Înalta Curte lămurește o problemă de drept fără precedent: Noțiunea de polițist din Codul Penal include și polițistul local

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) au rezolvat o problemă care s-a ivit în premieră, în timpul unui proces la Curtea de Apel Oradea.
Este vorba despre clarificarea noțiunii de polițist local.
ICCJ a fost sesizată de către Curtea de Apel Oradea în sensul dezlegării unei chestiuni de drept, într-un dosar în care un bărbat este dat în judecată pentru că ar fi lovit şi ameninţat un poliţist local. Evenimentul a avut loc pe data de 7 iunie 2018, când un un poliţist a încercat să ridice un autoturism abandonat de câteva luni în faţa unui bloc din Oradea. Supărat că i se ridică mașina, proprietarul l-a atacat pe polițistul local l-a lovit în zona pieptului şi l-a ameninţat cu moartea.
Pentru faptele sale, agresorul a fost trimis în judecată pentru ultraj, însă Judecătoria Oradea l-a condamnat doar la şase luni închisoare cu suspendare, după ce magistraţii au schimbat încadrarea juridică din infracţiunea de ultraj prevăzută de art. 257, alin. 1 şi 4 din Codul penal în infracţiunea de ultraj prevăzută de art. 257, alin. 1 din Codul penal, raportat la art. 193 alin.1 Cod penal (lovirea sau alte violenţe).
„Faptele prevăzute în alin. (1) – (3), comise asupra unui poliţist sau jandarm, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate”, se arată în sentința judecătorilor.
Judecătorii susţineau că Poliţia locală se organizează şi funcţionează, conform art. 4 din Legea 155/2010, prin hotărâre a administraţiei locale, ca un compartiment în cadrul aparatului de specialitate al primarului, pe când noţiunea de poliţist sau jandarm de la art. 257, alin. 4 se referă la persoana angajată în cadrul Poliţiei Române, care face parte din MAI, iar activitatea poliţistului local nu este reglementată de Legea 218/2002 a Poliţiei Române.
Parchetul a făcut apel împotriva acestei sentinţe şi a solicitat Curţii de Apel Oradea sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru dezlegarea unei probleme de drept. Procurorii sunt de părere că dispoziţiile art. 257, alin. 4 nu fac nicio distincţie între poliţistul local şi poliţistul din cadrul MAI, iar prin forma agravantă prevăzută la acest articol se urmăreşte pedepsirea mai aspră a celor care înţeleg să ultragieze o persoană învestită cu exercitarea acestei funcții publice.
Decizia Instanţei supreme a fost ca noţiunea de poliţist din Codul penal să aibă în vedere şi persoana care exercită funcţia de poliţist local.
Sursa: www.perol.ro
- Leul scade pentru a treia zi consecutiv în fața euro. Cresc și celelalte valute majoreMoneda națională continuă să se deprecieze în raport cu principalele valute internaționale. Euro, dolarul, lira sterlină și francul elvețian au înregistrat noi creșteri față de leu, potrivit cursului oficial publicat de Banca Națională a României. În schimb, indicii ROBOR au continuat să scadă. Banca Națională a României a publicat miercuri, 9 iulie, cursul oficial de …
- H.D Hartmann: AUR nu e partid naţionalist, ci e singurul partid identitar la ora actualăÎntr-o ediție transmisă live de Gândul, analistul politic H. D. Hartmann a criticat structura guvernamentală actuală și strategia greșită a PSD, afirmând că partidul a permis dezvoltarea AUR ca partid identitar. Hartmann acuză Guvernul de ineficiență și a criticat existența unor vicepremieri fără portofoliu, care potrivit acestuia, sunt plătiți „de pomană”. De asemenea, analistul a …
- România, la un pas de pierderea fondurilor europene. Bruxelles-ul nu mai are răbdareUniunea Europeană a primit planul fiscal al Guvernului, dar nu mai crede în promisiuni. România rămâne sub procedura de deficit excesiv, iar suspendarea fondurilor europene devine un scenariu tot mai probabil. Până nu se văd rezultate concrete, banii rămân în pericol. După ani de întârzieri, amânări și reforme ratate, România încearcă din nou să recâștige …
- Generalul Dumbravă invocă modelul Chancery Lane din Londra, însă DNA îl acuză de trafic de influențăGeneralul Dumitru Dumbravă, trimis în judecată alături de Florian Coldea pentru presupus trafic de influență sub acoperirea consultanței juridice, încearcă să se apere invocând un model britanic: Chancery Lane, celebra arteră juridică din Londra. Doar că, în Marea Britanie, colaborarea între foști ofițeri de informații și avocați e reglementată strict, transparentă și legală, nu o …
- Angajații cu salariu minim și IMM-urile, cei mai afectați de noile taxeMăsurile de austeritate asumate de Guvern lovesc direct în categoriile cele mai fragile din economie. Angajații cu salariu minim și întreprinderile mici și mijlocii vor suporta costul ajustărilor fiscale, avertizează consultantul fiscal Adrian Negrescu. În timp ce statul încearcă să evite o retrogradare financiară, populația cu cele mai mici venituri riscă să fie împinsă spre …