Boala care poate distruge sectorul zootehnic românesc. O organizație europeană cere demiterea directorului ANSVSA și măsuri urgente pentru evitarea unei catastrofe
România se confruntă cu o criză care ia amploare în sectorul zootehnic, generată de răspândirea pestei micilor rumegătoare și de controversa legată de exportul de animale vii. O asociație pentru protecția animalelor a transmis o scrisoare premierului Marcel Ciolacu, prin care cere măsuri urgente pentru evitarea unei catastrofe.
În scrisoarea deschisă transmisă, astăzi, 26 august, Gabriel Păun, biolog de profesie și director UE al organizației Animals International, a adus în prim-plan gravitatea situației, solicitând măsuri urgente pentru a preveni escaladarea acestei crize.
Păun arată că problematica exportului de animale vii nu este una nouă pentru România. După cum subliniază Gabriel Păun, această temă a fost discutată cu fiecare premier începând din 2012. Soluția identificată pentru securizarea comerțului cu țările terțe și pentru protejarea reputației României a fost „transformarea graduală a comerțului în viu cu cel de carne”.
Această abordare a devenit cu atât mai necesară după tragedia de la Midia, când un vapor supraîncărcat s-a răsturnat, provocând moartea a peste 14.000 de ovine. Aceasta tragedie a subliniat riscurile majore asociate cu exportul de animale vii, evidențiind necesitatea urgentă de a schimba modul în care România gestionează acest sector.
Pesta micilor rumegătoare: O criză scăpată de sub control
Pesta micilor rumegătoare, o boală extrem de contagioasă a început să se răspândească rapid în România. În luna mai a acestui an, un informator din Maroc a raportat organizației Animals International că fermierii din această țară au fost „distruși după ce ovinele din România au sosit muribunde și au decedat la scurt timp după sosirea cu vaporul”.
„Suspiciunea inițială de pasteureloză a fost în curând confirmată ca fiind pesta micilor rumegătoare, o boală mult mai gravă. La scurt timp după aceea, boala a fost semnalată și în Grecia, afectând producția de brânză feta, un produs de bază protejat și exportat la nivel mondial”, arată Păun.
Președintele Animals International subliniază că „exportatorii de animale vii din România au avut cunoștință în tot acest timp despre boală, dar nu au informat nici autoritățile din România, nici cele din țările de destinație.” Această lipsă de transparență și neglijență a contribuit la răspândirea rapidă a bolii, având consecințe devastatoare asupra comerțului internațional și asupra micilor fermieri din România.
Măsuri proaste și consecințe devastatoare
Organizația Animals International acuză că reacția autorităților române, în special cea a Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), a fost una întârziată și ineficientă. După ce situația a scăpat de sub control, ANSVSA a anunțat oficial că România se confruntă cu pesta micilor rumegătoare, însă măsurile luate au fost inadecvate și tardive.
„De atunci și până acum s-au luat doar măsuri proaste care au blocat complet comerțul cu animale vii, au alterat relațiile internaționale și au dus la uciderea în masă prin gazare a sute de mii de oi”, subliniază Gabriel Păun.
Acțiunile necorespunzătoare ale ANSVSA nu doar că au contribuit la răspândirea bolii, dar au și afectat grav reputația României pe plan internațional. Numeroase țări, inclusiv Grecia, Albania, Rusia și Arabia Saudită, au suspendat importurile de animale vii din România, ceea ce a avut un impact devastator asupra industriei zootehnice și a exportatorilor români.
Propuneri de soluții și solicitări către premier
Organizația Animals International cere o serie de măsuri urgente pentru a gestiona criza pestei micilor rumegătoare și a exportului de animale vii din România. Gabriel Păun, președintele organizației sugerează că primul pas ar trebui să fie înlocuirea președintelui ANSVSA „cu un tehnocrat de bună-credință”, capabil să abordeze problema cu competență și integritate. În același timp, consideră necesară o anchetă a corpului de control al prim-ministrului în structura ANSVSA, pentru a identifica și corecta sursele de incompetență și neglijență care au contribuit la răspândirea bolii.
Suspendarea temporară a comerțului intracomunitar și a exportului de animale vii până la eradicarea tuturor focarelor este, în opinia lui Păun, o altă măsură esențială pentru a preveni agravarea crizei. El subliniază, de asemenea, importanța carantinării fermelor afectate, ca măsură de control pentru a preveni răspândirea ulterioară a pestei micilor rumegătoare.
Salvarea comerțului cu țările terțe ar putea fi realizată prin transformarea rapidă a exportului de animale vii în export de carne, care să fie garantată sanitar-veterinar și să respecte atât legislația europeană, cât și cerințele religioase din țările de destinație. În plus, Gabriel Păun susține necesitatea actualizării și susținerii proiectului de lege Pl-x nr. 228/2023, care ar trebui să includă modificările necesare pentru a proteja atât animalele, cât și piața românească în contextul actualei crize.