Guvernul austerității cu 18 consilieri: Bolojan îl readuce pe omul lui Iliescu în echipa sa

Deși predică austeritatea, premierul Ilie Bolojan conduce un aparat administrativ supradimensionat, format din 18 consilieri și cinci vicepremieri. Printre aceștia se regăsește și Victor Opaschi, un personaj controversat, asociat cu epoca Ion Iliescu și criticat intens pentru lipsa de transparență și gestionarea discreționară a fondurilor publice în domeniul cultelor. Nominalizarea lui Opaschi contrazice flagrant mesajele de reformă și eficiență promovate de actualul guvern.
Premierul Ilie Bolojan, cel care a revenit la conducerea Guvernului cu promisiuni ferme de reformă, responsabilitate fiscală și reducere a birocrației, pare că predică una și practică alta. În ciuda apelurilor constante la austeritate, echipa premierului numără nu mai puțin de 18 consilieri, la care se adaugă cinci vicepremieri, o structură supradimensionată pentru un executiv care pretinde că taie din cheltuieli.
Lista consilierilor include câteva nume sonore, precum fostul fotbalist Gheorghe Popescu sau medicul Herman Berkovits, care a făcut parte din echipa fostului premier israelian Benjamin Netanyahu. Însă cea mai controversată numire este fără îndoială cea a lui Victor Opaschi, fost consilier al lui Ion Iliescu, omul care a gestionat relația statului cu cultele religioase vreme de peste trei decenii.
Considerat de mulți un simbol al vechiului regim, Opaschi este autorul unei cărți elogioase despre Ion Iliescu, pe care l-a slujit loial din 1990 și până în prezent, ocupând funcții cheie în administrația centrală. Numirea lui în calitate de consilier onorific în echipa lui Bolojan ridică serioase semne de întrebare privind direcția reformelor promise.
În timpul pandemiei, Opaschi a fost criticat vehement pentru modul defectuos în care a comunicat și aplicat măsurile sanitare în domeniul cultelor, dar și pentru lipsa de implicare în protejarea autonomiei religioase. Mai grav, o investigație HotNews din 2021 arăta că Secretariatul de Stat pentru Culte, instituție condusă de Opaschi timp de 9 ani, funcționa ca o „gaură neagră” bugetară, în care fondurile publice erau alocate fără criterii clare și fără transparență.
Fost cercetător în epoca Ceaușescu și profesor de istorie până în 1989, Opaschi a fost promovat imediat după Revoluție, ocupând, cu mici pauze, funcții înalte în administrație timp de peste 30 de ani. Ultima sa eliberare din funcție a fost în 2022, sub guvernarea Ciucă, dar a revenit rapid pe funcții de rang înalt, mai întâi în echipa lui Marcel Ciolacu, iar acum, în mod surprinzător, sub tutela unui guvern care pretinde că vrea să rupă cu trecutul.
Lista completă a consilierilor lui Bolojan dezvăluie o diversitate de funcții și nume, dar și o lipsă vizibilă de coerență în politica de personal. Nu toți consilierii și-au publicat CV-urile pe site-ul Guvernului, deși transparența este una dintre valorile declarate ale actualului executiv.
Această contradicție flagrantă între discurs și acțiune pune sub semnul întrebării autenticitatea reformelor promovate de Ilie Bolojan. Cu un aparat administrativ supradimensionat și oameni contestați public în poziții de influență, guvernul „austerității” riscă să devină un alt exemplu de ipocrizie politică românească.