O majorare a TVA-ului de la 9 la 19% pentru industria HoReCa va duce la închideri de localuri, la disponibilizări de personal şi la încurajarea evaziunii fiscale

O majorare a TVA-ului de la 9 la 19% pentru industria HoReCa va duce la închideri de localuri, la disponibilizări de personal şi la încurajarea evaziunii fiscale, spun reprezentanţii HORA şi FIHR, care reprezintă actorii din zona de restaurante, cafenele, baruri şi hotelărie.
Industria de restaurante şi cafenele e o piaţă de circa 11 mld. euro anul trecut, plus 12% faţă de 2023, în domeniu activând undeva la 35.000 de unităţi. Piaţa e puternic fragmentată şi dominată de afaceri antreprenoriale mici. Aceste ar fi şi cele mai afectate de o majorare a TVA.
„Un TVA de 19% unic, deci aplicat inclusiv în ospitalitate, ar face să se stingă lumina la mulţi operatori mici, în special la cei cu cifre de afaceri de sub 100.000 de euro. Mai departe, asta ar duce la disponibilizări. Sau, ar putea încuraja evaziunea fiscală”, spune Daniel Mischie, CEO al grupului City Grill şi membru al HORA.
Radu Savopol, cofondatorul reţelei de cafenele 5 to go şi preşedintele HORA, adaugă că efectele măsurii se vor resimţi în lanţ. Mai exact, orice insolvenţe şi falimente vor afecta şi furnizorii şi, ulterior, şi statul.
Mai mult, clienţul va resimţi şi el măsura pentru că se va vedea în preţurile care oricum au crescut puternic în ultimii ani.