Politică

2024 – anul în care Românii scapă de blestemul primarilor

După două decenii în care românii au fost nevoiți să trăiască sub conducerea unor politicieni care și-au început ascensiunea din primării, 2024 pare să fie anul în care acest tipar este pe cale să fie rupt. După ce Traian Băsescu, fost primar al Bucureștiului, a dominat scena politică timp de 10 ani în funcția de președinte, iar Klaus Iohannis, fost primar al Sibiului, a urmat cu încă 10 ani de prezență inactivă la Cotroceni, Elena Lasconi, actual primar de Câmpulung, încearcă și ea să repete acest traseu. Însă șansele ei de a accede la președinția României sunt acum extrem de scăzute.

În 2024, românii se pare că își vor lua rămas bun de la această tradiție nefericită, pe care mulți o consideră un „blestem al primarilor.” Băsescu, cunoscut pentru stilul său controversat și influența sa destructivă asupra clasei politice, a lăsat în urmă o moștenire grea, marcată de scandaluri și jocuri de culise. După el, Klaus Iohannis a preluat ștafeta, dar președinția sa a fost adesea criticată pentru pasivitate, într-un mandat în care a părut mai degrabă spectator decât actor principal pe scena politică.

Acum, Elena Lasconi, cu ambiții de a face saltul de la primăria unui mic oraș la cea mai înaltă funcție în stat, nu a reușit să convingă electoratul. Într-un sondaj recent realizat de Sociopol, Lasconi este cotată pe locul patru cu doar 13% din intențiile de vot. De asemenea, conflictul dintre ea și fosta conducere a partidului nu a făcut decât să slăbească sprijinul politic din interiorul formațiunii.

Cu șanse reduse de a repeta traseul predecesorilor săi, 2024 se anunță a fi anul în care românii vor spune „nu” unui alt fost primar pe care îl văd ca un posibil viitor președinte. Așa cum Traian Băsescu și Klaus Iohannis au dezamăgit prin promisiuni nerespectate și lipsă de implicare, Lasconi nu pare să fie răspunsul pe care îl caută România pentru o nouă direcție politică. Dumnezeu, cum ar spune unii, are grijă de poporul român, oferindu-i o șansă să se elibereze de „blestemul primarilor”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button