Drumurile din România au fost în 2019 cele mai periculoase din UE

În timp ce drumurile europene au fost şi în 2019 cele mai sigure drumuri din lume, cu o medie de 51 de accidente mortale la un milion de locuitori, România este pe ultimul loc în UE la acest indicator, în condiţiile în care a avut cea mai mare rată a accidentelor mortale din UE (96 de accidente mortale la un milion de locuitori, aproape dublu faţă de media din UE), a anunţat joi Comisia Europeană.
Un număr estimat de 22.800 de persoane şi-au pierdut viaţa pe drumurile din UE în 2019, cu aproape 7.000 de persoane, sau 23%, mai puţin decât în 2010, şi cu 2% mai puţin decât în 2018.
„Niciun deces sau accident grav pe drumurile din Europa în 2050. Acesta este obiectivul nostru. Ne propunem cu 50% mai puţine decese şi cu 50% mai puţine accidente grave până în 2030 şi ştim că această ţintă poate fi atinsă. UE a înregistrat o scădere substanţială a deceselor rutiere în trecut, dar în ultimii ani cifrele au stagnat. În plus, discrepanţele în rândul statelor rămân mari”, a declarat comisarul pentru Transporturi, Adina Vălean.
Cifrele publicate de Executivul comunitar arată că tendinţa generală este una descrescătoare. Opt state membre au înregistrat în 2019 cel mai mic număr de decese provocate vreodată de accidentele rutiere: Croaţia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Letonia, Luxemburg şi Suedia.
Cele mai sigure drumuri din UE sunt în Suedia (22 de decese la un milion de locuitori) şi Irlanda (29 de decese la un milion de locuitori). În schimb, în România anul trecut s-au înregistrat 96 de decese la un milion de locuitori în accidente rutiere, cel mai ridicat procent din UE. Urmează Bulgaria şi Polonia cu 89 respectiv 77 de decese la un milion de locuitori.
România a înregistrat totuşi progrese în ultimii 10 ani, în condiţiile în care numărului de accidente rutiere mortale a scăzut de la 117 decese la un milion de locuitori în anul 2010 până la 96 de decese la un milion de locuitori, ceea ce înseamnă o reducere de 22%.
Alte state membre au înregistrat progrese şi mai mari: Grecia, Spania, Portugalia, Irlanda, cele trei state baltice (Letonia, Lituania şi Estonia) precum şi Croaţia au înregistrat reduceri peste medie (cuprinse între 30% şi 40%) ale deceselor în accidente rutiere.
Accidentele rutiere mortale şi vătămările cauzate de accidente rutiere le afectează nu doar pe victime, ci şi întreaga societate, costurile socio-economice estimate ridicându-se la 280 de miliarde de euro, sau aproximativ 2% din Produsul Intern Brut al UE.
Sursa: www.agerpres.ro
- Crin Antonescu: Nicuşor Dan a pierdut o lună de zile cu tratative, analize, comitete. Rezultatul? România nu are nici acum un Program de guvernareCrin Antonescu spune că nu a înțeles de ce a fost nevoie să treacă peste o lună pentru a se ajunge la o soluție de premier și că nu avem, practic, program de guvernare. „Nu avem, după o lună de tratative, pertractări, analize, comitete… Nu avem, din păcate, un program de guvernare foarte concret, cu …
- Nicușor Dan, un impostor ordinar! Toți oamenii lui Iohannis, păstrați la CotroceniPreședintele Nicușor Dan și-a ales oficial echipa de consilieri la Cotroceni. Decretele semnate de șeful statului au fost publicate marți în Monitorul Oficial. Cine sunt consilierii lui Nicușor Dan Astfel, rămân în funcție foștii miniștri de Externe Cristian Diaconescu și Luminița-Teodora Odobescu, precum și bine cunoscuta consilieră de la Protocol – Delia Dinu. Consilierii numiți …
- Robert Turcescu: Vor ajunge mândruții și negruții să nu-și mai poată plăti ratele la mașinuțe, la căsuțe, la trimis copilași la studii în străinătate, nu mai vin contrăctuțele de la cutărică și cutărescu, în momentul ăla or să ajungă…Robert Turcescu a vorbit despre deciziile deficitare luate de UE. Invitat la emisiunea lui Ionuț Cristache, Robert Turcescu a vorbit despre deciziile greșite ale Uniunii Europene. Jurnalistul susține că UE ar trebui să plătească pentru toate deciziile greșite, să deconteze. Ironic, a vorbit și despre postul Digi24. În finele discursului, acesta a spus că lumea …
- Bolojan vrea bani de la pensionari pentru acoperirea deficitului. Cât vor pierde după impozitarea pensiilor cu 10%Este scandal uriaș după ce Guvernul a decis să reintroducă contribuția la sănătate pentru pensiile de peste 4.000 de lei. Avem și calcule pentru a înțelege cu cât scad veniturile, iar Executivul nu a explicat sub ce formă va fi adoptată măsura în așa fel încât să nu pice la CCR ca în anii trecuți. …
- George Simion cere adevărul despre Salina Praid: acuză coaliția că blochează ancheta parlamentarăLiderul AUR, George Simion, ia atitudine în cazul dezastrului ecologic de la Salina Praid și denunță blocarea unei anchete parlamentare cerute de partidul său. Acesta acuză coaliția de guvernare că refuză să investigheze adevărul și cere transparență și asumare din partea autorităților. George Simion, președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), își reafirmă rolul de opozant …