Românii și presa internațională reacționează dur după ce Traian Băsescu și-a recăpătat privilegiile de fost președinte

Decizia Curții Constituționale de a-i reda lui Traian Băsescu toate privilegiile de fost președinte, în ciuda verdictului definitiv privind colaborarea sa cu Securitatea, a provocat un val de indignare. Reacțiile interne și externe nu au întârziat: românii au umplut rețelele sociale cu mesaje acide, în timp ce presa străină vorbește despre un regres al statului de drept în România.
Curtea Constituțională a României a decis că retragerea privilegiilor lui Traian Băsescu, în urma verdictului definitiv care l-a declarat colaborator al fostei Securități, a fost neconstituțională. Prin urmare, fostul președinte își recapătă toate beneficiile: locuință de protocol, protecție SPP, indemnizație lunară și alte avantaje acordate exclusiv foștilor șefi de stat.
Decizia a declanșat un val de reacții negative din partea opiniei publice din România, dar și din presa internațională. Românii s-au declarat revoltați că un fost colaborator al poliției politice comuniste este din nou tratat cu onoruri și privilegii din banii publici.
Reacții de pe Facebook și din spațiul public online
Platformele de social media au fost inundate de comentarii critice. Pe Facebook, zeci de mii de români au distribuit postări despre decizia Curții Constituționale, mulți numind-o „o sfidare” sau „un afront adus demnității naționale”.
Comentarii precum:
„Nu pot să cred! Petrov primește protocol pe banii mei! Ce glumă amară e țara asta!”
„Asta nu e justiție, e protecție de clan. Dacă ești ‘băiatul sistemului’, ai totul înapoi, indiferent ce ai făcut.”
„Tata a fost anchetat de Securitate în anii ’80. Acum îmi spune că țara asta a învins Securitatea doar în teorie. În realitate, tot ei conduc.”
Au apărut și meme-uri ironice, caricaturi cu Traian Băsescu înapoi la vila de protocol, alături de texte precum „Petrov is back” sau „Traian Băsescu, președinte pe viață al sistemului”.
Pe grupuri civice și pagini de activism, reacțiile au fost și mai directe. Un grup a lansat o petiție pentru anularea deciziei CCR, în timp ce altul a cerut desființarea beneficiilor speciale pentru toți foștii demnitari.
Reacții externe
Decizia nu a trecut neobservată nici în afara țării. Politico Europe scrie că „România oferă un exemplu clasic de cum o decizie juridică poate rescrie memoria colectivă în favoarea unui fost om al sistemului”.
Deutsche Welle avertizează că hotărârea poate avea un impact negativ asupra luptei anticorupție: „Când colaborarea cu poliția politică nu mai este un obstacol pentru privilegii, mesajul pentru viitor este devastator.”
Într-o analiză publicată de Le Monde, se subliniază că această decizie „aruncă România într-o zonă gri a ambiguității morale”, unde instituțiile se aliniază cu trecutul, nu cu reforma.
Societatea civilă reacționează
Mai multe ONG-uri și asociații civice au cerut explicații oficiale din partea Curții Constituționale și au denunțat „restabilirea privilegiilor printr-o decizie politizată”. Asociația 21 Decembrie a transmis că gestul „anulează simbolic condamnarea comunismului și încurajează impostura”.
Reacția jurnalistului Dan Bucura
Una dintre cele mai vehemente reacții a venit din partea jurnalistului Dan Bucura, care a scris pe pagina sa de Facebook:
„Incredibil!!!
Trăim într-un stat complet eșuat și capturat de către un sistem corupt și ticălos!
Turnătorul Petrov tocmai a primit înapoi toate privilegiile! Cine a decis asta?! Deja știm cu toții: mizerabila Curte Constituțională!
E prea mult! Românii sunt batjocoriți în ultimul hal!
Revin cu un video explicativ…”
Postarea lui Bucura a strâns sute de aprecieri și comentarii în câteva ore și reflectă revolta tot mai accentuată a societății față de deciziile considerate nedrepte și sfidătoare.