România ar putea relansa producția de apă grea
Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a lansat o licitație pentru studii de fezabilitate și fundamentare în vederea preluării fostei uzine Romag Prod din cadrul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN), aflată în faliment din 2016. Această decizie vine după o perioadă de evaluare a capacităților de producție a apei grele, utilizată pentru răcirea reactoarelor CANDU și în diverse aplicații industriale.
Cu o valoare estimată de aproape 6 milioane lei, achiziția include realizarea unui studiu de due diligence și a unui plan de reoperaționalizare a fluxului tehnologic de producere a apei grele. De asemenea, Nuclearelectrica intenționează să preia și administrarea rezervelor strategice de apă grea de la Administrația Națională a Rezervelor de Stat (ANRSPS) și Centrul Național de Management al Apei Grele (CNMAG).
În paralel, compania a încheiat un memorandum de înțelegere cu Laurentis Energy Partners, filiala Ontario Power Generation, pentru a susține colaborarea în domeniul producției și furnizării de apă grea. Totodată, Nuclearelectrica urmărește înființarea unui punct de lucru la CNMAG în Mehedinți pentru a sprijini această activitate strategică.
Deși producția de apă grea la Romag Prod a fost oprită în 2015, stocurile existente sunt vândute pentru a acoperi datoriile RAAN. Proiectul vine în contextul în care apa grea, pe lângă utilizarea sa nucleară, este din ce în ce mai căutată în industrii precum farmaceutica și electronica de vârf.