Dosar de candidat – Ion Ștefan, Forța Dreptei. Motto – „Sexy-nepoata consilieră la minister, feciorul puțin drogat, las că rezolv eu tot, mai dau un împrumut și mai iau un mandat”
Astăzi la Dosar de Candidat discutăm despre Ion Ștefan, zis Grindă, deputat la Forța Dreptei, fost deputat PNL, fost ministru-caricatură al dezvoltării, locotenent a lui Ludovic Orban, respectiv maestru al perlelor politice. În această iarnă este previzibil că va candida pentru al treilea mandat de parlamentar, de această dată din partea unei alianțe a așa-zisei drepte românești.
Licențiat în inginerie electromecanică la Institutul de Marină Constanța, deputatul Ion Ștefan a ajuns în 1993, conform CV-ului său, controlor vamal la Vama Focșani. Mai apoi, Ion Ștefan a devenit acționar, administrator, respectiv angajat în cadrul grupului de firme Balcanic Focşani, specializat în fabricarea articolelor de ambalaj din material plastic, firmă cu care s-a descurcat foarte bine și a reușit să devină un jucător major pe piața est-europeană. Până acum toate bune și frumoase, ne și întrebăm ce caută domnul Grindă în politică.
Păi, ca jucător mediu pe o piață de afaceri în care recomandarea statului român îți poate fi de ajutor, normal că vrei să o și obții. (Bine, asta este doar o supoziție, nu acuzăm pe nimeni de trafic de influență). Și uite așa a început deputatul Grindă ascensiunea politică fulminantă, presărată cu împrumuturi acordate în stânga și în dreapta.
Conform jurnalul.ro, în declarația de avere pe care a depus-o la 28 decembrie 2016, când a devenit pentru prima dată parlamentar, deputatul nota împrumuturi către trei persoane fizice, unul de 20.000 de lei și două de câte 63.000 de lei. Pentru ca apoi, în 7 iunie 2017 și 6 iunie 2018, să declare că nu are niciun ban împrumutat cuiva. În declarația de avere din 10 iunie 2019, figurau ca sume împrumutate către o persoană al cărei nume a fost anonimizat 1.000.000 de lei, respectiv încă 400.000 de lei. Pentru ca, în 21 noiembrie 2019, să nu mai declare niciun împrumut acordat. Abia în 1 iunie 2020 reapar împrumuturi de 100.000 de euro date către o persoană fizică, pentru ca în documentul din 23 decembrie 2020 să apară șapte împrumuturi acordare către persoane fizice: 100.000 de euro, 130.000 de lei, 60.000 de lei, 50.000 de lei, 240.000 de lei, 75.000 de lei și 130.000 de lei. La data de 8 iunie 2021, a menționat doar împrumutul de 100.000 de euro, pentru ca, în declarația din 10 iunie 2022, să mai figureze un împrumut acordat de 20.000 de euro.
Cei 1,4 milioane de lei care figurau ca împrumuturi acordate în 10 iunie 2019 au fost oferiți Anei Maria Dimitriu, care a candidat la funcția de europarlamentar din partea PNL, banii fiind folosiți în campania electorală. Aceste sume au fost menționate, ca datorii, în declarația de avere a acesteia din 6 februarie 2020. Interesant este că în declarațiile de avere completate ulterior de Ana Maria Dimitriu aceste datorii nu mai figurează, deși din analiza veniturilor declarate nu rezultă capacitatea de a le restitui.
Revenind la situațiile financiare declarate recent de Ion Ștefan, zis „Grindă”, acesta arată că a încasat, în ultimul an fiscal, dividende în sumă totală de 3.279.330 de lei. Acești bani nu se regăsesc în conturi bancare, deoarece deputatul nu menționează niciun astfel de mijloc de economisire. Deputatul Grindă este probabil cel mai important politician creditor al statului român din istorie, cu 3 milioane de euro investiți în obligațiuni. Asta, deși teoretic nu are niciun ban în bancă.
În afară de bani, deputatul Ion Ștefan, zis Grindă, stă foarte bine și la capitolul perle. Chiar așa, nici nu v-am spus de unde vine porecla de Grindă. Păi vine chiar de la Primăria Focșani. Citez comunicatul primăriei: “Pus în faţa evidenţelor, «deputatul Grindă» a recunoscut cu jumătate de gură că a încălcat legea aproape 20 ani şi a păgubit bugetul local al Municipiului Focşani cu peste jumătate de miliard de lei vechi. (…) În aceste condiţii, solicităm în mod public domnului «deputat Grindă» să intre în legalitate şi să îşi achite în regim de urgenţă datoriile, aşa cum fac zeci de mii de focşăneni”. Ironia din comunicat face aluzie la o declaraţie a lui Ion Ştefan, care susţine că a fost nevoit să mai construiască un etaj la casă din cauza unei erori de construcţie, o grindă prea lungă.
Bine… mai are și alte perle la activ. La primele audieri din Parlament, el a primit aviz negativ după ce la majoritatea întrebărilor care i s-au pus au răspuns fie premierul Ludovic Orban, fie șeful deputaților PNL, Florin Roman. Apoi, la prima conferință ca ministru, el s-a bâlbâit, încurcând chiar numele ministerului pe care avea să-l conducă. De-a dreptul savuros a fost în ședința de guvern din 20 ianuarie 2020. Atunci, chiar și el a început să râdă de numeroasele tentative eșuate de a rosti corect 4 litere: PNDL-2 (Programul Național de Dezvoltare Locală). La câteva zile după, vorbind în Parlament despre școlile cu toalete în curte, a creat confuzie în ce privește momentul în care va rezolva problema. ”Mâine vom construi acum. Prin semnarea acestor… Mâine, ceea ce am putea face mâine facem astăzi. Construim acum mâine. Când vorbim despre toaletele din curtea școlii, într-adevăr, suntem într-o direcție corectă și bună”.
Adevăratele probleme ale deputatului Ion Ștefan sunt, însă, cele cu fiul său, care este acuzat de presa locală cum că ar fi drogat și agresiv. Corpul de control al Ministerului de Interne le-a cerut procurorilor să îl ancheteze pe deputatul Grindă, după ce acesta le-ar fi cerut socoteală șefilor poliției din Vrancea pentru că fiul său a fost oprit în trafic. După cum notează ziare.com, sexy nepoata lui Ion Ștefan a fost angajată consiliera unui secretar de stat al Ministerului Dezvoltării (minister pe care Grindă l-a condus timp de un an), respectiv un fost consilier al lui Ludovic Orban, șeful politic al deputatului Grindă, și-ar fi angajat două pile în același minister, conform libertatea.ro.
Tot Libertatea spune că Ministrul Ion Ștefan a aprobat, pentru firma proprie, fonduri de un milion de lei prin ministerul pe care îl conduce. Reacția lui: “N-am nicio firmă, eu sunt ministru”, deși aceasta apare în declarațiile de avere și de interese depuse de el.