Ioan Ladoși (APCPR): ”Am revenit, cu mândrie, pe primul loc la focarele de pestă porcină africană”
După o perioadă în care situația privind evoluția focarelor de pestă porcină africană în România părea să se îndrepte într-o direcție bună, țara noastră a revenit în topul rușinii, susține Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România. Potrivit specialistului, odată cu intrarea în toamnă, virusul PPA și-a făcut apariția în mai multe ferme de mari dimensiuni și zeci de mii de porci au fost sacrificați.
”Din păcate, după o perioadă în care Croația a ținut prim-planul focarelor, am revenit cu mândrie pe primul loc și o spun cu ghilimelele de rigoare. Boala merge mai departe, începând cu perioada de toamnă am avut iarăși câteva focare în ferme comerciale de dimensiuni mari. Una peste alta, am mai băgat în pământ încă vreo 30.000 de porci, care e producția României pe 5 zile”, a precizat Ioan Ladoși, pentru AGRO TV.
Pe lângă evoluția focarelor, ce îi îngrijorează pe cei din sector este situația legată de despăgubiri, mai ales ținând cont de faptul că acestea nu mai vin din partea Uniunii Europene, ci se acordă de la bugetul de stat.
”Ceea ce ne îngrijorează și mai mult este partea de despăgubiri pentru aceste focare. Îngrijorarea vine din faptul că ne-am uitat pe noua variantă de legislație propusă de autorități privind despăgubirile și sunt multe aspecte tehnice care încă ne dau bătaie de cap. Dincolo de aspectele tehnice, ne punem întrebarea cum și când se vor acorda aceste despăgubiri. (…) Au fost întârzieri și asta chiar ne îngrijorează. Cu atât mai mult cu cât, din ce știm noi la acest moment, despăgubirile pentru pestă sunt acordate în integralitate din bugetul național. Nu mai există acel sprijin de la UE, din motivul că autoritățile noastre nu și-au făcut temele așa cum trebuia”, a mai subliniat Ioan Ladoși, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.