Politică

Urmează a doua lovitură de stat în România?

Sunt zile bune de cînd se vorbește despre posibila invalidare a mandatelor parlamentarilor POT, pe motiv de nerespectare a legislației electorale, cînd vine a doua bombă. DNA descinde azi peste AEP și ridică documente despre presupuse nerespectări ale legislației electorale de către SOS, partidul Dianei Șoșoacă. De aici se ridică o întrebare legitimă: se vrea realmente invalidarea celor doi europarlamentari ai SOS și a celor peste 70 de parlamentari ai celor două partide suveraniste, ceea ce va modifica zdravăn aritmetica parlamentară în favoarea coaliției PUPU, ori chiar mai rău, adică anularea completă a alegerilor parlamentare?

Despre parlamentarii POT se tot vehiculează pe surse, cum spuneam, de mai multe zile că le-ar putea fi invalidate mandatele pentru că nu ar fi respectat legislația electorală, remarcîndu-se absența unor mandatari financiari pe fiecare circumscripție, ca și discrepanțe între venituri și cheltuieli etc, aceste fapte putînd constitui motive de invalidare a alegerilor.

Doar că, nefiind vorba de invalidări pe persoană, ci pe partid, rezultă că locul celor invalidați nu poate fi luat de următorii pe lista POT și nici nu pot fi redistribuite către alte partide, deci locurile rămîn goale.
Iată că azi aflăm chiar de la Autoritatea Electorală Permanentă că DNA a venit și a cerut documente. ”privind punerea la dispoziție a listelor de candidați depuse de Partidul S.O.S. România pentru alegerile europarlamentare”.

SOS a luat 5,03% la alegerile europarlamentare și a trimis în Parlamentul European doi europarlamentari – Diana Șoșoacă și Luis Lazarus. Se conturează, deci, posibilitatea ca Șoșoacă și Lazarus să aibă probleme cu mandatele de europarlamentari, deși odată validați în plenul PE nu prea ar mai fi cale de întors, decît în baza unor condamnări penale. Ori a unor interpretări după ureche ale prevederilor legale, cum deja a devenit o practică la noi.

Dar de ce s-ar fi produs nereguli doar la alegerile din vară și nu și la cele parlamentare din 1 decembrie?
Pare că se urmărește prin orice mijloace eliminarea suveraniștilor din ecuația politică, indiferent de modul în care au votat românii, doar pentru că unii oficiali bruxellezi au salutat lovitura de stat dată de CCR prin anularea alegerilor.

SOS și POT au obținut în noul parlament 73 de fotolii din totalul de 465, aproximativ 16%.
Dacă se ajunge la invalidarea lor, se poate ajunge la două situații, ipotetic vorbind, pentru că deja se intră pe vid legislativ. Una ar fi ca Parlamentul să rămînă pe toată durata mandatului cu un total de doar 392 de parlamentari, ceea ce va spori masiv ponderea alianței PSD-USR-PNL-UDMR, iar opoziția va fi formată doar din AUR.

Doar că de aici ar putea apărea altă situație: conform legii alegerilor parlamentare, norma de reprezentare în parlament este de un senator la 168.000 de cetățeni și de un deputat la 73.000. Ceea ce înseamnă că, prin eliminarea celor 51 de deputați SOS și POT și a celor 22 de senatori, rămîn fără reprezentare în Cameră 3.723.000 de cetățeni și în Senat 3.696.000. Ipotetic vorbind, spre exemplu, dacă într-un județ toate mandatele au fost luate de POT și SOS, cetățenii din respectivul județ nu vor mai avea reprezentare în parlament.

Cum acest lucru nu prea e acceptabil, soluția ar fi repetarea alegerilor, după modelul prezidențialelor, pentru că s-a dovedit deja că la noi se poate orice. Vine a doua lovitură de stat peste România? (Bogdan Tiberiu Iacob)

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button