Paranghelii în plină austeritate: Primăria Sărata-Monteoru cheltuie 200.000 de lei pe concerte cu vedete, în loc de investiții esențiale

Într-o perioadă în care localitățile din România se confruntă cu lipsa fondurilor pentru infrastructură, primăria stațiunii Sărata-Monteoru alocă 200.000 de lei din bugetul local pentru un eveniment festiv cu Dorian Popa și alte vedete. Deși străzile sunt neasfaltate, clădirile în paragină, iar turismul aproape inexistent, edilul susține că nu se putea face altceva cu acești bani. Situația nu este singulară, mai multe localități din țară alocă sume consistente pentru petreceri în plină criză bugetară.
În comuna Merei, stațiunea Sărata-Monteoru, cunoscută odinioară pentru turismul balnear, este astăzi o umbră a ceea ce a fost. Infrastructura este precară, drumurile sunt pline de gropi sau neasfaltate, buruienile cresc la marginea șoselelor, iar clădirile au ajuns în stadiu de degradare avansată. Cu toate acestea, primăria locală a decis că prioritatea momentului este organizarea unei paranghelii de zile mari, cu un buget de nu mai puțin de 200.000 de lei.
Evenimentul, intitulat „Zilele Monteorului”, îi are ca invitați principali pe Dorian Popa și Jean de la Craiova, și se adresează în special celor aproximativ 900 de localnici. Primarul comunei, Ștefan Chirica, își apără decizia spunând că „nu poți face niciun kilometru de asfalt cu 200.000 de lei” și că evenimentul nu are legătură cu vreo campanie electorală, fiind la a 11-a ediție și organizat pentru prima oară după pandemie.
„Sunt șapte artiști care vor cânta două zile. Nu cred că e o sumă mare. Eu n-am mai făcut Zilele Monteorului din 2019”, a declarat Chirica pentru Realitatea PLUS, adăugând că nu vede alte opțiuni pentru utilizarea fondurilor.
În realitate, situația din stațiune este dramatică. Turismul este aproape inexistent, limitat la pensionarii veniți cu bilete de tratament, iar șantierele începute de primărie rămân nefinalizate. În același timp, edilul câștigă un salariu de aproape 120.000 de lei pe an, fără ca administrația sa să fi reușit să aducă o îmbunătățire vizibilă zonei.
Mai grav este că această practică nu este un caz izolat. În județul Prahova, comuna Brazi a alocat 88.000 de euro pentru zilele comunei, Blejoi 64.738 euro, iar Păulești 54.250 euro. În Dâmbovița, un concert cu Jador a costat comuna Dobra 28.812 euro, iar la Băile Olănești, în județul Vâlcea, petrecerea de oraș a trecut de 20.000 de euro.
Iar risipa nu se oprește la spectacole. La Alexandria, primăria a cheltuit peste 1.000 de euro pe 15 platouri calde de protocol, o sumă comparabilă cu o cină în restaurante de lux din Capitală.
Într-o țară aflată într-o continuă criză bugetară, unde investițiile în infrastructură, educație și sănătate sunt mereu amânate, astfel de cheltuieli ridică semne serioase de întrebare cu privire la prioritățile administrațiilor locale și la modul în care sunt gestionați banii publici.