CNA cere scoaterea clipului în care Marius Tucă a vorbit de „Lovitura de stat”

Consilul Naţional al Audiovizualului a lăsat televiziunile deoparte şi analizează de două zile deja conţinut video online postat pe YouTube, Facebook sau TikTok. Printre clipurile pentru care a decis să emită ordin de eliminare a conţinutului ilegal se numără şi un video postat de Marius Tucă pe platforma YouTube, în care cataloghează drept „lovitură de stat” decizia BEC de a-l elimina pe Călin Georgescu din cursa pentru alegerile prezindenţiale.
Decizia de a emite un ordin de eliminare a conţinutului ilegal, pentru că încalcă legislaţia privind informarea corectă, a fost votată de aproape toţi membrii, mai puţin de Georgică Severin, numit de PSD în forul audiovizual.
Georgică Severin, membru CNA, s-a şi poziţionat pe acest subiect atacând decizia BEC:
„Dacă legat de momentul 6 decembrie, putem să discutăm mult şi bine, a fost o decizie luată de o instituţie a statului – Curtea Constiuţională, care nu avea în atribuţii anularea alegerilor ci doar validarea lor, dar putem să discutăm. La ceea ce se referă domnia sa legat de Biroul Electoral Central, acolo chiar este foarte clar că nu există nici măcar un temei legal.
Temeiul legal invocat de BEC fiind hotărârea curţii din 6 decembrie, ceea ce, iertaţi-mă, dar nu funcţionează. Biroul Electoral Central este o instituţie temporară în care nu este absolut nimeni ales ci numti sau prin tragere la sorţi.
Şi nicio lege din ţara asta nu dă dreptul altcuiva decât unei instanţe să restrângă drepturile de alege sau de a fi ales. Din această perepectivă, dincolo de ton şi de anumite afirmaţii nu am ce să contest din ce a spus domnul Tucă.”
Moncia Gubernat, membru CNA, numită şi ea de PSD în CNA, a fost prima care i-a dat replica lui Georgică Severin:
„În CNA, discutăm în conformitate cu legislaţia şi nu cu propriile convingeri. (…) Aş putea să vă răspund că acolo au fost nişte judecători care au decis acest lucru.
Dacă vreţi să discutăm despre instanţă, mergem la Curtea Constituţională care a validat decizia BEC, dar nu discutăm acest lucru în şedinţă publică la microfon, ci eventual la masă.
Ne referim strict la legislaţia audiovizualului şi aici sunt carenţe destul de clare în respectarea ei, din punctul meu de vedere.”
Vasile Bănescu, propunerea guvernului Ciolacu în CNA, a continuat:
„Eu vroiam să observ că nu punem în discuţie la CNA un act împlinit de o altă instituţie, cum este BEC-ul, temporar, sigur, în perioada respectivă. Când te consideri ditamai jrunalistul şi ieşi public să faci muştruluială unei instituţii publice, putând sau neputând să ai dreptate, cred că nu este în ordine. În plus, cred că nu este în regulă situarea şi orientarea domnului respectiv.
A chestiona moralitatea BEC-ului, a le reproşa membrilor că nu sunt celebri, că sunt doar nişte anonimi, ca şi cum ar putea să fie şi celebri oameni care nu apar la televizor, e iarăşi o vulnerabilitate a acestui tip de mesaj. Personal, consider că a contrazice o instituţie în decizile ei nu face parte din fişa postului unui jurnalist obiectiv.
Obiectivitatea, însă, de departe nu este atuul multora dintre jurnaliştii pe care i-am cunoscut în timp. Înregimentarea aş spune că dezonorează nu onorează.”
Valentin Jucan, membru CNA:
„Monica Gubernat a spus deja ceea ce voiam şi eu să spun. Pot doar să adaug că exact pentru acest tip de discurs, cu atât mai mult cu cât se vorbeşte despre ideea de lovitură de stat pe care statul şi-a aplicat-o, noi am amendat un post de televiziune pentru dezinformare, 3 cu 2 (articol din Legea Audiovizualului – n.r.).”
Georgică Severin:
„Cred că menirea unui jurnalist, dacă e să o luăm de la Carl Bernstein şi de la Watergat până în ziua de astăzi, este tocmai să nu fie de acord cu instituţiile, să investigheze şi să încerce să arate nu ceea ce vine din surse oficiale ci dedesubturile la tot ceea ce se întâmplă.”
Monica Gubernat:
„Absolut de acord, doar că trebuie să le şi dovedeşti şi să nu mergi cu jumătăţi de adevăr şi, de fapt, să nu faci propagandă, că despre asta este vorba.”
Ordinul de eliminare a fost propus de Valentin Jucan, membru CNA, pentru încălcarea articolul 3, alineat 2, din Legea Audiovizualului, potrivit căruia: „Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.”
Ce a spus Tucă pe YouTube, într-un clip intitulat „Democraţia a fost călcată în picioare”, din monitorizarea CNA
Marius Tucă: Bună dimineaţa, mie tot nu-mi vine să cred cum au dat ăştia lovitura de stat, nu ăştia de la Curtea Constituţională, că ăştia au fost….adică te aşteptai de la ei.
Dar cum au dat ăştia de la BEC, nişte iluştri anonimi puşi să redactezi înainte de a da hotărârea. Au venit aşa într-o duminică seara şi ne-au tăiat lumina, au tăiat democraţia, au tăiat ce mai rămăsese din statul ăsta şi aşa mafiot.
După ce că era mafiot l-au distrus şi p-ăsta, spuneam că marele merita lui Călin Georgescu e ăla că a demonstrat că regele e gol, că statul e gol, că nu mai are nimic, că toate instituţiile sunt puse să lucreze împotriva cetăţeanului, nu în slujba cetăţeanului.
Aşadar, deci vin nişte iluştri anonimi de la BEC seara, aşa pe-nserat ca hoţii, când se îngână ziua cu noaptea şi vin cu o aberaţie, ei neavând nimic altceva decât de făcut decât să numere nişte semnături şi să mai verifice două foi şi dintr-o dată, în România asta de de pe care şi-a luat mâna Dumnezeu, efectiv în momentele astea fiind şi spun că nu are voie să candideze Călin Georgescu din nu ştiu ce cauze invocate de Curtea Constituţională.
Atâta bătaie de joc, eu n-am… atât… atâta dispreţ faţă de lege, faţă de oameni, nu mai vorbesc faţă de un candidat care, repet, a 100-a oară, a venit cu mâinile în buzunar de pe stradă, să se lupte cu tot sistemul. Sigur, acuma sunt foarte mulţi candidaţi, nu mai log de semnături, mă interesează atât de puţin asta, cel puţin deocamdată şi ar trebui să ne intereseze chestiunile esenţiale, cum a fost această lovitură de stat dată de reprezentanţii partidelor.
Normal că nu erau să dea ia un vot pentru Călin Georgescu şi mai ales de reprezentanţii statului, judecători, unii de pe la Autoritatea Electorală Permanentă.
Cum credeţi că aş putea să trec eu vreodată, cel puţin şi noi, de ce să trecem peste asta? Nu putem, adică nu, nu se poate trece.
Am trecut odată, mă rog, cu ghilimele de rigoare, peste lovitura de stat dată de Curtea Constituţională.
Nu putem să trecem peste această călcare în în în picioare a ideii de democraţie şi de demnitate cum e în România şi nimeni să nu spună nimic, să nu înregistreze nimeni ce s-a discutat acolo.
N-am văzut un proces verbal în legătură cu asta, un comunicat dat ca hoţii. Aşadar, o să mă tot întorc la ideea de libertate în România în fiecare zi şi la ideea de lovitură de stat. Ştiţi că se una se anulează pe cealaltă, adică ce a făcut acum BEC-ul, Biroul Electoral Central un lucru peste care nu putem trece niciodată. Turul doi înapoi!