JUSTIȚIE

Tun de 10 milioane EURO la CJ Hunedoara

După șase luni de cerșit informații putem intui misterul asfaltului electoral din Valea Jiului. Puse cap la cap, informațiile duc spre următoarea concluzie: administratorul public al judeţului s-a tocmit cu firma Zona D să toarne asfalt de un milion de euro cu doar 430.000 lei în precampania electorală de la locale (aprilie-mai 2024), urmând ca, în septembrie, Consiliul Judeţean Hunedoara să-i plătească drumarului diferenţa, după ce îi va atribui un contract de 10.000.000 EURO. Ceea ce s-a și întâmplat.

Mai departe este treaba organelor statului să documenteze aranjamentele care au dus la atribuirea „cu dedicaţie” a unei licitații de 51.922.341 lei şi să afle cum au fost ticluite documentele justificative pentru lucrări de un milion de euro, fără sursă de finanțare la momentul executării lor reale, în precampania electorală.

Pe parcursul ultimelor şase luni am solicitat informaţii direct şi în scris pe acest subiect de la Consiliul Judeţean Hunedoara, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, ADR Vest şi de la firmele Zona D SRL Petroşani şi Demo Idil Construct SRL Iaşi. Cu excepţia celor de la ADR Vest care au răspuns prompt şi fără echivoc, toţi ceilalţi ne-au livrat informaţii incomplete şi cu ţârâita. Erau aranjamentele cu miză de zece milioane de EURO posibile fără complicitatea unor instituții de control?

Dar să o luăm cronologic…

Primele informații publice

Valea Jiului, puţin înainte de locale – 2024. Un drumar toarnă asfalt electoral pe drumul european (E79 – DN66A) care leagă municipiile Petroşani – Vulcan – Lupeni. S-au asfaltat cam cinci-şase kilometri de drum, o lucrarea de aproape un milion de euro. Aceste sectoare de drum naţional se află în administrarea primăriilor şi figurează urbanistic ca fiind străzi, dar au fost preluate de Consiliul Judeţean prin trei hotărâri (94/11.04.2024; 95/ 11.04.2024 şi 74/ 29.03.2024).

Povestea a ajuns în spațiul public datorită unui articol scris de Carmen Cosman în data de 6 iunie pe site-ul „Zi de zi”. Din articol aflăm că „lucrările s-au făcut în totalul dispreț al legii. Potrivit informațiilor nu există nici măcar sursă de finanțare, asfaltările fiind introduse pe programul anual de reparații, care este însă nebugetat pentru aceste lucrări de asfaltare suplimentare. (…) Ca urmare a unei petiții făcute în acest sens, Inspectoratul Județean în Construcții Hunedoara a demarat cercetările de specialitate în acest sens”.

Tăcere în stil OMERTA

După două luni de la primele dezvăluiri, subiectul a dispărut de pe agenda publică şi nimeni nu părea dispus să ne spună cine a comandat lucrarea, cine a întocmit proiectul şi cine a executat lucrările. În 20 august 2024 am refăcut traseul asfaltărilor de la Petroşani la Lupeni şi retur. Erau cinci-şase kilometri de drum peste care se turnase un strat subţire de covor asfaltic la Petroşani, Vulcan şi Lupeni. Serviciul Rutier Hunedoara ne-a transmis printr-o adresă oficială că a emis, în cursul anului 2024, „un aviz pentru instituirea restricțiilor de circulație pe drumurile deschise circulației publice din zona Văii Jiului, aflate în administrarea Consiliului Județean Hunedoara pentru lucrări de întreținere pe timp de vară”.

De aceste lucrări ar fi trebuit să se ocupe SC Zona D SRL care avusese contract cu Consiliul Judeţean Hunedoara până la începutul anului 2024, când a fost iniţiată o nouă licitaţie publică. Todor Tamaş, patronul firmei, spunea că nu este implicat în povestea asfaltului electoral. Contactat telefonic, Tamaş ne-a declarat sec: „Domnule, nu e subiectul meu – nu mă interesează. La revedere.” La vremea respectivă era greu de admis că asfaltul a fost pus pe „lucrări de întreţinere”, având în vedere că acolo nu s-au plombat doar câteva sute de metri pătraţi de gropi, ci a fost turnat covor asfaltic pe o suprafaţă de circa 15.000 de metri pătraţi.

Contactat de noi, Costel Avram, administratorul public al judeţului, a refuzat dialogul. La solicitarea scrisă, Avram ne-a informat, în 6 septembrie, că are nevoie de 30 de zile pentru a formula un răspuns şi nu a mai dat niciun semn până la data de 18.11.2024.

Controale, amenzi și minciuni

De la Inspecția de Stat în Construcții ni s-a transmis (DO-420655/ 10.09.2024) că lucrările pe centura municipiului Petroșani și cele din Lupeni au fost făcute în baza unui contract de reparații, iar la Vulcan s-a asfaltat prin programul european „Green Line”. Inspectorii ISC spun că au întocmit 6 (șase) procese verbale de control și au dat amenzi de 3.000 lei pentru că: „Nu s-a asigurat participarea obligatorie de către proiectantul coordonator de proiect și după caz a proiectanților pe specialități la toate fazele de execuție stabilite prin proiect și la recepția la terminarea lucrărilor”. De asemenea, cei din Primăria Municipiului Vulcan confirmă că lucrările au fost comandate de Consiliul Judeţean Hunedoara şi finanţate de la judeţ prin programul Green Line. „Noile autobuze sunt silenţioase şi nu pot circula pe drumuri desfundate. Asfaltarea s-a făcut prin acest program. Nu a fost nevoie să predăm străzile la Consiliul Judeţean pentru că şi noi suntem parte din proiect. Primăria Vulcan nu a făcut acele lucrări, ci Consiliul Judeţean”, ne spune primarul Cristian Merişanu. Cei de la ADR Vest spun că asfaltul nu s-a turnat cu finanţare europeană, aspect confirmat şi de IPJ Hunedaora.

Ulterior, după multe insistenţe, în luna noiembrie, administratorul public Costel Avram ne informa că şi lucrările de la Vulcan au fost făcute pe cheltuiala administraţiei judeţene, nu din fonduri europene. În aceste condiţii, cineva minte!

În atenţia Curţii de Conturi

Până spre sfârșitul anului trecut nimeni din cei chestionați n-a vrut să spună numele firmei care s-a ocupat de asfaltare.

IPJ Hunedoara, ISC și Consiliul Județean au omis cu abilitate Zona D. Abia la răspunsurile din 8.11. 2024 și 13.12. 2024, administratorul public al județului a confirmat că toate lucrările au fost executate de SC Zona D SRL. Costel Avram pretinde că asfaltarea s-a făcut în două etape, fără să precizeze concret ce lucrări s-au făcut pentru fiecare etapă în parte. Anul acesta, după ce a fost publicat „Centralizatorul achiziţiilor publice şi contractele cu valoare de peste 5000 de euro pe anul 2024”, am putut să aflăm detaliile afacerii.

Din centralizator reiese că prima dată, în precampanie, s-au decontat lucrări minore. Zona D a turnat asfalt din 23 aprilie până în 29 mai (timp de aproape o lună) în valoare de doar 430.087,93 (conform contractelor publicate pe site-ul CJ Hunedoara). A doua etapă s-a desfășurat (în acte) între 9 și 17 septembrie (opt zile calendaristice), timp în care s-a turnat „grosul” asfaltului cu deconturi în valoare de 3.956.614,65.

Cum a putut IPJ Hunedoara să emită un singur aviz (din 5 aprilie 2024) „la solicitarea unei societăţi comerciale” pentru lucrări care s-au executat pe două contracte diferite, unul câştigat mult după emiterea avizului?

Între cele două etape invocate de Costel Avram – la data de 3 septembrie 2024 – Zona D a câștigat licitația la contractul de patru ani pentru lucrări de întreținere și reparații curente vară-iarnă în sectorul Valea Jiului, contract în valoare de 51.922.341 (peste zece milioane de euro). Așa stau lucrurile pe hârtie.

Licitaţie la caternică

În realitate, noi am fost pe traseul asfaltului electoral în luna august 2024, înainte de a doua asfaltare, și am văzut că lucrările erau deja executate. Această informație o poate confirma orice om de bună credință care locuiește în Valea Jiului.

Pe baza informațiilor smulse cu dificultate în jumătate de an, putem trage concluzia că drumarul a turnat mare parte din asfaltul electoral pe cheltuială proprie în precampania de la locale şi s-a decontat cu administrația județeană după ce a semnat contractul de zece milioane de euro.

În aceste condiţii, atribuirea prin „licitație” a contractului de 51.922.341 lei pare doar o formalitate, de ochii lumii. Povestea licitaţiilor aranjate şi a actelor ticluite retroactiv nu-i nouă la Consiliul Judeţean Hunedoara. În 2020, reporterii PRO TV au prezentat un caz asemănător, cu mărturii ale angajaţilor CJ Hunedoara, făcute sub protecţia anonimatului. După acel reportaj, angajaţii „nedisciplinaţi” au părăsit sistemul, iar învrtelile au continuat.

Şi încă ceva. De cel puţin zece ani (2015), SC Zona D SRL câştigă la foc automat contractele Consiliului Judeţean Hunedoara de întreţinere drumuri în Valea Jiului.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button