Politică

Elena Lasconi s-a făcut de râs din nou: „România e parte a Consiliului de Securitate al ONU”

Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidenţiale, nu a ştiut să spună ce ţări fac parte din Consiliul de Securitate al ONU. Lasconi a afirmat și că România este membră a acestui organism, lucru neadevărat.

”Nu le ştiu chiar pe toate”, a spus Elena Lasconi, arătând că preşedintele vine cu viziunea, dar are Ministerul de Externe, are consilieri, oameni care ştiu bine aceste lucruri.

Consiliul de Securitate al ONU (CSNU) este unul din principalele organe ale Națiunilor Unite, însărcinat cu menținerea păcii și securității internaționale. Rolul său, descris în Carta Națiunilor Unite, include stabilirea de operațiuni de menținere a păcii, instituirea de sancțiuni internaționale, precum și autorizația de acțiuni militare. Rolul Consiliului de Securitate este exercitat prin intermediul rezoluțiilor Consiliului.

Consiliul de Securitate este format din 15 membri, format din membri permanenți și membri aleși. Această structură de bază este stabilită în capitolul V al Cartei ONU.

Membri permanenți:

– China

– Franța

– Rusia

– Regatul Unit

– SUA

Zece membri sunt aleși de Adunarea Generală pentru doi ani, începând cu 1 ianuarie, cinci membri sunt schimbați în fiecare an. Membrii sunt aleși de către grupuri regionale și confirmate de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite. Blocul african alege trei membri; America Latină și Caraibe, Asia și Europa de Vest și alte blocuri aleg doi membri fiecare, iar Europa de Est în bloc, alege un membru. De asemenea, unul dintre membri este o țară arabă, alternativ, de la bloc Asiatic sau African.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button