UE nu reușește să coordoneze deschiderea granițelor din cauza concurenței turistice

Uniunea Europeană nu poate să se coordoneze pentru redeschiderea frontierelor întrucât țările au intrat într-o formă de concurență turistică, a declarat sâmbătă șeful diplomației belgiene, Philippe Goffin.
„Noi suntem printre solicitanții unei astfel de coordonări, dar nu funcționează. Anumite țări au intrat într-o formă de concurență turistică”, a declarat el într-un interviu pentru cotidianul La Libre Belgique.
Miniștrii de interne au încercat să ajungă vineri la un acord pentru redeschiderea coordonată a frontierelor interne și externe ale UE, închise din luna martie pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19.
Majoritatea statelor a acceptat data de 15 iunie pentru ridicarea controalelor și a restricțiilor de circulație instituite în cadrul spațiului Schengen, dar unele state preferă să decidă singure.
„Atunci când Italia anunță prima redeschiderea frontierelor sale pe 3 iunie, face asta și pentru a lansa un apel către turiști”, a subliniat ministrul belgian.
„Fiecare a gestionat această criză într-un mod foarte autonom, pentru că situația nu este la fel peste tot”, a explicat el.
„Marele ducat al Luxemburgului nu și-a închis niciodată frontierele. Germania și-a închis foarte strict frontierele, după care a fost printre primele care a pledat pentru redeschidere. Noi, belgienii, am pledat pentru coerență europeană. Asta, în mod evident, nu a fost posibil”, și-a exprimat el regretul.
„În ceea ce privește redeschiderea frontierelor UE spre exterior, Belgia va lua o decizie în lumina recomandărilor Comisiei Europene. Rămân optimist în privința capacității Europei de a anunța o dată comună”, a conchis el.
Interdicția călătoriilor neesențiale spre UE instituită pe 17 martie a fost prelungită până la sfârșitul lunii iunie pentru a permite buna pregătire a unei deschideri progresive a frontierelor externe.
Însă Grecia, a cărei economie depinde de turism, și-a anunțat decizia de a relua călătoriile aeriene de la 15 iunie într-o serie de țări terțe precum Australia, China și Coreea de Sud.
Sursa: www.euroactiv.ro
- Nicușor Dan, în presa germană: Serviciile secrete nu s-au implicat suficient în problema anulării alegerilor din decembrie 2024Nicușor Dan, aflat într-o vizită în Germania, a afirmat într-un interviu acordat publicației Frankfurter Allgemeine Zeitung că serviciile secrete nu s-au implicat suficient în gestionarea situație create de anularea alegerilor prezidențiale în 2024 și că are de gând să numească în fruntea serviciilor două persoane care să nu provină nici din servicii, nici din politică. …
- Familia tradițională, model de carieră la stat: mamă, tată, fiu și nora, toți angajați la primărieÎn multe primării din România, mai ales în mediul rural, „familia tradițională” nu mai este doar o valoare culturală, ci a devenit o schemă perfectă de ocupare a instituțiilor publice. Mamă, tată, fiu și noră ajung angajați pe posturi bine plătite în aceeași primărie, în timp ce mii de tineri calificați nu prind niciun loc …
- Recalcularea pensiilor întârzie inexplicabil: sistemul informatic cedează, iar pensionarii așteaptăRecalcularea pensiilor bate pasul pe loc, cu întârzieri de luni de zile, în timp ce autoritățile invocă probleme informatice și măsuri fiscale neclare. Ministrul Muncii, Florin Manole, recunoaște că nici așa-numita „mică recalculare” nu avansează, iar softul Casei de Pensii este „suprasolicitat”. Pensionarii rămân în continuare victimele unui sistem blocat între promisiuni și erori de …
- Guvernul taie 40% din posturi, dar inventează o nouă direcție! Austeritate cu parfum de sinecuri la Palatul VictoriaMăsuri de austeritate anunțate cu surle și trâmbițe, dar în spatele „reformei” se naște o nouă structură de stat. Se dau afară sute de oameni, dar se înființează „Departamentul pentru Continuitate Guvernamentală” , o invenție birocratică cu 7 posturi noi și zero eficiență. Iar flota de mașini de lux merge mai departe, pe 12 milioane …
- Avizul de mediu – șpagă legalizată. Statul român își sabotează propriii cetățeniAgențiile pentru Protecția Mediului, în loc să protejeze natura, au ajuns să polueze economia românească. Cu birocrație, abuzuri și blocaje intenționate. Obținerea unui simplu aviz de mediu poate dura astăzi 2 sau chiar 3 ani, nu din lipsă de resurse, ci dintr-o practică organizată: întârzierea deliberată pentru a forța antreprenorii să ofere șpagă. Este o …