Economie

Schimbări la taxe și amenzi. Exemplu – Vrei să cumperi o mașină, trebuie să fii cu impozitele la zi și cu amenzi plătite!

Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice, condus de UDMR, va veni cu un nou pachet de reforme administrative. Acesta va consolida principiul descentralizării, simplifica procedurile aferente și acorda mai multe competențe administrațiilor locale.

În plus, pentru a asigura sustenabilitatea financiară a administrațiilor locale, se va introduce o nouă legislație care va eficientiza colectarea impozitelor și taxelor, a anunțat Attila Cseke, ministrul de resort.

„Este corect ca nu doar unii să plătească impozitele și taxele locale, ci să existe o responsabilitate egală pentru toți. Am auzit de multe ori la știri că există mai multe administrații locale care nu își pot acoperi salariile și cheltuielile de funcționare din veniturile proprii. Trebuie să înțelegem de ce se întâmplă acest lucru și să modificăm legislația în vigoare, astfel încât administrațiile locale să poată colecta impozitele și taxele care li se datorează, în mod egal de la toată lumea”, a declarat ministrul.

Attila Cseke a subliniat că, potrivit normelor în vigoare, atunci când cineva vinde o mașină, trebuie să plătească mai întâi toate taxele pe care le datorează. Acest principiu se va aplica și celor care doresc să cumpere o mașină, dar nu și-au plătit impozitele și taxele pe terenuri sau case sau care au amenzi de parcare neachitate. În același timp, dacă cineva își pierde permisul de conducere pentru o infracțiune rutieră, îl poate recupera numai dacă achită amenda aplicată.

O autoritate locală poate elibera autorizații de construire numai dacă solicitantul a achitat toate impozitele și nu are datorii restante. Conform legislației propuse, la plata prestațiilor sociale, autoritățile și administrațiile locale pot deduce impozitul pe proprietate și alte datorii. Mamele care primesc prestații pentru creșterea copiilor și persoanele cu dizabilități sunt scutite de această măsură. Propunerea conferă administrațiilor locale mai multe competențe pentru a eficientiza colectarea impozitelor și taxelor și consolidează principiul descentralizării, a declarat Attila Cseke.

În același timp, aceasta ar simplifica procedura de transfer al competențelor și al proprietăților de stat către administrațiile locale. Ministrul Dezvoltării a reamintit că UDMR a propus și a implementat mai multe măsuri de descentralizare, care au demonstrat că renovarea și întreținerea proprietăților neglijate se realizează mai rapid atunci când decizia aparține comunității locale, decât atunci când aceasta trebuie să aștepte o soluție de la București.

„Este în interesul comunităților locale să întrețină și să utilizeze proprietățile, iar acestea ar trebui să aibă puterea de a lua decizii în acest sens. Nimeni nu va fugi în străinătate cu proprietățile și terenurile transferate în proprietatea administrației locale, așa că trebuie să renunțăm la temerile noastre în acest sens. Ce avem nevoie acum sunt măsuri eficiente în domeniul administrației publice și al administrației locale”, a concluzionat Attila Cseke.

Viceprim-ministrul Barna Tánczos și ministrul Dezvoltării și Administrației Publice, Attila Cseke, au discutat miercuri propunerile cu reprezentanții administrației locale. În perioada următoare, propunerile vor fi incluse într-un pachet de măsuri guvernamentale.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button