Politică

Călin Georgescu, după decizia AEP: Suntem transparenți

Decizia Autorităţii Electorale Permanente (AEP) de a sesiza Parchetul este un demers firesc în cadrul atribuţiilor sale legale, arată echipa de campanie a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu.

„Este dreptul instituţiilor statului de a solicita şi verifica orice informaţie consideră necesară. Suntem transparenţi şi deschişi colaborării, respectând întotdeauna legea”, completează aceştia.

Autoritatea Electorală Permanentă a sesizat organele de urmărire penală să cerceteze afişele electorale apărute fără codul de identificare al mandatarului financiar şi a solicitat ANAF să verifice influencerii principali din România pentru a vedea dacă au fost plătite sume din conturile de campanie electorală ale candidaţilor, a declarat, joi, preşedintele AEP, Toni Greblă.

„Sesizările care au ajuns la Autoritatea Electorală Permanentă cu dovezi cu privire la faptul că în anumite localităţi, inclusiv pe panourile oficiale de afişaj ale competitorilor politici, au apărut afişe cu candidaţi care, inclusiv despre ce vorbeaţi dumneavoastră, care nu aveau inscripţionată identificarea, codul de identificare nu era inscripţionat al mandatarului financiar şi deci el era un afiş, ca să zic aşa, care era anonim. Am solicitat organelor de urmărire penală din localitatea din judeţele respective să facă verificări pentru a stabili unde au fost imprimate acele afişe, cine le-a plătit, pentru ca apoi să poată să facă o legătură de cauzalitate între cel care a comandat afişele, le-a utilizat şi un anume competitor politic şi în funcţie de asta să ia măsurile legale corespunzătoare”, a precizat Greblă la Digi24, întrebat despre afişe cu Călin Georgescu apărute în ultima perioadă şi faptul că acesta a declarat la AEP zero cheltuieli în campania electorală.

El a adăugat că AEP a solicitat ANAF să verifice influencerii principali din România pentru a vedea dacă au fost plătite sume din conturile de campanie electorală ale candidaţilor.

„De asemenea, am solicitat ANAF pentru ca în mediul virtual să verifice la influencerii principali din România dacă au fost plătite sume din conturile personale sau din conturile de campanie electorală ale candidaţilor şi care eventual nu au fost transmise Autorităţii Electorale Permanente”, a spus Toni Greblă.

Întrebat în legătură cu faptul că unii influenceri au spus că au fost plătiţi, Greblă a spus: „Poate să fie un început de dovadă”.

„Acele sume trebuie comunicate şi ANAF, astfel încât numai ANAF are competenţa să verifice dacă aceştia au fost plătiţi pentru publicitate politică, de cine anume au fost plătiţi. Şi apoi, sigur, se face ancheta respectivă pentru a vedea ce legătură de cauzalitate este între cel care a plătit campania electorală în mediul online şi un candidat, un anume candidat la alegerile pentru preşedintele României”, a mai spus şeful AEP.

Potrivit lui Greblă, AEP a făcut, de asemenea, sute de sesizări la platformele media, la principalele platforme – Meta, Tiktok, Facebook şi altele atunci când a fost sesizată cu „posibilă reclamă politică care conţine defăimări, dezinformări, fake news-uri sau nu este însuşită de un anume competitor politic”, solicitând să le îndepărteze din mediul virtual.

Întrebat cum se poate ca un candidat să aibă afişe şi să fie activ în mediul online fără să cheltuiască niciun ban, Greblă a răspuns: „E o întrebare legitimă la care cei în drept, după o verificare amănunţită, după o anchetă, pot să tragă concluzii”.

„Sigur că poţi să candidezi, să nu faci nicio campanie şi întâmplător să iei câteva sute de voturi. Este numai teoretic. Nu aş intra în speculaţii, pentru că am spus, Autoritatea Electorală îşi vede numai de atribuţiile sale. Sunt alte organe care trebuie să facă cercetări. În mediul politic poate să existe astfel de dispute. Noi ne menţinem în a verifica strict legalitatea veniturilor, o campanie electorală care să fie transparentă şi însuşită de competitorii politici. Atunci când constatăm încălcări, luăm măsurile de rigoare”, a adăugat Toni Greblă.

Legat de sancţiunile aplicate, Greblă a menţionat: „Am aplicat mai multe sancţiuni, am aplicat sancţiuni inclusiv unor site-uri de ştiri şi unor posturi de televiziune care au publicat sondaje de opinie duminică, înainte de ora 21,00, aşa încât noi ne-am făcut datoria atunci când am fost sesizaţi, am aplicat tuturor sancţiunile prevăzute de lege”.

„În ceea ce priveşte AEP, sancţiunile sunt clare: confiscarea sumelor, aplicarea unei amenzi contravenţionale şi, obligatoriu, sesizarea organelor de urmărire penală, dacă constatăm că există indicii cu privire la săvârşirea unor infracţiuni”, a mai spus Greblă, întrebat privind sancţiunile în cazul în care se va face legătura între afişe şi faptul că nu au fost declarate sumele cheltuite.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button