Știrile 60m.RO

România, la un pas de pierderea fondurilor europene. Bruxelles-ul nu mai are răbdare

Uniunea Europeană a primit planul fiscal al Guvernului, dar nu mai crede în promisiuni. România rămâne sub procedura de deficit excesiv, iar suspendarea fondurilor europene devine un scenariu tot mai probabil. Până nu se văd rezultate concrete, banii rămân în pericol.

După ani de întârzieri, amânări și reforme ratate, România încearcă din nou să recâștige încrederea Bruxelles-ului. Deși planul fiscal a fost în sfârșit depus, Comisia Europeană avertizează că procedura privind deficitul bugetar excesiv rămâne activă, iar fondurile europene pot fi suspendate oricând dacă măsurile promise nu produc efecte reale.

La reuniunea miniștrilor de Finanțe din Uniunea Europeană (ECOFIN), România a prezentat oficial pachetul fiscal-bugetar, într-o încercare de a calma tensiunile și de a evita tăierea fondurilor. Comisia Europeană a „luat act” de document, dar a subliniat că simpla depunere a planului nu este suficientă.

Bruxelles-ul așteaptă fapte, nu vorbe. A trecut vremea declarațiilor politice, iar instituțiile europene rămân sceptice în fața unui stat care ani de zile a promis reforme, dar le-a amânat sistematic.

Deficitul scapă de sub control. România rămâne sub monitorizare strictă

Deși oficialii de la București încearcă să prezinte depunerea planului fiscal drept un pas important, realitatea este că România se află încă în procedură de deficit excesiv, cu un risc major de suspendare a fondurilor europene.

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a recunoscut presiunea uriașă asupra României și imaginea șubredă a țării în ochii Comisiei Europene. În ciuda acestui context dificil, Nazare a transmis un mesaj de angajament și a declarat că obiectivul Guvernului este să evite tăierea fondurilor și scăderea ratingului de țară.

Însă Bruxelles-ul cere dovezi concrete.

În cadrul reuniunii ECOFIN, Consiliul Uniunii Europene a adoptat un set de recomandări clare pentru România, printre care:
• Limitarea drastică a creșterii cheltuielilor publice în următorii ani (doar 2,8% în 2025, cu valori similare până în 2030);
• Corectarea completă a deficitului bugetar excesiv până în anul 2030;
• Prezentarea unui raport detaliat cu măsuri concrete până pe 15 octombrie, urmat de actualizări semestriale.

Bruxelles-ul vrea rezultate până în toamnă. Altfel, fondurile se blochează

Comisia Europeană a fost clară: dacă România nu aplică rapid măsurile asumate, procedura de sancționare va continua, iar banii din fonduri europene, inclusiv cei din PNRR, ar putea fi blocați.

Până acum, România a încasat doar o treime din cele 28,5 miliarde de euro alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Termenul final pentru cheltuirea banilor expiră în august 2026. Timpul nu mai este un aliat.

O vizită sub semnul tensiunii: Comisia Europeană vine la București

Săptămâna viitoare, o delegație a Comisiei Europene condusă de Celina Gauer, coordonatoarea PNRR la nivel european, vine la București pentru a verifica la fața locului stadiul reformelor.

Vizita are loc într-un moment extrem de delicat, în contextul în care România a ratat deja mai multe termene pentru cererile de plată, iar încrederea Bruxelles-ului este grav afectată.

Pachetul fiscal este privit ca un test major. Dacă nu va fi adoptat rapid și implementat eficient, România riscă să piardă nu doar bani, ci și orice urmă de credibilitate în fața partenerilor europeni.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button