Ungaria și România ajung la un acord privind libera circulație

Începând de miercuri, se renunţă la obligativitatea carantinei instituţionalizate pentru cetăţenii României şi ai Ungariei în cazul trecerii graniţei dintre cele două ţări, a anunţat, marţi după-amiaza, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, într-o postare video pe pagina sa de Facebook, citat de hirado.hu.
Péter Szijjártó a declarat că UDMR a cerut de mult timp guvernului ungar să încerce să ajungă la un acord cu guvernul României, astfel încât cetăţenii români şi maghiari să poată trece frontiera fără a fi obligaţi să intre în carantină instituţionalizată.
Acesta a explicat că negocierile au fost accelerate.
„Am reuşit să ajungem la un consens, în urma căruia, maghiarii şi românii vor putea trece graniţa dintre Ungaria şi România fără obligaţia de a intra în carantină instituţionalizată, începând de la miezul nopţii, adică de miercuri”, a spus Szijjártó.
În mesajul său video, Péter Szijjártó a mulţumit UDMR-lui şi preşedintelui Hunor Kelemen pentru faptul că au ţinut acest subiect pe ordinea de zi.
Premierul român, Ludovic Orban, a acuzat marți Ungaria că-i discriminează pe românii care-i tranzitează teritoriul în ceea ce privește libertatea de circulație.
„Din nou Ungaria a luat măsuri care sunt contrare Tratatului UE privind libertatea de ciculaţie. Am primit relatări personale, inclusiv de la oameni pe care îi cunosc personal, că nu li se permite tranzitul în Ungaria, că autorităţile maghiare au instituit iar nişte reguli de tranzitare de către persoanele fizice care călătoresc, nu în Ungaria. Înţeleg dacă vor pentru Ungaria, pentru cine se duce în Ungaria se instituie măsurile specifice de protecţie sanitară, cum şi noi am instituit. Din nou este afectată libertatea de circulaţie şi chiar mi se pare ciudat că principalele victime sunt cetăţenii români”, a spus Orban la începutul ședinței de guvern de marți.
Orban i-a cerut ministrului român de interne să-l contacteze pe omologul său ungar sau să sesizeze Comisia Europeană.
Premierul a dat exemplul unui tată care și-a însoțit fiica la examene, dar căruia nu i s-a permis să tranziteze Ungaria pentru că nu avea la el contractul de muncă în original, fără nicio legătură cu motivul tranzitării țării.
„(…) un tată care a vrut să-și ducă fata să-și dea examenele. Nu a fost lăsat tatăl să se ducă cu fata, pentru că i s-a cerut contract de muncă în original. Nu i s-a permit tranzitarea Ungariei în absența unui contract de muncă în original’, a spus Orban.
Orban a vorbit de măsuri care par a fi luate de Ungaria „cu dedicație” pentru România și a spus că acest aspect este „deranjant”.
„Noi am fost extrem de flexibili și extrem de deschiși. O mare parte dintre cetățenii români care se deplasează către țări din Europa, spre Austria, spre Germania, spre Franța, trec prin Ungaria. E a nu știu câta oară când ni se pun astfel de piedici izvorâte din acte administrative, care parcă sunt cu dedicație”, a mai afirmat Orban.
Premierul i-a cerut ministrului de interne să ia legătura cu omologul său de la Budapesta.
„Aici solicitarea mea este să inverveniți de urgență pe lângă omologul dumneavoastră maghiar și să formulați o solicitare fermă privitoare la libertatea de circulație (…) Deci, comunicați cu omologul maghiar și în cazul în care nu renunță la astfel de măsuri discriminatorii și contrare la nivel european, trebuie sesizată Comisia Europeană și acționat la nivel european”, a cerut Ludovic Orban.
Sursa: www.europalibera.org
- Donald Trump anunță taxe vamale de 30% pentru Uniunea EuropeanăDonald Trump, președintele Statelor Unite, a anunțat o creștere la 30% a taxelor vamale pentru Uniunea Europeană, precum și pentru Mexic, începând de vineri, 1 august, într-un mesaj publicat pe contul său de Truth Social, sâmbătă, 12 iulie. Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a publicat pe contul său de Truth Social, scrisoarea oficială adresata …
- Clauza de arbitraj la Viena din contractele de mandat ale foștilor șefi Transelectrica a fost ilegală. A avut ca efect plăți de milioaneIntroducerea în urmă cu mai mulți ani, în contractele de mandat ale membrilor Consiliului de Supraveghere și Directoratului companiei de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, a unei clauze privind soluționarea disputelor legate de aceste contracte la Centrul Internațional de Arbitraj de la Viena, a fost ilegală, spune Curtea de Conturi. ″(…) s-a constatat includerea …
- Marius Lulea (AUR): Din mii de procurori, nu s-a găsit unul curajos să cerceteze lovitura de statRomânia are peste 2.000 de procurori. Mii de magistrați plătiți din bani publici pentru a apăra legea și ordinea constituțională. Și totuși, în fața celei mai grave încălcări a Constituției din istoria recentă – anularea alegerilor prezidențiale – nu s-a găsit niciunul care să deschidă măcar un dosar penal. Niciunul. Zero. „Sistemul de justiție e …
- Turcan renunță la excursia în Japonia pe banii publici, după ce Robert Turcescu a dat-o în vileagRaluca Turcan voia să plece în Japonia pe banii statului! Fostul ministru al Culturii a cerut conducerii Parlamentului, încă din luna mai, să îi fie decontate cheltuielile pentru o delegație în Osaka, între 2 și 9 septembrie, pentru a participa la concertul Orchestrei Operei Naționale București, organizat în pavilionul României de la Expo Osaka, potrivit …
- Bombardamente rusești în Cernăuţi: Sunt cel puțin 16 victime în fostul oraș românescRusia a lansat un atac nocturn cu drone şi rachete asupra Ucrainei care a vizat vestul ţării şi a ucis cel puţin două persoane în oraşul Cernăuţi de la graniţa cu România, informează sâmbătă Reuters. Oraşele din vestul Ucrainei, Lvov, Luţsk şi Cernăuţi au suferit cel mai mult din cauza atacurilor ruseşti, iar alte regiuni …