Diplomatul român Oana Cristina Popa, șef al Delegației Uniunii Europene în Muntenegru

MAE salută decizia Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, privind numirea diplomatului român Oana Cristina Popa în poziția de șef al Delegației UE în Muntenegru.
Oana Cristina Popa este, din 2016, ambasador al României în Serbia.
Diplomat de carieră cu o vastă experiență în regiunea Europei de Sud-Est, Oana Popa a deținut, în perioada 2005-2009, funcția de ambasador al României în Croația.
În ceea ce privește activitatea academică și de cercetare, în perioada 2011-2012 a fost bursier postdoctoral al Academiei Române în cadrul Programului European al științelor socio-umane, unde a realizat studii privind istoria proceselor negocierilor de pace din regiunea balcanică după 1990.
„Această numire este o reconfirmare atât a contribuției și expertizei României la nivel european în ceea ce privește zona Balcanilor de Vest, cât și a profesionalismului doamnei ambasador Oana Popa”, a declarat ministrul de externe Bogdan Aurescu.
Alți trei români ocupă în prezent poziții de șef de Delegație UE: Denisa-Elena Ionete în Niger, Traian Laurențiu Hristea în Mongolia și Cristian Tudor în Kuweit.
Ministerul Afacerilor Externe va continua demersurile de promovare a candidaturilor diplomaților români în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), pentru a asigura o prezență semnificativă a candidaților români în cadrul diplomației europene, care să reflecte experiența pe care aceștia o dețin în numeroase domenii.
Sursa: www.euroactiv.ro
- Recalcularea pensiilor întârzie inexplicabil: sistemul informatic cedează, iar pensionarii așteaptăRecalcularea pensiilor bate pasul pe loc, cu întârzieri de luni de zile, în timp ce autoritățile invocă probleme informatice și măsuri fiscale neclare. Ministrul Muncii, Florin Manole, recunoaște că nici așa-numita „mică recalculare” nu avansează, iar softul Casei de Pensii este „suprasolicitat”. Pensionarii rămân în continuare victimele unui sistem blocat între promisiuni și erori de …
- Guvernul taie 40% din posturi, dar inventează o nouă direcție! Austeritate cu parfum de sinecuri la Palatul VictoriaMăsuri de austeritate anunțate cu surle și trâmbițe, dar în spatele „reformei” se naște o nouă structură de stat. Se dau afară sute de oameni, dar se înființează „Departamentul pentru Continuitate Guvernamentală” , o invenție birocratică cu 7 posturi noi și zero eficiență. Iar flota de mașini de lux merge mai departe, pe 12 milioane …
- Avizul de mediu – șpagă legalizată. Statul român își sabotează propriii cetățeniAgențiile pentru Protecția Mediului, în loc să protejeze natura, au ajuns să polueze economia românească. Cu birocrație, abuzuri și blocaje intenționate. Obținerea unui simplu aviz de mediu poate dura astăzi 2 sau chiar 3 ani, nu din lipsă de resurse, ci dintr-o practică organizată: întârzierea deliberată pentru a forța antreprenorii să ofere șpagă. Este o …
- Nicușor Dan, redus la tăcere în direct! Ce i-a făcut Bolojan în fața camerelorScene surprinzătoare la congresul PNL: președintele Nicușor Dan a fost împiedicat să vorbească chiar de propriul premier. Ilie Bolojan a intervenit ferm, de mai multe ori, pentru a-i bloca accesul la microfon, sub privirile uimite ale presei și ale colegilor de partid. Congresul PNL s-a transformat într-un spectacol politic fără precedent. Președintele, Nicușor Dan, a …
- Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. 1,8 milioane de angajați rămân fără beneficii realeMajorarea salariului minim pe economie aplicată la 1 ianuarie 2025 este anulată de măsurile de austeritate anunțate de guvernul condus de Ilie Bolojan. Deși salariul net a crescut cu aproximativ 200 de lei, inflația cumulată și noile taxe vor neutraliza complet acest câștig, afectând direct peste 1,8 milioane de români, potrivit calculelor Blocului Național Sindical. …