Știrile 60m.RO

Numire în conducerea AMEPIP, super-agenția companiilor de stat. Fost șef în Ministerul Produselor Agricole și patron de firmă de consultanță, pus acum vicepreședinte

Premierul Marcel Ciolacu l-a numit luni, 9 decembrie, pe Adrian Mihalcea în funcția de vicepreședinte interimar al AMEPIP, super-agenția de stat.

Deși înființarea ei a fost prevăzută în PNRR, Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), super-agenția de stat însărcinată cu monitorizarea companiilor de stat astfel încât să se ajungă la depolitizarea acestora, a dat bătăi de cap autorităților. Numirile inițiale la conducerea AMEPIP, despre care presa a scris că s-au făcut în urma unor jocuri politice, au dus chiar la blocarea fondurilor din PNRR. Așa se face că astăzi agenția are o conducere interimară, până când executivul va reuși să facă noi numiri după litera legii.

Cine este noul vicepreședinte al super-agenției de stat

60M.RO scris pe larg despre modul în care AMEPIP și-a început activitatea, și modul în care numirile administratorilor au în continuare loc în cadrul companiilor de stat, asta deși întreaga procedură de numire este acum avizată de această nouă agenție. Practic, avem proceduri de numire desfășurate de aceeași firmă cu probleme sau concursuri transparente în care sunt numiți chiar foștii directori.

Nu doar că azi AMEPIP are un președinte interimar, în persoana Corinei Crețu, fostul comisar european, dar și vicepreședinții acesteia sunt numiți tot interimar. Adrian Mihalcea a fost numit în conducerea super-agenției de stat în locul lui Victor Moraru, în privința căruia existau suspiciuni de incompatibilitate potrivit Economedia, și care a ajuns între timp în conducerea Transelectrica.

Adrian Mihalcea lucra deja în cadrul AMEPIP de la începutul anului, unde avea funcția de consilier superior în cadrul departamentului de selecție națională a administratorilor companiilor cu capital de stat. Potrivit CV-ului său, acesta participase chiar la procedurile de selecție și nominalizare a administratorilor publici în calitate de membru desemnat de AMEPIP.

Anterior, acesta lucrase în Ministerul Economiei începând cu septembrie 2022, întâi în funcția de consilier juridic, iar apoi în funcția de consilier superior în cadrul Direcţiei Administrarea Participaţiilor Statului, unde în mai 2023 fusese avansat în funcția de șef-serviciu. Practic, în mai puțin de un an acesta avansase de la funcția de simplu consilier juridic, un post entry-level în administrația centrală de cele mai multe ori, până la cea de șef într-unul din cele mai importante departamente din minister.

Carieră la stat, înainte de 1989

„Profesionist cu experiență și practică vaste în domeniul managementului strategic și operațional, guvernanței corporative (…) Cu o carieră vastă ce se întinde pe mai mult de patru decenii, am acumulat o experiență profundă atât în administrația publică cât și în managementul afacerilor, ocupând roluri de leadership în cadrul Ministerului Economiei, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare precum și în sectorul privat.

Competențele mele în coordonare, analiză și sinteză sunt completate de abilități avansate de negociere și comunicare”, este descrierea proprie pe care și-o face acesta în propriul CV.

Cariera de patru decenii începe astfel înainte de 1989, mai exact în anul 1983, când lucrează ca tehnician principal în cadrul Ministerului Contractării şi Achiziţionării Produselor Agricole.

„Colaborarea cu inginerii agronomi pentru dezvoltarea și implementarea planurilor de producție: Lucrul în echipă cu inginerii agronomi pentru a dezvolta planuri de producție eficiente, conforme cu standardele și obiectivele stabilite de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare”, își descrie acesta atribuțiile de serviciu în ministerul fostului regim, minister înființat însă abia în anul 1988.

De menționat că înainte de anul 1983 nu apare menționată nicio formă de studiu, deci probabil că a ajuns la minister direct de pe băncile liceului. Prima formă de învățământ superior absolvită este ASE-ul, unde își ia licența în anul 1999. În anul 2007 termină și Dreptul la o facultate privată, unde face și un master în drept comunitar, iar, începând cu anul 2023, începe un master la ASE în comerț exterior.

Patron al unei firme de consultanță

Înainte de a trece la Ministerul Economiei, Adrian Mihalcea spune că a lucrat la firma MDC Management Development Consulting SRL, în funcția de consilier juridic timp de zece ani, între 2012 și 2022. Datele de pe platforma Termene.ro arată încă că între 2012 și 2020, acesta a fost în fapt administratorul firmei.

De altfel, firma este deținută chiar de către Adrian Mihalcea și soția sa, fiecare cu câte 50% din capitalul social al firmei cu domeniu de activitate, activități de consultanță pentru afaceri și management. Firma a reușit să obțină și două contracte publice în această perioadă, mai exact în anul 2020, ambele vizând servicii de auditare pentru Municipiul Mediaș, în valoare totală de 220.000 lei.

Datele financiare ale firmei deținută de soții Mihalcea arată că, după 12 ani de activitate, aceasta a ajuns la un profit de doar 4.400 lei, dintr-o cifră de afaceri de 198.000 lei (datele sunt pentru anul 2020, ultimul an pentru care sunt informații). Mai mult, firma are datorii declarate de 400.000 lei. Cel mai mare profit a fost făcut de această firmă în anul 2015, atunci când a înregistrat un câștig de 13.000 lei.

M.D.C. MANAGEMENT DEVELOPMENT CONSULTING SRL
M.D.C. MANAGEMENT DEVELOPMENT CONSULTING SRL

Apoi, înainte de activitatea la propria firmă de consultanță a lucrat la o altă firmă de consultanță, Delman Consult SRL, firmă deținută de o anume Mihalcea Ioana Adelina. Mihalcea Adrian susține că a lucrat la această firmă între 2007 și 2012. Datele financiare arată că din acel an activitatea economică a firmei încetează, înregistrând datorii de 1,7 milioane lei. Firma este radiată din 2016.

Înainte de aceste firme de consultanță, îl găsim pe Adrian Mihalcea în domeniul agricol, mai exact în Consiliul de Administrație al Horticola SA, exact în perioada în care compania trece de la un profit de 13 milioane la doar 200.000 lei. Anterior, noul vicepreședinte al AMEPIP a lucrat la mai multe companii de import export cu activitate în industria blănii, toate radiate în prezent.

Patru decenii de activitate, avere zero

Datele de pe platforma Termene.ro arată că Adrian Mihalcea a fost de-a lungul timpului asociat în șase firme, toate radiate în prezent, dar mai este asociat în alte două firme în prezent – una cu activitate în domeniul imobiliar și alta tot în domeniul consultanței. Niciuna dintre acestea nu se descurcă financiar.

Declarațiile de avere depuse de Adrian Mihalcea în ultimii doi ani de când lucrează în administrația centrală arată că acesta nu deține nicio proprietate imobiliară, terenuri sau alte imobile. De asemenea, nu este declarat vreun autoturism sau alte bunuri cu valoare de peste 5.000 de euro. Nu apar menționate nici active financiare, conturi bancare sau depozite de economii.

Adrian Mihalcea, declarație de avere 2024
Adrian Mihalcea, declarație de avere 2024

După o carieră de patru decenii, așa cum explica acesta în CV-ul său, singurele mențiuni din declarația de avere sunt două credite luate în 2023, pe patru și cinci ani, în valoare totală de 70.000 lei. La capitolul venituri acesta menționează salariul de la Ministerul Economiei, 77.000 lei, și cel al soției, 81.000 lei, angajată la firma familiei, MDC Management Development Consulting SRL.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button