Maia Sandu îi pedepsește pe moldoveni: Cetățenii care au votat împotriva aderării Republicii Moldova la UE nu vor mai primi subvenții de la Bruxelles

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că localitățile care au votat împotriva aderării la Uniunea Europeană nu vor mai beneficia de finanțare din partea UE. Acestea vor primi doar fonduri din bugetul de stat, un mesaj care contrazice pozițiile anterioare ale liderului PAS.
Maia Sandu a luat o decizie controversată privind finanțările UE destinate localităților din Republica Moldova. Astfel, în urma referendumului pentru aderarea la Uniunea Europeană, localitățile care au votat împotriva acestui proces nu vor mai primi subvenții europene. Președintele a declarat că acele localități vor primi doar bani din bugetul național, iar granturile europene vor fi direcționate doar către cei care susțin valorile Uniunii Europene.
„Dacă să discutăm serios, nu există nicio țară membră a UE în care să se trăiască mai rău decât în R. Moldova. Este clar ce avem de pierdut, poate nu e clar pentru toți ce avem de câștigat. Eu cred că granturile UE trebuie să meargă, în primul rând, la cei care împărtășesc valorile UE”, a spus Maia Sandu, făcând referire la comportamentul celor care au votat împotriva integrării în Uniunea Europeană. Aceasta a explicat că localitățile care nu au susținut aderarea vor fi finanțate doar de la bugetul național, și nu din fondurile UE.
Această schimbare de atitudine a Maiei Sandu vine în contradicție cu declarațiile făcute acum cinci ani, înainte de a ajunge la președinție. Atunci, liderul PAS spunea că banii proveniți din partea partenerilor externi nu trebuie să fie distribuiți în funcție de viziunile geopolitice ale cetățenilor moldoveni. În campania pentru alegerile locale din 2023, Maia Sandu a reiterat un mesaj similar, avertizând aleșii locali care se opun aderării la UE că fondurile europene vor ajunge doar la cei care susțin valorile Uniunii Europene.
Această schimbare de poziție a președintei Republicii Moldova a fost criticată de mulți observatori, care consideră că măsura adoptată de Maia Sandu ar putea polariza și mai mult societatea moldovenească și ar putea amplifica tensiunile politice interne. De asemenea, decizia ridică întrebări legate de independența deciziilor financiare și de distribuirea echitabilă a fondurilor externe.