InternaționalȘtirile 60m.RO

Merkel îndeamnă la unitatea UE pentru a combate criza de coronavirus

UE se confruntă cu cea mai mare provocare din istorie, a declarat Angela Merkel parlamentarilor germani. Pandemia de coronavirus a arătat fragilitatea Uniunii. Germania se pregătește să își asume președinția rotativă.

Într-o declarație în Parlamentului german, joi, cancelarul german Angela Merkel a prezentat problemele care consideră că vor domina viitoarea președinție de 6 luni a Germaniei a Consiliului Uniunii Europene.

Merkel a declarat că coronavirusul reprezintă cea mai mare provocare cu care s-a confruntat UE în istoria sa. „Pandemia a dezvăluit cât de fragil este încă proiectul european”, a spus cancelarul.

„Europa s-a dovedit a fi vulnerabilă. Coeziunea și solidaritatea nu au fost niciodată la fel de importante ca în prezent.”

Impactul pandemiei a arătat de asemenea că Europa trebuie să își asume mai multă responsabilitate la nivel global.

În special, răspândirea dezinformării a reprezentat o provocare globală pentru Europa.

„Este un lucru cu care trebuie să fie oprit, nu doar aici”, a spus Merkel.

Merkel a mai spus că relațiile UE cu China vor fi o problemă-cheie. Cancelarul a declarat că favorizează „dialogul cu mintea deschisă” în care Europa a vorbit cu o singură voce, în special cu privire la problema Hong Kong.

Alte teme abordate de cancelar au fost digitalizarea și trecerea la o economie sustenabilă.

Merkel a vorbit înainte de Summitul UE de vineri, care era de așteptat să se concentreze asupra soluționării bugetului Uniunii în anii următori, precum și a programului de reconstrucție pentru economia de după pandemie.

Marți, Merkel a spus grupului său parlamentar conservator că nu se așteptă la un acord deplin cu privire la nici o problemă în zilele următoare.

Dar, în discursul către Bundestag, cancelarul a spus că speră la un acord final cu privire la planul de recuperare până la sfârșitul lunii iulie.

„Cel mai bine ar fi să ajungem la un acord înainte de vacanța de vară”, a declarat Merkel, apelând la colaborarea statelor membre, astfel încât un acord să poată fi ratificat până la sfârșitul anului.

Președinția Consiliului Uniunii Europene este asumată de statele membre în mod rotativ și durează o perioadă de șase luni, Germania preluând rolul de la 1 iulie până la sfârșitul anului.

Back to top button