Vladimir Putin: NATO va fi în război cu Rusia dacă autorizează Ucraina să lanseze rachete cu rază lungă de acţiune
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat, încă din 12 septembrie 2o24, că, în cazul în care Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune, aceasta ar însemna că „ţările NATO sunt în război cu Rusia”. De asemenea, în prima reacție după zvonul că Ucraina a primit permisiunea, Kremlinul acuză SUA că pun gaz pe foc în război.
„Dacă se va lua o astfel de decizie, aceasta nu va însemna altceva decât implicarea directă a ţărilor NATO, a SUA şi a ţărilor europene în războiul din Ucraina. Acest lucru ar schimba însăşi natura conflictului. Ar însemna că ţările NATO sunt în război cu Rusia”, a declarat Putin la televiziunea de stat după ce a luat cuvântul la un forum cultural la Sankt Petersburg, conform unei înregistrări video postate pe Telegram de un jurnalist din grupul de presă de pe lângă preşedinţia rusă, informează AFP și EFE, relatează Agerpres.
Reacția de luni, 18 noiembrie, a Kremlinului
Permiterea Kievului să lovească cu arme americane adânc în Rusia, dacă ar exista cu adevărat, va marca o nouă rundă calitativă de tensiuni și nivelul de implicare a Washingtonului în războiul din Ucraina, a declarat secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov.
„Dacă o astfel de decizie a fost într-adevăr formulată și adusă în atenția regimului de la Kiev, aceasta este o nouă rundă de tensiune calitativ și o situație calitativ nouă în ceea ce privește implicarea Statelor Unite în acest conflict”, a declarat el reporterilor luni, relatează Interfax.
Răspunzând la o întrebare despre reacția Moscovei la decizia Washingtonului, Peskov a reamintit cuvintele președintelui rus Vladimir Putin la forumul cultural din septembrie de la Sankt Petersburg pe această temă.
„Misiunile de zbor în aceste sisteme de rachete, de fapt, pot fi realizate doar de personalul militar al țărilor NATO. Militarii ucraineni nu pot face acest lucru. Prin urmare, nu este vorba de a permite regimului ucrainean să lovească Rusia cu aceste arme sau nu. Este o chestiune de a decide dacă țările NATO sunt direct implicate într-un conflict militar sau nu. Dacă această decizie va fi luată, nu va însemna nimic mai mult decât participarea directă a țărilor NATO – Statele Unite, țările europene – la războiul din Ucraina”, a spus Putin la acea vreme.
SUA au refuzat în mod special să permită acest lucru Ucrainei până acum, de teama unei escaladări care ar putea duce la un conflict direct cu Rusia, având în vedere că ambele ţări sunt puteri nucleare.
Permisiunea pentru Ucraina de a ataca adânc în Rusia. Ce se știe până acum?
SUA „au dat undă verde utilizării de rachete cu rază lungă de acţiune” de către Kiev, a declarat duminică un responsabil american, sub acoperirea anonimatului.
Numeroase instituții media au scris pe 17 noiembrie, citând surse, că președintele american Joe Biden a permis Ucrainei să folosească rachete ATACMS pentru a ataca adânc în Rusia. New York Times a notat că inițial rachetele ar trebui să fie folosite împotriva trupelor Rusiei și RPDC din regiunea Kursk. Ziarul francez Le Figaro a raportat că Franța și Marea Britanie, la rândul lor, au permis Ucrainei să lovească Rusia folosind rachete cu rază lungă de acțiune SCALP și Storm Shadow.
„Rachetele vor vorbi de la sine. Cu siguranță”, a fost reacția președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la aceste speculații.