Parlamentul European solicită o nouă strategie pentru persoanele cu dizabilități

Pe măsură ce actuala strategie a UE pentru persoanele cu dizabilități se încheie, Parlamentul solicită Comisiei Europene o strategie ambițioasă post-2020, se arată în comunicatul Legislativului.
În noua strategie a UE pentru dizabilități, Parlamentul European dorește o societate incluzivă în care drepturile persoanelor cu dizabilități să fie protejate și adaptate nevoilor individuale și în care să nu existe discriminare.
În cadrul sesiunii plenare din iunie, eurodeputații vor vota prioritățile sale pentru o nouă strategie a UE pentru dizabilități după 2020, bazată pe actuala strategie europeană pentru dizabilități din perioada 2010-2020.
Parlamentul dorește ca UE să fie un lider în promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități și solicită o strategie ambițioasă și cuprinzătoare, bazată pe principiul incluziunii depline.
Rezoluția solicită Comisiei Europene: O nouă strategie care trebuie dezvoltată în strânsă cooperare cu persoanele cu dizabilități și organizațiile lor; Integrarea drepturilor tuturor persoanelor cu dizabilități în toate politicile și domeniile; Obiective clare și măsurabile și monitorizare periodică; Acces egal pentru persoanele cu dizabilități la îngrijiri de sănătate, angajare, transport public, locuințe; Fonduri suficiente pentru implementarea tuturor obligațiilor legate de accesibilitate; Implementarea și dezvoltarea în continuare a proiectului pilot de carduri de invaliditate UE, care permite recunoașterea reciprocă a dizabilităților în unele țări ale UE; O definiție comună a dizabilității a UE.
Se estimează că în UE sunt 100 de milioane de persoane cu dizabilități, iar rata de ocupare a persoanelor cu dizabilități (între 20 și 64 de ani) este de 50,6%, față de 74,8% pentru persoanele fără dizabilități în 2017.
28,7% dintre persoanele cu dizabilități din UE prezintă riscul sărăciei sau excluziunii sociale, comparativ cu 19,2% din populația generală în 2018. 800.000 de persoane care trăiesc cu dizabilități li se refuză dreptul de vot în UE, se mai arată în datele comunicate de Parlamentul European.
Sursa: www.caleaeuropeana.ro
- În plină campanie electorală, Daniel Băluță l-a dat în judecată pe Nicuşor Dan și va depune o plângere penalăPrimarul Sectorului 4, Daniel Băluță, l-a dat în judecată pe primarul general, Nicușor Dan, acuzându-l de blocarea refacerii Planșeului Unirii, o lucrare esențială pentru siguranța Capitalei. Băluță a declarat că Nicușor Dan refuză să semneze avizul necesar și a anunțat intenția de a depune o plângere penală împotriva acestuia pentru abuz în serviciu și alte …
- România va suferi întreruperi de curent electric între 1-4 aprilie 2025 – Orașele afectate și măsurile de precauțieÎn perioada 1-4 aprilie 2025, mai multe zone din București, Ilfov, Giurgiu, Târgoviște și Timiș vor rămâne fără energie electrică din cauza lucrărilor de modernizare a rețelei de distribuție. Locuitorii sunt sfătuiți să se pregătească pentru întreruperi programate de curent între orele 9:00 și 17:00. Rețele Electrice Muntenia a anunțat întreruperi programate ale curentului electric …
- România construiește nave de război pentru Olanda, dar își ignoră propria flotăRomânia construiește două nave de sprijin pentru Olanda la șantierul Damen din Galați, în timp ce Marina Națională a României rămâne cu echipamente învechite și subfinanțate. Deși România are capacități navale impresionante, flota sa militară nu beneficiază de investițiile necesare pentru modernizare. Acest decalaj ridică întrebări despre prioritățile guvernului în domeniul apărării și despre securitatea …
- Decizie majoră a Comisiei Europene: Permis de conducere digital și vârsta de 17 ani pentru condusComisia Europeană a adoptat noi măsuri care schimbă regulile pentru permisele de conducere în Uniunea Europeană. Permisele digitale vor deveni standard până în 2033, iar tinerii de 17 ani vor putea conduce sub supraveghere, iar șoferii vor fi evaluați periodic. Comisia Europeană a adoptat o directivă menită să modernizeze sistemul de permise de conducere în …
- Visul turcesc: Încă o păcăleală cu investitori inexistenți la Șantierul Naval MangaliaPentru șantierul naval de la Mangalia încă nu s-a găsit un investitor care să preia pachetul de acțiuni al olandezilor de la Damen, dar Ministerul Economiei continuă să anunțe că soluția există. Zilele trecute, firma turcească Desan Shipyard a fost prezentată ca potențial investitor care ar urma să salveze șantierul. Compania are activitate în domeniul …