Studiu: Trei din zece români câştigă mai puţin cu o treime, din cauza pandemiei

Trei din 10 români declară că le-au scăzut veniturile în perioada pandemiei de Covid-19, conform celui mai recent studiu iSense Solutions, reprezentativ la nivel naţional (atât pentru mediul urban, cât şi pentru cel rural).
În medie, românii cărora le-au scăzut veniturile au pierdut aproximativ 800 de lei din veniturile lor lunare, de la 2800 de lei la 2000 de lei, ceea ce înseamnă că impactul financiar al ultimei perioade este unul semnificativ, traducându-se într-o reducere a veniturilor cu aproape 30%.
Românii din mediul urban au fost afectaţi într-o proporţie mai mare de scăderea venitului (36%) faţă de cei care locuiesc în mediul rural (22%). De asemenea, cei cu venituri mici au fost mai afectaţi de micşorarea veniturilor (42%), faţă de 38% dintre cei cu venituri medii şi 25% dintre cei cu venituri peste medie.
Impactul financiar important al pandemiei asupra românilor este dublat şi de impactul psihologic: consumatorii români tind acum să adopte comportamente mai precaute din punct de vedere al cheltuielilor. În contextul veniturilor mai mici, cei mai mulţi (70%) declară că vor cumpăra doar strictul necesar în următoarea perioadă. Categoria cu cel mai mic procent de români precauţi este cea formată din tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 29 de ani, procentul celor care îşi propun să cumpere doar strictul necesar în următoarea perioadă fiind de doar 29%.
Cu toate că românii îşi propun să cumpere mai puţin nu înseamnă însă că vor cumpăra şi mai ieftin. Doar un sfert (25%) dintre români spun că vor cumpăra produse mai ieftine decât înainte de pandemie, iar 82% declară că vor cumpăra mărcile de produse cu care sunt deja obişnuiţi. „Epidemia de COVID-19 a avut un impact semnificativ pentru o bună parte a populaţiei. Dincolo de şocul iniţial, mai problematică este revenirea care se anunţă a fi foarte lentă, atât pentru business-uri, cât şi pentru consumatori, iar cauza principală aici este pierderea încrederii: în stat, în partenerii de business, în civismul celorlalţi. Însă situaţia nu este nici atât de neagră pe cât pare. Toate semnalele de la consumatori ne indică faptul că nu ne-am pierdut deloc din vitalitate şi din capacitatea de adaptare. Iubim şi simţim la fel ca înainte de epidemie. Ne plac aceleaşi branduri, cumpărăm aceleaşi lucruri, chiar dacă poate mai rar, suntem la fel de exigenţi cu noi înşine şi cu ceilalţi. Drumul spre normalitate nu va fi scurt, dar pentru a ne recâştiga încrederea în ceilalţi, principalele schimbări se vor petrece în noi. Va trebui să fim mai generoşi şi mai atenţi la nevoile celorlalţi, să ne asumăm mai multe riscuri şi să fim mai activi”, afirmă Andrei Elvădeanu, Head of Market Strategy, iSense Solutions.
Pandemia schimbă şi comportamentul românilor legat de plăţi: 62% spun că vor plăti cu cardul mai mult decât o făceau înainte. În ceea ce priveşte planurile românilor de a se redresa financiar, 62% declară că vor cheltui mai puţin, 61% că vor face economii, 24% vor să se împrumute de la prieteni/familie, 18% se gândesc să îşi caute un al doilea loc de muncă, în timp ce 11% consideră că vor fi nevoiţi să apeleze la un împrumut.
Sursa: www.mediafax.ro
- Explozie de revoltă în asistența socială: Guvernul lovește exact acolo unde doare cel mai tare, în oamenii care au grijă de cei vulnerabiliZeci de angajați din sistemul de protecție socială protestează în fața Ministerului Muncii, acuzând Guvernul că le distruge complet motivația prin tăierea drastică a sporurilor pentru condiții grele. Ordonanța 36/2025 e văzută ca o insultă directă la adresa celor care muncesc în condiții extreme cu bolnavi, copii abandonați sau persoane cu dizabilități. Sindicatul ROUA avertizează …
- România stă pe bogății, dar clasa politică se uită în altă parte: un nou zăcământ de gaze naturale riscă să rămână doar pe hârtieUn nou zăcământ de gaze naturale a fost descoperit lângă Craiova, în zona Spineni, dar perspectivele de valorificare sunt sumbre în contextul unei clase politice corupte, incapabile și obedientă intereselor externe. Deși descoperirea are potențial economic major, lipsa unei strategii naționale reale și bâlbele birocratice pot sabota dezvoltarea zăcământului. În timp ce alte țări își …
- Cum a inițiat AUR moțiunea împotriva Ursulei! A cuprins-o disperarea că românii au curajPentru prima dată în istoria recentă a Parlamentului European, un europarlamentar român inițiază o moțiune de cenzură împotriva întregii Comisii Europene. Gheorghe Piperea, reprezentantul AUR la Bruxelles, a avut curajul pe care ceilalți doar îl mimează: a spus răspicat că Ursula von der Leyen trebuie să plece. Nu pentru motive politice, ci pentru lipsă de …
- Marius Lulea: Acuzațiile aduse lui Călin Georgescu sunt înșiruiri de opinii, nu documente juridice. Este amatorism rău-voitor„Asistăm la o mascaradă juridică. Ceea ce i se întâmplă lui Călin Georgescu nu are legătură cu justiția, ci cu un scenariu politic în care procurorii au devenit unelte ale regimului. Așa-zisele acuzații sunt simple opinii aruncate pe hârtie, fără fapte, fără probe, fără temei juridic. Nu există niciun cap de acuzare serios, doar etichete …
- Angajații ANAF, luați la rost de români pe rețelele de socializare: „Când ne blocați conturile era bine?”Valul de nemulțumiri exprimate recent de angajații ANAF, care acuză tăieri de sporuri și reduceri salariale, nu a stârnit compasiune în rândul opiniei publice. Dimpotrivă, reacțiile românilor pe rețelele de socializare au fost dure și cinice: „Când ne blocați conturile pentru datorii de câteva sute de lei, era bine? Când firma mea a fost pusă …