InternaționalOpiniiȘtirile 60m.RO

Cazul George Floyd: De ce unele proteste devin violente?

În mai multe orașe din Statele Unite ale Americii a fost declarată starea de asediu, iar 5 000 de soldați din Garda Națională au fost trimiși în stradă, după ce protestele pașnice au devenit violente: ciocniri cu forțele de ordine, mașini de poliție incendiate, proprietăți vandalizate și magazine jefuite. Specialiștii compară fenomenul cu protestele din 2011 din Anglia, când o mișcare pașnică s-a transformat în proteste ce au durat câteva zile, timp în care mai multe clădiri au fost jefuite și incendiate.

Cum se răspândesc protestele și de ce unele devin violente? Incidente precum moartea lui George Floyd pot deveni un mecanism de declanșare al protestelor pentru că ilustrează modul în care forțele de ordine se raportează la oamenii de culoare, iar comunitatea, la rândul ei, empatizează și reacționează la situația respectivă, a explicat Clifford Stott, expert în strategii de ordine publică și comportament colectiv la Universitatea Keele pentru BBC. „Este foarte probabil să avem confruntări când există inegalități structurale”, a mai spus acesta.

Protestele violente sunt mai puțin probabile când deja există o relație bună între forțele de ordine și comunitatea locală, dar, chiar și în acest caz, felul în care poliția reacțională la demonstrații din acea zi contează foarte mult. „Protestele sunt un produs al interacțiunilor, în strânsă legătură cu modul în care poliția se comportă cu mulțimile”, a afirmat Stott. De exemplu, într-o mulțime mare de protestatari, tensiunile pot începe de la câțiva oameni care se revoltă împotriva forțelor de ordine. Poliția reacționează ca o entitate și, dacă oamenii simt că aceasta folosește forța împotriva lor fără nicio justificare, acest lucru adâncește gândirea de tip „noi versus ei”.

În SUA, sute de afaceri au avut de suferit, iar abuzurile s-au extins în L.A și Minneapolis peste weekend. „Într- mare măsură, jefuirea magazinelor este o expresie a puterii – poate că până atunci majoritatea cetățenilor de culoare s-au simțit lipsiți de putere în relația cu poliția, dar în contextul protestelor, aceștia se simt pentru moment mai puternici decât forțele de ordine și reacționează ca atare”.

Cercetările anterioare arată că în timpul protestelor sunt jefuite magazinele mari ca un răspuns la „sentimentul de inegalitate vizavi de nivelul de trai din economiile capitaliste”.

Dar, poate fi prevenită violența? Experții sunt de părere că este posibil în măsura în care acțiunile poliției sunt văzute ca legitime de către protestatari și ambele părți sunt deschis la dialog.

Back to top button