Social

Angajații Metrorex amenință cu greva

Angajații Metrorex ar putea intra în grevă, luna viitoare, după ce negocierile dintre sindicate și conducerea companiei au eșuat.

Sindicaliștii Metrorex au anunțat încă de la începutul acestei luni că vor să intre în grevă pentru că nu li s-a prelungit contractul colectiv de muncă, care a expirat la 1 octombrie.

Liderul Unitatea – Sindicatul Liber Metrou spunea încă din data de 2 octombrie că se va declanșa conflictul de muncă.

„Bună seara, în sfârşit după săptămâni de amânare, din lipsa capacității conducerii MTX de a-și scrie punctele de vedere faţă de modificările la CCM, astăzi s-au reluat şedințele de negociere colectivă. Administraţia a venit cu aceeaşi placă, nu avem, nu putem, nu ne lasă legea. Din cele 9 revendicări ale USLM s-au discutat primele trei. Devine din ce în ce mai clar că nimeni din conducerea Metrorex nu este capabil să găsească soluţii. Emit doar jelanii că nu se poate. Ca pierderi, ca subfinanţare, nu, nu, nu se poate. Începând cu săptămâna viitoare vom demara lupta sindicală toate formele ei legale, pichete, conferinţă de presă, mitinguri de protest şi declanşarea conflictului de muncă. Seară bună tuturor”, se arată într-un mesaj trimis membrilor de sindicat de către președintele USLM, Marian Artimon, redat de Club Feroviar.

Sindicatul angajaților de la metrou a inițiat din luna iunie negocierile, însă discuțiile au întârziat să apară deoarece Metrorex a așteptat o ședință a Consiliului de Administrație pentru desemnarea unei comisii de negociere din partea companiei.

„Negocierile în impas. Ne-am săturat de mimarea dialogului social. Salariații merită respectați mult mai mult!”, spunea atunci Artimon.

Metrorex a dat asigurări că transportul cu metroul nu va fi întrerupt

La solicitarea „Adevărul”, oficialii Metrorex au sous că „manifestă constant deschidere faţă de iniţiativele partenerilor de dialog social, iar reprezentanţii sindicatelor sunt consultați în conformitate cu legile dialogului social”.

„Revendicările sindicatului vizează, în principal, creșteri salariale precum și acordarea unor drepturi care au fost limitate prin lege. Până la expirarea Contractului Colectiv de Muncă (CCM), prelungirea nu s-a realizat pentru faptul că părțile au continuat negocierile, însă această situație nu a adus atingere acordării în continuare a drepturilor prevăzute în CCM, conform prevederilor Legii 195/2020 privind statutul personalului feroviar”, a răspuns Metrorex.

Întrebați ce măsuri pot lua astfel încât în cazul unei greve să nu fie paralizat Bucureștiul, așa cum s-a întâmplat în 2021, reprezentanții Metrorex au răspuns:

„Vă precizăm că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, inclusiv Legea Dialogului Social care guvernează negocierile pentru CCM, serviciul de transport public cu metroul nu va fi întrerupt și se va desfășura cu caracter de continuitate pe timpul de programului  funcționare. Metrorex continuă, în conformitate și în temeiul prevederilor legale să negocieze cu partenerii sindicali până când părţile vor ajunge la consensul necesar pentru semnarea şi înregistrarea noului contract colectiv de muncă 2024-2025”, răspundea compania la data de 11 octombrie.

În primăvara anului 2021, greva de la metrou a paralizat Capitala.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button