Știrile 60m.RO

Constatare extrem de gravă: candidatul liberal Nicolae Ciucă este analfabet funcțional

Un eveniment foarte serios, în opinia noastră, s-a produs azi la emisiunea lui Cătălin Măruță de la PRO TV: fostul premier, fostul comandant al armatei române, generalul în rezervă, președintele în exercițiu al PNL și al Senatului și candidat prezidențial, Nicolae Ciucă, a demonstrat fără echivoc că este analfabet funcțional.

Ce este analfabetismul funcțional, în primul rînd? Este acel om care știe să citească dar nu înțelege ce citește, sau nu pricepe sensul poveștii pe care o vede/aude. În România, din cauza sistemului educațional, analfabetismul funcțional este o problemă majoră a noii generații. Dar ca să regăsești în cea mai limpede formă această problemă la prezumtivul viitor președinte, este de o gravitate extremă.

În emisiunea „La Măruță” de la ProTV, Nicolae Ciucă a fost rugat să enumere trei calități pe care le are Marcel Ciolacu și nu le are el însuși. Solicitarea i-a fost înmînată în scris, conform formatului emisiunii. Senin, Ciucă a înșirat calitățile „onoare, respect, predictibilitate”, ceea ce însemna automat că lui însuși îi lipsesc respectivele calități.

Siderat, moderatorul i-a transmis că a înțeles greșit întrebarea, dar Ciucă s-a menținut ferm pe poziție. Măruță a insistat că trebuie să fie o greșeală, dar Ciucă a ținut de răspuns, dînd asigurări că a înțeles perfect întrebarea.

Redăm integral dialogul dintre cei doi, extras de Hotnews:

Nu a fost nicio capcană. Se întîmplă des ca oamenii să gafeze în public, din grabă ori din prostie. Dar cînd există șansa unei replieri, cu ajutorul cuiva care atrage atenția, gafa se repară. Candidatul Nicolae Ciucă nu s-a repliat, deși a fost insistent sesizat de către moderator. Și a spus în clar că a înțeles foarte bine întrebarea.

De aici nu pot exista decît două ipoteze: Nicolae Ciucă s-a prezentat pe sine drept o jagardea fără onoare și nedemnă de respect. Sau, și asta credem că e explicația reală, Nicolae Ciucă, cel care visează să conducă România în următorii ani, este analfabet funcțional. În oricare dintre variante, situația este extrem de gravă. (Bogdan Tiberiu Iacob)

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button