AEP le cere candidaților să spună de unde vin banii de campanie. Nicușor refuză să spună cine îl finanțează

Mesaj de ultimă oră de la Autoritatea Electorală Permanentă! Autoritățile fac apel la candidați să respecte principiul transparenței în finanțarea campaniei electorale, totul după ce toți liderii politici i-au cerut lui Nicușor Dan să explice de unde are bani pentru panourile împrăștiate în toată lumea.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) precizează că, în perioada campaniei electorale, cheltuielile pentru realizarea materialelor de publicitate politică, electorală trebuie să fie suportate exclusiv de beneficiari – candidați independenți, partide politice și alianțe electorale, iar orice cheltuială făcută de către alte persoane pentru promovarea candidaților este strict interzisă.
AEP mai anunță că va publica pe site-ul www.finantarepartide.ro, săptămânal, în fiecare zi de vineri, contribuțiile și cheltuielile angajate declarate de către mandatarii financiari coordonatori ai competitorilor electorali.
Conform unui comunicat transmis vineri, AEP a informat cu privire la ”importanța respectării principiilor finanțării campaniilor electorale referitoare la transparența veniturilor și cheltuielilor, la integritatea competiției politice și electorale și la egalitatea de șanse”.
”În acest sens, AEP aduce la cunoștința publicului că, în perioada campaniei electorale, cheltuielile pentru realizarea materialelor de publicitate politică/materialelor de propagandă electorală sunt suportate exclusiv de beneficiarii acestora, respectiv candidați independenți, partide politice și alianțe electorale. Orice cheltuială suportată de către alte persoane în numele sau pentru promovarea unui competitor electoral, indiferent de mediul de distribuire (offline sau online), este interzisă și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 25.000 lei, potrivit art. 52 alin. (1) din Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, republicată, cu modificările și completările ulterioare’, arată sursa citată.
Totodată, potrivit sursei citate, contravaloarea sumelor cheltuite de către alte persoane în numele sau pentru promovarea unui competitor electoral, care au constituit obiectul contravenției, va fi confiscată și transferată la bugetul de stat.
De asemenea, Autoritatea Electorală Permanentă mai informează că, în perioada campaniei electorale, toate tipurile de materiale de publicitate politică, de propagandă electorală, indiferent de mediul de distribuire – offline sau online, trebuie să respecte prevederile legale cu privire la marcarea și etichetarea acestora.
”Promovarea, distribuirea, publicarea sau editarea materialelor publicitare politice/materialelor de propagandă electorală se realizează în conformitate cu prevederile Hotărârii Autorității Electorale Permanente nr. 9/2025, care poate fi consultată pe site-ul instituției, accesând următorul link: https://www.roaep.ro/legislatie/wp-content/uploads/2025/03/HAEP-nr.-9-2025.pdf”, precizează AEP.
AEP menționează că, ‘în vederea transparentizării veniturilor și cheltuielilor electorale’, va publica pe site-ul www.finantarepartide.ro, săptămânal, în fiecare zi de vineri, contribuțiile și cheltuielile angajate declarate de către mandatarii financiari coordonatori ai competitorilor electorali.
”Respectarea prevederilor legale privind veniturile și cheltuielile partidelor politice, ale alianțelor electorale și ale candidaților independenți, precum și legalitatea finanțării campaniilor electorale este verificată de către Departamentul de control al finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale din cadrul AEP, iar rezultatele fiecărui control sunt publicate pe site-ul www.finantarepartide.ro”, mai precizează AEP.
Nicușor Dan, somat să spună sursele finanțării campaniei sale electorale
După ce AUR și George Simion i-au cerut imperativ lui Nicușor Dan să dezvăluie sursele de finanțare ale campanie sale prezidențiale, o solicitare similară vine și de la PSD. Într-un comunicat oficial, social-democrații au cerut ca primarul general să ofere toate informațiile înainte de declanșarea campaniei electorale.
„Nicușor Dan are obligația de a informa alegătorii cu privire la cine sunt finanțatorii săi ÎNAINTE de începerea campaniei electorale
PSD solicită candidatului Nicușor Dan să prezinte transparent cine sunt persoanele care au donat pentru (pre)campania sa sume mai mari de 40.500 lei, respectiv echivalentul a 10 salarii minime brute pe țară. Conform propriilor sale declarații sunt cel puțin două persoane fizice care au depășit acest plafon, iar potrivit legii Nicușor Dan are obligația de a le face publică identitatea.
În numele „transparenței” și al „României oneste” pe care le invocă, Nicușor Dan are obligația morală de a prezenta alegătorilor cine sunt finanțatorii săi ÎNAINTE de începerea campaniei electorale, NU DUPĂ ALEGERI, cum a procedat în cazul altor scrutine electorale.
Având în vedere elementele care au determinat reluarea alegerilor prezidențiale, există cu atât mai mult un interes legitim al alegătorilor de a cunoaște cine sunt finanțatorii tuturor candidaților înscriși în competiția electorală pentru alegerile prezidențiale. Pentru a-și forma opțiunile de vot în cunoștință de cauză, este important ca alegătorii să știe care sunt interesele de afaceri sau de altă natură ale celor care fac donații până la plafonul maxim de 810.000 lei prevăzut de legislația în vigoare. Dacă nu are nimic de ascuns, Nicușor Dan ar trebui să prezinte identitatea celor care susțin din umbră campania sa.
Amintim că, în 2020, firma unui om de afaceri care a finanțat cu 10.000 de lei campania lui Nicușor pentru Capitală a beneficiat ulterior de contracte de peste 620.000 de lei de la Societatea de Transport București și de la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale, ambele instituții fiind în subordinea primarului general. De asemenea, o altă persoană care l-a împrumutat pe Nicușor Dan cu 20.000 de lei pentru aceeași campanie a devenit ulterior consiliera personală a primarului general, iar apoi director al Administrației Parcul Natural Văcărești, aflată, de asemenea, în subordinea Primăriei Capitalei”, a transmis Biroul de presă al PSD.