Politică

Ceaușescu, noul dușman de clasă! Operațiunea de reeducare a plevei societății – 1 miliard de euro

Mesia Bolojan – cum tot mai mulți îl numesc ironic – i-a convocat pe șefii de redacții pentru a le cere „sprijinul în reforme”. Un apel care, sub masca colaborării și a transparenței, pare să ascundă disconfortul generat de câteva întrebări incomode rostite în rarele momente când presa și-a făcut datoria: aceea de a întreba, nu de a aplauda.

Pus în dificultate de aceste ieșiri jurnalistice deloc docile, noul „reformator” pare să fi pus în mișcare un mecanism bine uns, menit să neutralizeze zgomotul critic. Dar pentru că „șpagă pentru presă” ar fi o formulare prea directă și potențial compromițătoare, băieții deștepți din umbră au inventat o etichetă mai prezentabilă: lupta cu „războiul hibrid rusesc” și combaterea „nostalgicilor comuniști”, adică vreo 70% din populație, după cum ne sugerează însuși narațiunea oficială.

În ultimii 36 de ani, guvernele mafiei politico-economice PSD–PNL au dus țara într-o stare de colaps controlat. Au distrus sistematic industria, agricultura, infrastructura și încrederea oamenilor în stat. Totul a fost jefuit, vândut, externalizat sau băgat sub preș.

Nu e deloc surprinzător că din ce în ce mai mulți români îl regretă, chiar și cu frică, pe Nicolae Ceaușescu – conducătorul comunist care, dincolo de abuzurile și derapajele regimului său, a lăsat în urmă o țară construită, independentă și fără datorii externe.

În doar 25 de ani, Ceaușescu a industrializat România, a ridicat orașe, hidrocentrale, spitale, uzine și fabrici, multe dintre ele funcționale până în anii 2000. Nu importam aproape nimic – produceam de la ac și șurub până la avion, tractor și navă. România era respectată internațional. Asta nu e propagandă – sunt fapte istorice.

Astăzi, urmașii săi ideologici inversați – cei care urlă împotriva comunismului, dar își trag milioanele din bugetul public – au distrus tot ceea ce Ceaușescu a construit, și o fac invocând mereu „valorile democratice” și „parteneriatele strategice”.

Operațiunea de reeducare a plevei societății – 1 miliard de euro

Într-o țară în care spitalele cad peste bolnavi și educația își numără creta, ne trezim cu o solicitare de un miliard de euro pentru a „îndrepta” opinia publică. Solicitare venită din partea unui Stefureac – cunoscut mai degrabă pentru fidelitatea față de comenzile politice decât pentru vreo obiectivitate științifică. Șef de agenție de sondare și fostă secretar(ă) a șefului SRI George Maior, Stefureac a decretat că România are nevoie de un miliard pentru a combate nostalgia după Ceaușescu și războiul hibrid rusesc. În realitate, pare că miliardul acela nu are alt scop decât să cumpere tăcerea și să transforme redacțiile într-un cor obedient, în care nu se mai aud întrebări, ci doar ecoul „reformelor”.

Când acest scenariu grotesc e vândut pe post de strategie națională, trebuie să ne întrebăm:
Chiar într-atât de proști ne cred?

Ce înseamnă, în fond, „sprijinul în reforme”? Înseamnă renunțarea la critică? Cenzură voluntară? Linșaj public pentru cine nu se aliniază?

Miliardul cerut de Stefureac e, de fapt, miliardul tăcerii. Presa va fi „lucrată” pe față, dar în numele „securității naționale”. Iar dacă totul e ambalat sub eticheta „luptei cu Rusia”, cine ar mai îndrăzni să conteste? Oricine nu aplaudă devine „agent de influență”, „dușman al reformelor” sau „nostalgic comunist”.

În final, rămânem cu o presă mituită legal, cu întrebări nespuse și cu o populație manipulată pe bani mulți. Fix cum au făcut în pandemie.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button