Comisia Europeană sprijină inițiativa internațională de facilitare a comerțului cu produse medicale

Comisarul european pentru comerț, Phil Hogan, a prezentat unui grup de parteneri ai Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) ideile Comisiei Europene privind o inițiativă internațională de facilitare a comerțului cu produse medicale.
Aceste idei, care se integrează în dezbaterea actuală internațională legată de modalitățile de facilitare a accesului la produse farmaceutice și medicale la prețuri accesibile și de evitare a perturbărilor schimburilor comerciale în perioade de criză, ar putea face parte dintr-un acord internațional deschis tuturor membrilor OMC, informează Comisia.
„Criza medicală actuală poate fi de lungă durată și ar putea urma și altele. Trebuie să acționăm rapid pentru a îmbunătăți reziliența sistemelor noastre de sănătate, inclusiv prin inițiative mai bune în domeniul politicii comerciale. Ideile pe care le prezentăm astăzi vizează facilitarea accesului global la produse medicale accesibile ca preț, inclusiv pentru țările vulnerabile care nu dispun de capacități de producție adecvate. Obiectivul este de a face lanțurile de aprovizionare mai rezistente și mai diversificate și de a sprijini eforturile de constituire a unor rezerve strategice de echipamente critice”, a declarat Hogan.
Un viitor acord ar putea facilita comerțul cu produse medicale și ar putea contribui la o mai mare pregătire la nivel mondial pentru alte șocuri viitoare în domeniul sanitar prin:
- eliminarea taxelor vamale pentru produsele farmaceutice și medicale;
- instituirea unui sistem de cooperare globală în vremuri de criză sanitară care să acopere aspecte precum restricțiile la import și export, vama și tranzitul, achizițiile publice și transparența;
- îmbunătățirea normelor actuale ale OMC aplicabile comerțului cu bunuri esențiale.
Ideile prezentate astăzi „Grupului Ottawa” (un grup de 13 parteneri ai OMC care împărtășesc aceeași viziune) au fost supuse pentru reflecție statelor membre ale UE în cadrul unei reuniuni a miniștrilor comerțului din 9 iunie.
Această discuție, precum și feedbackul inițial din partea partenerilor internaționali, vor contribui la definirea următoarei etape pentru a duce mai departe inițiativa menționată.
Printre chestiunile discutate în rândul miniștrilor comerțului din Grupul Ottawa se numără transparența măsurilor legate de comerț adoptate ca răspuns la pandemia de COVID-19 și înregistrarea de progrese în ceea ce privește negocierile multilaterale legate de comerțul electronic.
Sursa: www.euroactiv.ro
- Maia Sandu invită firmele românești să investească în Republica Moldova, dar cu riscuri majorePreședintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat o invitație companiilor românești de a investi în țara vecină, subliniind beneficiile financiare din partea Uniunii Europene, dar fără a menționa incertitudinile economice și politice care ar putea afecta aceste investiții. În cadrul Forumului Economic „Investiţii – Dezvoltare – Integrare Europeană” de la Chişinău, Maia Sandu a subliniat …
- Controalele ANPC s-au transformat într-un spectacol al opulenței: Piedone cu cizme de 624 de euroCristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5 și actual președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a reușit să atragă atenția, dar nu datorită măsurilor luate în cadrul controalelor sale, ci datorită unui detaliu vestimentar care a devenit rapid un simbol al luxului ostentativ: cizmele sale de 624 de euro. În timp ce …
- Șefa UPU de la Spitalul Județean Constanța dată afară pe motiv că „e nevoie de un bărbat” pentru funcție: un abuz flagrant de discriminare!Managera Spitalului Județean Constanța a decis să o demită pe șefa Unității de Primiri Urgențe, dr. Rodica Tudoran, sub pretextul că funcția ar trebui ocupată de un bărbat. Aceasta a justificat schimbarea prin nevoia unui lider care „să poată alerga între heliport și spital”, un discurs profund discriminatoriu. Incidentul a stârnit un val de reacții …
- Cererea americană de ouă din România respinsă din cauza reglementărilor UEAmericanii au solicitat ouă din România pentru a suplini deficitul cauzat de epidemia de gripă aviară, însă legislația sanitar-veterinară europeană și condițiile impuse de SUA fac imposibilă îndeplinirea cerințelor, lăsând țările europene într-o poziție vulnerabilă pe piața internațională. Statele Unite au adresat o cerere pentru importul de ouă din România, dar livrările nu pot fi …
- Economia României în pericol: Inflația și concedierile amenință industriile auto și conexeIndustria auto românească se confruntă cu riscuri majore din cauza taxelor impuse de Statele Unite, iar un val de concedieri este iminent. Pe lângă aceste probleme, inflația continuă să erodeze puterea de cumpărare a românilor, iar prognozele economice sugerează o înrăutățire a situației pe termen scurt. România se află într-un moment extrem de delicat din …