Marcel Ciolacu dat în judecată, este pentru prima dată când un lider politic este dat în judecată pentru măsuri de conducere

Fostul premier Marcel Ciolacu este vizat de o plângere penală fără precedent în politica românească. Acesta este acuzat că a prezentat cu bună știință date false privind execuția bugetară, fiind pentru prima dată când un lider politic este dat în judecată pentru deciziile sale de guvernare, și nu pentru fapte de corupție.
Fostul prim-ministru al României, Marcel Ciolacu, a fost dat în judecată de fostul europarlamentar Vlad Gheorghe, într-un demers fără precedent în politica românească. Plângerea penală îl acuză pe Ciolacu de prezentarea intenționată a unor date false privind starea finanțelor publice, în perioada în care ocupa funcția de șef al Guvernului.
Conform plângerii depuse, Marcel Ciolacu ar fi informat cu rea-credință Parlamentul și opinia publică despre execuția bugetară, ascunzând gravitatea deficitului și utilizarea discreționară a fondului de rezervă. Sumele alocate fără criterii clare, susține Gheorghe, ar fi fost direcționate spre instituții și proiecte de partid, în timp ce reformele asumate prin PNRR au fost blocate sau întârziate.
Această acțiune juridică este istorică: este pentru prima dată când un lider politic este tras la răspundere penală pentru măsuri de conducere – nu pentru corupție, nu pentru abuz în interes personal, ci pentru felul în care a condus și administrat resursele statului.
Marcel Ciolacu a reacționat pe rețelele de socializare, susținând că toate datele privind execuția bugetară sunt publice și că fondurile au fost direcționate către investiții majore, inclusiv în infrastructură. „Am construit Autostrada Moldovei, nu palate”, a declarat acesta, sugerând că atacurile au motivație politică.
Totuși, datele oficiale arată că România a încheiat anul 2024 cu un deficit record de peste 9% din PIB – cel mai mare din Uniunea Europeană – iar în primele luni ale anului 2025 situația bugetară a continuat să se degradeze.
Plângerea penală se bazează pe Legea răspunderii ministeriale, articolul 8 litera b, care prevede pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani pentru prezentarea cu rea-credință de informații inexacte în fața autorităților statului.
Mai mult decât o simplă confruntare politică, acest caz deschide o posibilă nouă eră în responsabilitatea politică din România: liderii ar putea fi trași la răspundere juridică pentru deciziile administrative și guvernamentale care afectează interesul public.
Dacă instanța va admite acțiunea, Marcel Ciolacu ar putea deveni primul prim-ministru român judecat penal pentru modul în care a condus țara.