Consiliul European: Sancțiunile UE împotriva Rusiei, prelungite cu încă șase luni de liderii statelor membre

Liderii Uniunii Europene au convenit să prelungească cu încă şase luni sancţiunile economice împotriva Rusiei pentru rolul său în conflictul din estul Ucrainei şi pentru că nu a implementat acordurile de pace de la Minsk, a anunţat vineri preşedintele Consiliului European, Charles Michel, într-o conferinţă de presă după summitul european desfăşurat prin videoconferinţă, informează DPA şi EFE.
Sancţiunile au fost adoptate pentru prima dată la 31 iulie 2014, iniţial pentru o perioadă de un an, după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi a acordat sprijin separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, acţiuni care au dus la destabilizarea situaţiei din această ţară, potrivit UE. De atunci sancţiunile au fost prelungite la fiecare şase luni. Sancţiunile actuale expiră la 31 iulie, data până la care Consiliul UE are termen pentru formalizarea acordului politic adoptat vineri de către lideri şi publicarea actelor juridice necesare pentru reînnoirea măsurilor restrictive.
Uniunea Europeană a legat relaxarea sancţiunilor de progrese în ceea ce priveşte implementarea Acordului de la Minsk, care prevede o încetare a focului necondiţionată şi ca ambele părţi să-şi retragă armele grele de pe linia de front din estul Ucrainei.
Înainte de decizia de vineri, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron – care sunt implicaţi în negocierile de pace alături de Rusia şi Ucraina sub aşa-numitul format Normandia – şi-au informat omologii din UE cu privire la starea de fapt.
Sancţiunile UE vizează sectoarele finanţe, energie şi apărare ale Rusiei, împiedicând accesul anumitor bănci şi companii ruseşti la pieţele UE şi limitând anumite importuri din UE. Sancţiunile restricţionează, de asemenea, accesul Moscovei la anumite tehnologii şi servicii sensibile care pot fi utilizate pentru explorarea şi producerea petrolului.
Măsuri separate vizează comerţul cu teritoriile anexate Crimeea şi Sevastopol. Acestea au fost extinse săptămâna aceasta cu un an, până la 23 iunie 2021.
Sursa: www.caleaeuropeana.ro
- Trădători cu microfon. Mercenarii care au vândut poporul român pe doi bani și o agendă străinăVoi, cei care vă mai numiți jurnaliști, nu mai sunteți de mult glasul poporului. Sunteți doar trădători cu cravată și microfon. Ați renunțat la adevăr, la onoare, la dragostea de neam, pentru o slujbă comodă și un salariu plătit din minciună. V-ați transformat în mercenarii cuvântului, slugile întunericului care se prefac că informează, când de …
- Sistemul a dat drumul la căței: Digi24 spune că fermierii au încălcat legeaTeleviziunile sistemului au primit semnalul: ținta e țăranul român. Digi24 a sărit prima la atac și titrează fără rușine că „fermierii au încălcat legea” pentru că au îndrăznit să irige culturile cu apă din Dâmbovița. De parcă ar fi furat dintr-un rezervor privat al vreunui ministru, nu dintr-un râu care curge prin pământul românesc de …
- Apelul fermierilor: Apa e viață! Frați români, veniți să apărăm ce ne aparține de drept!Scandalul de la Lungulețu ia amploare, cu toate eforturile ministrului Agriculturii, Florin Barbu, de a calma spiritele la fața locului. Revolta fermierilor față de interdicția de a a folosi apa din Dîmbovița pentru udarea culturilor se extinde, ieșind la lumină inculusiv un apel al acestora lansat ieri, pe rețelele sociale, către români să se solidarizeze …
- Abuzurile de la Lungulețu și declarațiile tipice comisarilor sovietici ale ministrului Mediului – ”Cine vrea să irige trebuie să plătească!”În plină vară toridă, când fermierii se roagă pentru fiecare picătură de apă, Ministerul Mediului – condus de Diana Buzoianu – le-a transmis sec: „Cine vrea să irige, trebuie să plătească!”. Declarația, rostită într-un stil de funcționar stalinist, a inflamat spiritele la Lungulețu și nu doar. A devenit simbolul rupturii totale dintre birourile de la …
- Dacian Cioloș, vehiculat pentru conducerea SRI: o numire pregătită în tăcere, nu în transparențăDacian Cioloș, fost premier tehnocrat și figură cu un profil internațional puternic, este luat în calcul pentru conducerea Serviciului Român de Informații sau a Serviciului de Informații Externe. Deși președintele Nicușor Dan invocă transparență și consultări, sursele politice indică o listă gata făcută. Într-o perioadă tensionată, în care încrederea în instituțiile-cheie e deja fragilă, această …