Ciolacu a făcut praf economia! Fitch revizuiește negativ perspectiva României și ajunge la ”BBB-”
Agenția Fitch revizuiește perspectiva creditelor pe termen lung ale României de la stabil la negativ. O astfel de decizie poate duce la creșterea dobânzilor la care guvernul României se împrumută pe piețele financiare pentru a-și finanța deficitul.
Institutiile financiare care împrumuta România pot lua în calcul ratingurile agențiilor precum Fitch la stabilirea dobânzii, spun analiștii financiari.Conform unui comunicat de Fitch Ratings, agenția a revizuit de la ”Stabilă” la „Negativă” perspectiva ratingului IDR (Long-Term Foreign-Currency Issuer Default Rating) al României și a confirmat IDR la ‘BBB-‘.
Agenția consideră că incertitudinea politică afectează perspectivele fiscale ale României.
”Incertitudinea politică a crescut la niveluri ridicate și evaluarea noastră este că aceasta va avea probabil un efect negativ semnificativ asupra consolidării fiscale. Procesul alegerilor prezidențiale a fost anulat de Curtea Constituțională după victoria surpriză din primul tur a candidatului Călin Georgescu. De asemenea, Curtea Constituțională a prelungit mandatul actualului președinte, Klaus Iohannis, care trebuia inițial să se încheie la 21 decembrie 2024, până la alegerea unui nou președinte.
Totodată, agenția prevede deficit bugetar mai mare în următoarea perioadă în Români, compromisuri financiare și creșterea datoriei publice:
”Deficite bugetare mari: Previzionăm că deficitul public general al României va crește la 8,2% din PIB în 2024, peste previziunile noastre din august de 7,2%, ținta anterioară a guvernului (5% în programul de convergență din primăvară) și rezultatul bugetar de 6,5% pentru 2023. Deteriorarea fiscală peste așteptări reflectă în principal creșterea rapidă a cheltuielilor, inclusiv salariile din sectorul public și majorările nefinanțate ale pensiilor înainte de alegeri. Impactul pe întregul an al majorării pensiilor din septembrie 2024 se va adăuga la presiunile fiscale de anul viitor, făcând și mai dificilă consolidarea viitoare.