ISTORIEMagazin

Muniție din primul război mondial, descoperită la Valea Uzului

Duminică 21 Iunie, în urma unor „prospecții” în zonele de conflict militar, dl. Ovidiu Gherman din Bacău, împreună cu alți colegi din API a descoperit un depozit de muniție din primul război mondial.

Conform echipei pirotehnice a Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău, depozitul conținea următoarele elemente de muntie activă:
– 456 cartușe de infanterie cal. 7,92 mm,
– 32 grenade de aruncător,
– un proiectil exploziv cal. 75 mm,
– o grenadă de mână defensivă.

Cu ocazia acestei descoperiri, Ovidiu Gherman ne dezvăluie o părticică din povestile acelor locuri, de acum 103 ani:

Valea Uzului a fost una din văile pe care armata germană și cea austro-ungară a încercat pătrunderea spre Târgu Ocna – Onești. Drumul care face legătura între orașul Dărmănesti și Poiana Uzului a fost străjuit de către armatele invadatoare în permanență; Pe aici a trecut marea parte a trupelor care au luptat pe vârfurile munților Nemira și Muierus, aflate în apropiere.

La locul descoperirii acestui depozit de muniție, contextul ne-a arătat faptul că erau au fost staționate trupe mixte (Germane și austro-ungare), fiind descoperite și baionete, pumnal de lupta, sticle, felinar și alte piese de echipament specifice celor două armate, piese ce vor fi expuse publicului în viitoarele evenimente ale asociației.

Elementele de muniție au fost predate în momentul descoperirii, prin apel la 112, conform legii. În cel mai scurt timp, echipa pirotehnica de la ISUJ Bacău a ajuns la locul descoperirii și au ridicat muniția, aceasta fiind transportată în siguranță în vederea distrugerii.


Câteva informații utile pentru cazul în care se descoperă astfel de elemente de muniție periculoase:
PENTRU EVITAREA CATASTROFELOR SAU A SURPRIZELOR NEPLĂCUTE CARE POT APĂREA PE TIMPUL UNEI EXCURSII, LA SĂPAREA FUNDAȚIEI PENTRU RIDICAREA LOCUINȚELOR, CÂND EFECTUAȚI LUCRĂRI AGRICOLE ȘI ÎN ALTE ÎMPREJURĂRI, DACĂ DESCOPERIȚI ELEMENTE DE MUNIȚII SAU ALTE OBIECTE CARE VI SE PAR SUSPECTE, ACȚIONAȚI ASTFEL:
– nu atingeți, nu loviți și nu mișcați muniția descoperită;
– nu demontați din curiozitate elementele componente ale muniției descoperite;
– nu introduceți în foc munițiile și nu faceți foc în apropierea lor;
– nu ridicați, nu transportați sau introduceți munițiile neexplodate în încăperi, locuințe sau grămezi de fier vechi;
– nu aruncați la fier vechi și nu predați la societățile colectoare munițiile;
– nu lăsați copiii să se joace cu asemenea muniții;
Supravegheați zona în care ați descoperit muniția până la sosirea echipei pirotehnice.
Când se executa lucrări și se depistează, cu ocazia săpăturilor, muniții neexplodate, se sistează imediat lucrările, se îndepartează întregul personal din zona periculoasă și se anunță structurile abilitate de intervenție.
NEUTRALIZAREA ȘI DISTRUGEREA MUNIȚIILOR SE EXECUTĂ NUMAI DE CĂTRE SUBUNITĂȚILE PIROTEHNICE CARE AU PREGĂTIREA ȘI DOTAREA CU APARATURĂ SPECIALĂ PENTRU ACEASTĂ MISIUNE PERICULOASĂ.
NU UITAȚI! Nerespectarea acestor reguli poate produce rănirea gravă sau chiar decesul celor implicați.

Back to top button