Anularea alegerilor prezidențiale a lovit puternic nu doar în România, ci și în diaspora, unde milioane de români își pun speranțele în schimbarea politică de acasă. Cei care au fost mereu în prima linie a votului, suportând cozi interminabile și umilințe pentru a-și exprima opțiunile, se simt trădați și abandonați.
Românii din diaspora, care trimit miliarde de euro anual în țară, contribuind la economia României mai mult decât multe instituții publice, sunt acum martorii unei trădări politice fără precedent. Decizia de anulare a alegerilor nu doar că le anulează votul, ci și încrederea că țara mai poate fi salvată de la un colaps moral și politic.
Pentru mulți dintre ei, anularea alegerilor reprezintă un semnal clar că democrația din România este în moarte clinică. „De ce să mai votăm? Pentru cine?” se întreabă mulți, simțindu-se trădați de un sistem care protejează interesele unor grupuri obscure, nu ale cetățenilor.
Diaspora a fost mereu un bastion al schimbării, iar anularea alegerilor este un atac direct asupra speranțelor și eforturilor lor. Românii din afara granițelor cer explicații și soluții, iar tăcerea autorităților nu face decât să accentueze sentimentul de abandon și colaps moral.