Politică

Octavian Știreanu: PNL fără bunelu’, aliat cu USR și nepoții lui nea Nelu

Viața este ironică. Mult hulitul PSD a ajuns stâlpul de stabilitate politică. Iohannis declara public că marea sa realizare din primul mandat este scoaterea PSD de la guvernare, ca „prim pas al eliminării acestui partid din viața politică”.

Considerat ani în șir anti-european, terfelit în fel și chip, botezat partid al urmașilor comuniștilor, mai bine cu bunelu’ decât cu nepoții lui nea Nelu, PSD este privit acum pe sub sprâncene ca un rău necesar. Ciuma roșie de mai ieri e târcolită de „proprietarii democrației” în speranța susținerii Elenei Lasconi în turul doi. Că dacă Lasconi va ajunge președinte, întreaga coaliție „proeruropeană” va respira ușurată.

Ajunsă la ananghie și după zeci de găleți cu lături aruncate în capul liderului PSD, primărița din Câmpulung a avut într-un târziu revelația că, totuși, „și Ciolacu e român” deci, la o adică, va discuta și cu el. Ciolacu a avut un puseu de personalitate, afirmând că Lesconi trebuie mai întâi să recunoască public că a mințit, altfel să nu încerce să-l sune.

PNL fără bunelu’, cu nepoții lui nea Nelu

Disputa de fond în societatea românească nu mai este demult între stânga și dreapta. O asemenea împărțire convențională nu mai există. Faimoasa distincție între cei care produc (de dreapta) și cei care distribuie (de stânga) este istorie. Politicile esențiale ale statului român sunt cele stabilite de birocrația bruxeleză. Și producerea și distribuția au o pecete unică, nu sunt nici de dreapta, nici de stânga. Ambele sunt dictate de bruxelismul biruitor. Pentru orice proiect de lege, orice hotărâre, orice măsură cât de mică, guvernanții dau fuga la Bruxelles pentru viză.

Creativitatea politică autohtonă se rezumă la inventarea unor înjurături cât mai savuroase la adresa adversarilor. Forța de inovare socială pe plan intern este inexistentă, prostocrația nu poate produce nimic. Totul este lăsat pe seama Bruxelles-ului. E și mai comod. De-acolo vin decizii clare și reguli precise.

Din această realitate s-a născut un alt tip de dispută, mult mai adâncă. Este disputa dintre cei care acceptă această stare de lucruri de colonie și cei care militează pentru mai multă libertate în stabilirea politicilor interne.

Disputa este vizibilă pe întreg continentul. Suveranismul nu este o apariție episodică, ci este un trend istoric. Peste tot în Europa, sunt mari nemulțumiri față de politica autocratică impusă de Usula van der Leynen. Decizii majore impuse de aceasta în timpul primului mandat au scos zeci de mii de oameni în stradă în majoritatea capitalelor europene. Nemulțumirea față de politicile bruxeleze este o realitate care nu poate fi pitită sub preș. Aceasta este cauza principală a apariției suveranismului, nu trolii rușilor. Cauza decredibilizării UE se află la Bruxelles, nu la Moscova.

Chiar în aceste zile Europa fierbe. Fermierii din mai multe țări au ieșit pe străzi din cauza acordului de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi ţările din Mercosur, semnat de Ursula von der Leynen peste capul statelor membre. Mercosur cuprinde Argentina, Brazilia, Paraguay şi Uruguay. Acordul cu aceste țări va da o nouă lovitură agriculturii europene întrucât va permite importul de cereale mai ieftine, care nu respectă standardele impuse de aceeași UE agricultorilor din statele membre.

„Polonia nu va sprijini acest acord, aceasta este rezoluţia pe care vrem să o adoptăm în cadrul guvernului”, declara Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, ministrul polonez al apărării. Iar ministrul francez al agriculturii, Annie Genevard, sublinia, la rândul său, că pieţele naţionale şi piaţa europeană sunt „concurate din ce în ce mai mult de producţiile din afara Uniunii Europene şi trebuie să protejăm suveranitatea alimentară a Europei”. Este doar un exemplu de atitudine suveranistă, fără să afecteze apartenența țărilor respective la comunitatea europeană.

Cei doi miniștri, din Polonia și din Franța, sunt putiniști? Sunt oamenii rușilor?

UE nu trebuie părăsită, trebuie schimbată

Acesta este sensul profund al suveranismului. UE să-și adapteze funcționarea nu spre un autoritarism de tip putinist – în care statele sunt tratate ca niște gubernii – ci spre nevoile și interesele fiecărui stat membru, considerat în particularitățile sale etnice, sociale, economice, culturale etc. Mai multă relaxare și mai puțină birocrație.

O realitate care nu este acceptată de birocrația autocratică de la Bruxelles este aceea că dintotdeauna există și vor exista interese naționale, ale fiecărui stat în parte, distincte de interesele comune ale Uniunii Europene.

Nimeni din România nu cere ieșirea din NATO și UE. Nimeni nu vrea să ducă țara la ruși. Țara nu este o bicicletă pe care, dacă o încalecă unul merge într-o direcție, dacă o încalcă altul merge în altă direcție.

La noi în țară, disputa care a deturnat sensul campaniei electorale de la orice dezbatere de programe a fost între cei care pretind că sunt proprietari pe democrație și pe calea euro-atlantică, pe de o parte, și cei care pretind ca, fără să fie afectată în vreun fel apartenența la NATO și UE, țara noastră să aibă dreptul la negociere și la respectarea unor interese specifice care decurg din particularitățile sale economico-sociale.

Între cele două viziuni s-a produs o ruptură ireconciliabilă. Cei care îndrăznesc să aibă altă opinie decât narativul oficial sunt automat calificați drept putiniști, oameni ai rușilor care vor să ducă țara în prăpastie etc. S-a creat o întreagă industrie a lipitorilor de etichete, care desfășoară o propagandă aiuritoare, greu de stăvilit.

Nimeni nu citește nicio pagină din programul suveraniștilor, dar propaganda lovește în ei din toate pozițiile. Suveraniștii sunt putiniști prin definiție. Împotriva lor se mobilizează o întreagă armată de ignoranți agresivi.

În loc să dezvolte o dezbatere de idei despre cauzele pentru care și în România, ca și peste tot în Europa, au reînviat mișcările suveraniste, național-patriotice, proprietarii democrației trec la represalii. Principiul bolșevic cine nu e cu noi este împotriva noastră guvernează această propagandă năimită.

Zilele trecute, emisia postului Realitatea Plus a fost întreruptă în timpul unei emisuni a Ancăi Alexandrescu. Ziariștilor de la România TV li s-a interzis duminică accesul în sediul USR. CNA a amendat-o pe Anca Alexandrescu cu 30.000 de euro pentru că „a difuzat când nu trebuia” (!) un interviu cu Călin Georgescu. Amenda într-un cuantum fără precedent în analele CNA a fost stabilită într-o ședință extraordinară organizată special duminică la prânz la inițiativa unui personaj arogant și obscur, lipit de decenii la tot felul de sinecuri tocmai pentru a face astfel de servicii.

Aceste alegeri au mai însemnat, în subsidiar, falimentul grobianismului și huliganismului politic. PNL s-a prăbușit, plătind tribut pentru agresivitatea și aroganța fără seamăn a celor patru cavaleri ai apocalipsei – Rareș Bogdan, Sighiartău, Florin Roman și Motreanu. Aceștia au transformat doctrina „prin noi înșine” în ceva mult mai practic, „pentru noi înșine”. Bușoi este etalonul.

Îngâmfarea și prostia acestora l-au dus pe Ciucă în gard și întregul partid în șanț. Rareș Bogdan a înviat peste noapte. Se prelinge ca o umbră pe lângă pereți. Dar face ce face și tot apare în spatele noului boss de la PNL. Duminică noaptea, după ce sala conferinței de presă de la PNL rămăsese pustie, Rareș-Rolex Bogdan a chemat un reporter de la Canal 33 ca să-i dea un interviu în exclusivitate. Între altele, a declarat despre PNL că „să ne ducem iar în braţele PSD înseamnă că nu am învăţat nimic şi că suntem complet cretini”. Omul e încremenit în proiectul său paranoid: PSD-ul e de vină că PNL-ul s-a prăbușit!

Merită analizat mai pe larg unde a dus și ce consecințe a avut pentru țară războiul româno-român declanșat de Băsescu-Petriv, dus pe noi culmi de Werner Iohannis și purtat de asemenea indivizi precum Rareș Bogdan.

Huligansm mediatic la Inchiziția.3

Alegerile au mai însemnat și falimentul hulganismului mediatic. Sau cel puțin un avertisment sever dat acestui tip de comportament al televiziunilor. George Simion n-a fost invitat la turneul candidaților organizat de Antena 3. A fost făcut ca pe-o albie de porci în absență. Din spion și omul rușilor n-a fost scos. Nici răspunsul de la securitatea Ucrainei nu l-a determinat pe Mihai Gîdea să-și potolească acuzele. A mers la infinit pe vorbele unui diversionist profesionist, Șalaru îl cheamă, care a aruncat un bolovan în apă după care s-au aruncat toți proștii.

Cu toate atacurile la care a fost supus, Simion a obținut în primul tur de la prezidențiale un scor mai mult decât rezonabil. Electoratul n-a dat doi bani pe minciunile de la Inchiziția.3.

Campania furibundă pe tema „Simion spion” a continuat, dar tot degeaba: la parlamentare, AUR și-a dublat scorul obținut acum patru ani, fiind acum al doilea partid din țară. Efectul la A3? Ratingul postului a fost îngropat sub cel al Realității Plus.

Spectacolul făcut de Mihai Gîdea și echipa sa, duminică seara, a fost de pomină. A frizat patologicul. Comentarea rezultatelor de la exit-poll-uri a fost prilejul unui delir inchizitorial împotriva lui Călin Georgescu. Studioul s-a transformat într-un tribunal al poporului de inspirație bolșevică, în care „spionul”, „omul rușilor”, „anti-euroepanul” era judecat în contumacie. Numai unul punea întrebările, iar cine aplauda când nu trebuia risca să fie dat afară din sală.

Invitații au fost provocați în două rânduri să spună în clar dacă o susțin pe Elena Lasconi, da sau nu. Răspunsurile pozitive urma să fie arhivate și folosite în campanie ca venind de la „personalități”. Provocările nu prea i-au ieșit.

Acum, comandourile lui Gîdea îl atacă în forță pe Călin Georgescu. O susțin pe față pe Elena Lasconi. Altfel spus, Antena 3 a ajuns peste timp de aceeași parte a baricadei cu Băsescu-Petrov! Semn de evoluție. Și de mare caracter.

Susținând-o pe Lasconi, Inchiziția.3 îi susține de fapt pe penala Clotilde Armand, pe Ghinea-discipolul Monicăi Macovei, pe Seider-gulgutierul, pe Drulă – demolatorul magazinelor de la metrou, pe Violeta Alexandru-ministra care a făcut reformă dând afară liftiera ș.a.

Efectul tv? Ratingul postului a fost duminică seara mult sub cel al României TV.

Pe urma lui Călin Georgescu au fost trimise adevărate potere. La sediul AUR, au fost trimise două reporterițe cu întrebări tendențioase puse pe telefon, dar nu despre rezultatul AUR la alegeri, ci pentru a provoca pe liderii partidului să facă declarații acuzatoare la adresa lui Georgescu sau să delimiteze public de acesta.

Alți doi reporteri alocați candidatului la președinție au fost trimiși în direct, din stradă, noaptea, în zona Râșnovului unde săracii aflaseră că s-ar fi refugiat Călin Georgescu. Musai trebuia să dea de el, „să răspundă, dom’le, la întrebările poporului, duceți-vă, primiți mașină, diurnă tot ce trebuie”!

Știu regula: nu-ți place, ia telecomanda! Dar n-am scris aceste rânduri pentru echipa de la A3, ca să-i folosească la ceva. Sunt prea siguri pe ei, prea puternci și prea aroganți ca să-i intereseze părerea altora. Ei sunt în stratosferă, noi la talpa găștii. Ei sunt CNN, așa cum și Kovesi spunea „noi suntem DNA”!

Am scris aceste rânduri în semn de admirație pentru doar unii dintre invitații externi ai postului, care pot să reziste la astfel de spectacole delirante, din care lipsesc profesionalismul, dar mai ales caracterul.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button