Înalta Curte lămurește o problemă de drept fără precedent: Noțiunea de polițist din Codul Penal include și polițistul local

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) au rezolvat o problemă care s-a ivit în premieră, în timpul unui proces la Curtea de Apel Oradea.
Este vorba despre clarificarea noțiunii de polițist local.
ICCJ a fost sesizată de către Curtea de Apel Oradea în sensul dezlegării unei chestiuni de drept, într-un dosar în care un bărbat este dat în judecată pentru că ar fi lovit şi ameninţat un poliţist local. Evenimentul a avut loc pe data de 7 iunie 2018, când un un poliţist a încercat să ridice un autoturism abandonat de câteva luni în faţa unui bloc din Oradea. Supărat că i se ridică mașina, proprietarul l-a atacat pe polițistul local l-a lovit în zona pieptului şi l-a ameninţat cu moartea.
Pentru faptele sale, agresorul a fost trimis în judecată pentru ultraj, însă Judecătoria Oradea l-a condamnat doar la şase luni închisoare cu suspendare, după ce magistraţii au schimbat încadrarea juridică din infracţiunea de ultraj prevăzută de art. 257, alin. 1 şi 4 din Codul penal în infracţiunea de ultraj prevăzută de art. 257, alin. 1 din Codul penal, raportat la art. 193 alin.1 Cod penal (lovirea sau alte violenţe).
„Faptele prevăzute în alin. (1) – (3), comise asupra unui poliţist sau jandarm, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate”, se arată în sentința judecătorilor.
Judecătorii susţineau că Poliţia locală se organizează şi funcţionează, conform art. 4 din Legea 155/2010, prin hotărâre a administraţiei locale, ca un compartiment în cadrul aparatului de specialitate al primarului, pe când noţiunea de poliţist sau jandarm de la art. 257, alin. 4 se referă la persoana angajată în cadrul Poliţiei Române, care face parte din MAI, iar activitatea poliţistului local nu este reglementată de Legea 218/2002 a Poliţiei Române.
Parchetul a făcut apel împotriva acestei sentinţe şi a solicitat Curţii de Apel Oradea sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru dezlegarea unei probleme de drept. Procurorii sunt de părere că dispoziţiile art. 257, alin. 4 nu fac nicio distincţie între poliţistul local şi poliţistul din cadrul MAI, iar prin forma agravantă prevăzută la acest articol se urmăreşte pedepsirea mai aspră a celor care înţeleg să ultragieze o persoană învestită cu exercitarea acestei funcții publice.
Decizia Instanţei supreme a fost ca noţiunea de poliţist din Codul penal să aibă în vedere şi persoana care exercită funcţia de poliţist local.
Sursa: www.perol.ro
- Maia Sandu invită firmele românești să investească în Republica Moldova, dar cu riscuri majorePreședintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat o invitație companiilor românești de a investi în țara vecină, subliniind beneficiile financiare din partea Uniunii Europene, dar fără a menționa incertitudinile economice și politice care ar putea afecta aceste investiții. În cadrul Forumului Economic „Investiţii – Dezvoltare – Integrare Europeană” de la Chişinău, Maia Sandu a subliniat …
- Controalele ANPC s-au transformat într-un spectacol al opulenței: Piedone cu cizme de 624 de euroCristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5 și actual președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a reușit să atragă atenția, dar nu datorită măsurilor luate în cadrul controalelor sale, ci datorită unui detaliu vestimentar care a devenit rapid un simbol al luxului ostentativ: cizmele sale de 624 de euro. În timp ce …
- Șefa UPU de la Spitalul Județean Constanța dată afară pe motiv că „e nevoie de un bărbat” pentru funcție: un abuz flagrant de discriminare!Managera Spitalului Județean Constanța a decis să o demită pe șefa Unității de Primiri Urgențe, dr. Rodica Tudoran, sub pretextul că funcția ar trebui ocupată de un bărbat. Aceasta a justificat schimbarea prin nevoia unui lider care „să poată alerga între heliport și spital”, un discurs profund discriminatoriu. Incidentul a stârnit un val de reacții …
- Cererea americană de ouă din România respinsă din cauza reglementărilor UEAmericanii au solicitat ouă din România pentru a suplini deficitul cauzat de epidemia de gripă aviară, însă legislația sanitar-veterinară europeană și condițiile impuse de SUA fac imposibilă îndeplinirea cerințelor, lăsând țările europene într-o poziție vulnerabilă pe piața internațională. Statele Unite au adresat o cerere pentru importul de ouă din România, dar livrările nu pot fi …
- Economia României în pericol: Inflația și concedierile amenință industriile auto și conexeIndustria auto românească se confruntă cu riscuri majore din cauza taxelor impuse de Statele Unite, iar un val de concedieri este iminent. Pe lângă aceste probleme, inflația continuă să erodeze puterea de cumpărare a românilor, iar prognozele economice sugerează o înrăutățire a situației pe termen scurt. România se află într-un moment extrem de delicat din …