dintre românii pe care se presupune că îi apără. Cizmele cu talpă verde, …
  • Șefa UPU de la Spitalul Județean Constanța dată afară pe motiv că „e nevoie de un bărbat” pentru funcție: un abuz flagrant de discriminare!
    Managera Spitalului Județean Constanța a decis să o demită pe șefa Unității de Primiri Urgențe, dr. Rodica Tudoran, sub pretextul că funcția ar trebui ocupată de un bărbat. Aceasta a justificat schimbarea prin nevoia unui lider care „să poată alerga între heliport și spital”, un discurs profund discriminatoriu. Incidentul a stârnit un val de reacții și indignare, iar autoritățile vor lua măsuri pentru a sancționa abuzul. Un scandal uriaș a izbucnit la Spitalul Județean Constanța, după ce managera instituției, Raluca Ștefan, a demis-o pe șefa Unității de Primiri Urgențe (UPU), dr. Rodica Tudoran, motivând că funcția respectivă trebuie ocupată de …
  • Cererea americană de ouă din România respinsă din cauza reglementărilor UE
    Americanii au solicitat ouă din România pentru a suplini deficitul cauzat de epidemia de gripă aviară, însă legislația sanitar-veterinară europeană și condițiile impuse de SUA fac imposibilă îndeplinirea cerințelor, lăsând țările europene într-o poziție vulnerabilă pe piața internațională. Statele Unite au adresat o cerere pentru importul de ouă din România, dar livrările nu pot fi realizate din cauza unei reglementări care face imposibilă satisfacerea cerințelor sanitare impuse de legislația americană. Conform președintelui Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, legislația din SUA impune ca ouăle să fie spălate și congelate înainte de export, o practică care nu este …
  • Economia României în pericol: Inflația și concedierile amenință industriile auto și conexe
    Industria auto românească se confruntă cu riscuri majore din cauza taxelor impuse de Statele Unite, iar un val de concedieri este iminent. Pe lângă aceste probleme, inflația continuă să erodeze puterea de cumpărare a românilor, iar prognozele economice sugerează o înrăutățire a situației pe termen scurt. România se află într-un moment extrem de delicat din punct de vedere economic, iar situația ar putea deveni mult mai gravă în următoarele luni. Industria auto și sectoarele conexe, vitale pentru economia națională, sunt pe cale de a fi afectate sever de taxele impuse de administrația Trump asupra produselor europene. Conform specialistului în economie …
  • Războiul taxelor – Christine Lagarde cere ca UE să renunțe la Visa, Mastercard și PayPal, firme deținuțe de companii Americane sau chineze
    Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, lansează un apel ferm pentru transformarea radicală a sistemului de plăți europene. Într-o intervenție la emisiunea The Pat Kenny Show, Lagarde a subliniat dependența Europei de infrastructura digitală de plăți controlată de SUA și China: „Visa, MasterCard, PayPal și Alipay sunt toate deținute de companii americane sau chineze. Ar trebui să ne asigurăm că există și o ofertă europeană.” Ea a descris această schimbare drept „un marș către independență”, argumentând că Europa trebuie să-și construiască propriul sistem alternativ pentru a-și asigura suveranitatea financiară. În viziunea sa, un sistem de piețe de capital complet integrat ar …
  • AUR sesizează BEC şi AEP: „Sute de conturi ilegale pe reţelele de socializare promovează candidaţii sistemului la prezidenţiale”
    AUR a anunţat, luni, că a făcut o sesizare la Biroul Electoral Central şi la Autoritatea Electorală Permanentă, prin care semnalează existenţa a sute de conturi de TikTok care încalcă în mod flagrant legislaţia electorală, prin promovarea ilegală a unor candidaţi. AUR solicită BEC dispunerea de îndată de către TikTok a eliminării tuturor materialelor ilegale publicate începând din 4 aprilie de către aceste conturi, transmite News.ro. ”AUR denunţă dublul standard: sute de conturi ilegale pe reţelele de socializare promovează candidaţii sistemului la prezidenţiale. În acelaşi timp, BEC interzice postările unor simple persoane neafiliate politic care îşi afirmă sprijinul în mediul …
  • Percheziții DNA în cinci primării din Botoșani și Suceava și alte 34 de locații: Firma Cornell’s Floor obținea toate contractele de infrastructură
    Percheziții DNA au loc luni în cinci primării din județele Botoșani și Suceava și alte 34 de locații, la firme și persoane fizice, transmite instituția Anticorupție într-un comunicat din 7 aprilie. Firma Cornell’s Floor obținea toate contractele de infrastructură în administrațiile publice vizate de procurori, între care primăriile Mihai Eminescu, Păltiniș, Drăgușeni, Ungureni. Dosarul este deschis de DNA Suceava in rem (vizează fapte, nu persoane) și vizează suspiciuni de corupție în perioada 2023-2024. În perioada menționată de procurorii DNA și în 2025 societatea a obținut, conform informațiilor 60M.RO obținute din portalul de achiziții publice, peste 270 de licitații, singură sau în consorții, …
  • Bogdan Peșchir, victima unei decizii injuste: Rămâne în arest în ciuda contestației
    Bogdan Peșchir, cunoscut sub numele de Bogpr, continuă să fie ținut în arest, în ciuda solicitării sale legale de a fi plasat sub control judiciar sau arest la domiciliu. Instanța a respins cererea sa, lăsându-l în continuare într-o situație dificilă, în care se simte discriminat și nedreptățit. Pe 7 aprilie 2025, instanța a decis să respingă cererea lui Peșchir de a înlocui măsura arestării preventive cu măsura controlului judiciar sau arestului la domiciliu. În ciuda faptului că a oferit toate argumentele necesare, judecătorii au considerat cererea „inadmisibilă”, fără a lua în considerare circumstanțele sau posibilele abuzuri. „Soluția pe scurt: În …
  • Noul impozit pe cifra de afaceri: Lovitura mortală pentru economia românească. Falimente, concedieri și scumpiri în masă sunt doar începutul!
    Introducerea impozitului pe cifra de afaceri în 2025 provoacă un val de îngrijorare în rândul antreprenorilor și al angajaților. Deși guvernul îl prezintă drept o soluție miraculoasă pentru creșterea veniturilor la buget, efectele se dovedesc a fi dezastruoase: falimente, scăderi economice dramatice și concedieri în masă. Impozitul vizează în principal companiile mari, cu cifre de afaceri impresionante, care deja reprezintă un sector vital al economiei naționale. Însă, această măsură nu face decât să pună o presiune uriașă asupra lor, punând în pericol locurile de muncă a peste un milion de oameni. Specialiștii din domeniu avertizează că impactul va fi devastator …
  • Blocajele lui Nicușor Dan: Miliarde de euro pentru educație risipite din cauza primarului
    Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, pare să fi transformat Bucureștiul într-un loc unde dezvoltarea urbanistică și educațională sunt sistate, iar miliarde de euro sunt irosite din cauza deciziilor sale. În loc să contribuie la modernizarea școlilor și grădinițelor din Capitală, primarul a ales să saboteze aceste proiecte esențiale, aruncând orașul într-un colaps administrativ. Nicușor Dan continuă să demonstreze, prin acțiunile sale, că este complet incapabil să gestioneze dezvoltarea Bucureștiului. În loc să pună pe prim-plan interesul cetățenilor și să investească în educație, infrastructură și siguranță, primarul general al Capitalei a reușit să blocheze o serie de proiecte vitale, iar …
  • Traian Băsescu: „Umilinţă mai mare de atât nu putea fi adusă de un premier” – despre decizia lui Marcel Ciolacu de a trimite emisari în SUA
    Fostul președinte Traian Băsescu a criticat dur decizia premierului Marcel Ciolacu de a trimite emisari în Statele Unite, afirmând că aceasta reprezintă o umilință pentru România și o uzurpare a atribuțiilor președintelui. Băsescu consideră că acțiunea lui Ciolacu riscă să discrediteze guvernul și să adâncească criza instituțională. Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, duminică, 6 aprilie,că premierul Marcel Ciolacu a acționat împotriva principiilor constituționale prin trimiterea unor emisari în Statele Unite, argumentând că astfel a uzurpat atribuțiile președintelui. Potrivit lui Băsescu, politica externă este domeniul de competență al președintelui, iar trimiterea de emisari pentru a facilita relațiile României cu Casa …
  • Dacă PNL Bihor nu are încredere în Mălan, de ce ar avea bihorenii?
    Alegerile interne din PNL Bihor au transmis un semnal clar: Mircea Mălan nu are susținerea nici măcar a colegilor săi de partid pentru a conduce filiala. Este o realitate greu de ignorat și care ar trebui să ridice semne serioase de întrebare pentru orice alegător din Bihor. Cum poate un politician care nu convinge nici măcar în interiorul propriului partid să aspire la una dintre cele mai importante funcții administrative din județ? Dacă PNL Bihor, cu toate jocurile de culise și strategii interne, a decis că Mălan nu este omul potrivit pentru a-i reprezenta, de ce ar trebui bihorenii să …
  • România și Digitalizarea: O poveste de eșec
    În era tehnologiei și a schimbărilor rapide în mediul global, România rămâne prinsă în trecutul digital. Deși este un stat membru al Uniunii Europene, cu un potențial economic considerabil, țara noastră se află la coada clasamentelor europene când vine vorba de digitalizarea infrastructurii publice și private. Iar această stare de fapt nu pare să se schimbe prea curând. În fiecare domeniu, de la administrația publică până la educație și sănătate, România se dovedește a fi un exemplu negativ în privința implementării tehnologiilor moderne, ceea ce pune în pericol dezvoltarea economică și socială a națiunii. 1. Administrația Publică: Un sistem praf, …
  • Matei Păun este afaceristul cu legături în Rusia și Belarus ce are implicare în campania lui Nicușor Dan
    Matei Păun, bancher cu o experiență de peste 20 de ani, a avut legături de afaceri în Rusia și Belarus și a fost implicat în mai multe campanii electorale ale lui Nicușor Dan, inclusiv în 2024, când acesta a candidat pentru funcția de primar al Capitalei. Acuzat de opinii favorabile Rusiei, Păun susține că este o persoană pro-europeană. În interviurile sale, el clarifică legăturile sale din trecut și explică motivele din spatele unor declarații controversate Matei Păun este un bancher cu o vastă experiență în domeniul financiar și cu o carieră marcată de legături de afaceri internaționale, inclusiv în Federația …

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button