Internațional

Suedia și Norvegia vor să reintroducă banii cash

Suedia și Norvegia renunță la planurile prin care societățile lor urmau să funcționeze fără numerar din cauza temerilor că sistemele de plată complet digitale le-ar lăsa vulnerabile la amenințările de securitate rusești și a îngrijorării cetățenilor, anunță The Guardian.

Într-o broșură cu titlul Dacă vine criză sau război, care va fi trimisă în fiecare casă din Suedia luna viitoare, ministerul apărării sfătuiește oamenii să folosească numerar în mod regulat și să păstreze bani cash pentru cel puțin o săptămână în diferite denominații, precum și acces la alte forme de plată, cum ar fi cardurile bancare și serviciile de plată digitală.

„Dacă puteți plăti în mai multe moduri diferite, veți fi și mai pregătiți”, se spune în broșură.

Clienții norvegieni cu amănuntul au avut întotdeauna dreptul de a plăti în numerar, dar nu a fost pus în aplicare și în ultimii ani un număr tot mai mare de retaileri au rămas fără numerar, blocând aproximativ 600.000 de persoane care nu au acces la servicii digitale.

Guvernul a acționat în timpul verii, introducând o legislație conform căreia comercianții cu amănuntul pot fi amendați sau sancționați dacă nu acceptă plăți în numerar începând cu 1 octombrie.

Ministerul Justiției și Securității Publice a spus că „recomandă tuturor să păstreze niște bani la îndemână din cauza vulnerabilităților soluțiilor de plată digitale la atacurile cibernetice”.

Guvernul a luat în serios pregătirea „având în vedere instabilitatea globală tot mai mare cu război, amenințări digitale și schimbări climatice.

Drept urmare, s-au asigurat că dreptul de a plăti cu numerar este consolidat.”

Swish, un sistem de plată mobil pe care șase bănci l-au lansat în 2012, este omniprezent în Suedia, de la tarabele din piață la cafenele și magazine de haine. Echivalentul norvegian, Vipps, care a fuzionat cu MobilePay danez în 2022 pentru a forma Vipps MobilePay, este, de asemenea, foarte popular.

Luna trecută, a fost lansat și în Suedia.

Guvernul suedez și-a revizuit complet strategia de apărare și pregătire, aderând la NATO, pornind o nouă formă de serviciu național și reactivând agenția sa de apărare psihologică pentru a combate dezinformarea din Rusia și alți adversari. Norvegia a înăsprit controalele la frontiera sa cu Rusia.

Regândirea securității se extinde la elementele fundamentale ale modului în care oamenii plătesc pentru bunuri și servicii.

Ministrul justiției și al urgențelor din țară, Emilie Enger Mehl, a declarat la începutul acestui an: „Dacă nimeni nu mai plătește cu numerar și nimeni nu mai acceptă numerar, numerarul nu va mai fi o soluție odată ce criza ar putea veni”.

Întreruperile prelungite de curent, defecțiunile sistemului sau atacurile digitale asupra sistemelor de plată și băncilor ar putea lăsa numerarul drept „singura alternativă care este ușor disponibilă”, a spus ea.

Max Brimberg, cercetător la banca centrală a Suediei, a declarat că renunțarea la numerar a fost determinată în mare parte de sectorul privat. Multe dintre băncile țării au desființat numerarul în sucursalele locale în urmă cu ceva timp, ceea ce a făcut ca serviciile de plată digitale să fie ușor de difuzat către un public foarte dispus.

Procentul de achiziții în numerar din magazinele fizice a scăzut de la aproape 40% în 2012 la aproximativ 10% în ultimii ani, iar Brimberg a spus că există o îngrijorare tot mai mare cu privire la faptul că banii fizici devin învechiți.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button