Dragoș Damian, despre falimentul economiei românești: „Salariul va fi la jumătate, în 2025”
Tot mai mulți economiști și oameni de afaceri trag un semnal de alarmă în privința economiei românești. Dragoș Damian, CEO-ul unei multinaționale cu afaceri de sute de milioane de euro, avertizează că din cauza lipsei de performanță a economiei vom avea salarii mai mici în 2025.
Dragoș Damian spune că mulți economiști nu înțeleg de ce performanța economică se degradează de la o lună la alta, iar afacerile merg tot mai prost. „Nu este nici o surpriză – economiştii sunt perplecşi la rezultatele din T2 şi S1. Ei sunt perplecşi tot timpul din 2019 încoace, şi când rezultatele sunt sub aşteptări, şi când rezultatele sunt peste aşteptări. Poţi fi doar perplex când stai în birouri de clasa A, te duci în conferinţă în hoteluri de 5 stele şi vorbeşti la televizor despre cifre şi date citite după o căutare pe Google şi nu ai nicio înţelegere legată de pulsul de zi cu zi al industriei”, scrie Damian, într-o postare pe Facebook, publicată și în Ziarul Financiar sub forma unui articol de opinie.
Lipsa forței de muncă și birocrația au scos economia în decor
În schimb, economiștii care se confruntă zi de zi cu realitățile economice nu sunt surprinși, spune el, de aceste probleme., care au dus la o adevărată criză.
„În prima linie a industriei suntem mai puţin perplecşi, asta de mai bine de 5 ani. Nu putem onora comenzile din lipsă de personal, livrările de materii prime şi materiale sunt întârziate din cauza distorsiunilor pe lanţurile de aprovizionare, iar obţinerea celei mai mici aprobări, de orice natură, de la orice autoritate, se face cu foarte mult efort, timp şi bani”, adaugă Damian.
În tot acest timp, spune el, economia subterană înflorește, în timp ce statul, incapabil să o țină în frâu, se războiește tot cu companiile cinsitite.
Economia subterană crește de la o zi la alta
„Ce merg bine în schimb sunt controalele, toţi vin să ne controleze şi au ţintă să ne amendeze. În timpul ăsta, economia subterană şi criminalitatea fiscală sunt la ele acasă, oriunde te duci vezi cu ochiul liber evaziune fiscală şi muncă la negru, cei care fac criminalitate fiscală nici măcar nu se chinuie s-o ascundă, pe ei nu-i controlează nimeni.”
Singura surpriză, în acest context, ar fi că în sfârșit până și autoritățile au realizat că economica se confruntă cu o criză uriașă a forței de muncă.
„Aşadar, din prima linie a industriei, nicio perplexitate pentru executivii care muncesc acolo – având în vedere cele de mai sus, nu este de mirare că nu stăm bine cu cifrele din industrie şi că avem o creştere ridicolă a economiei, de 0,1% (nici nu ştiu cum poţi să calculezi aşa ceva….). Ba da, totuşi, avem o perplexitate, aceea că de-abia acum toţi înţelepţii care ne conduc s-au prins la unison că avem un deficit de resursă umană. Din prima linie a industriei şi chiar din rândul consultanţilor, se vorbeşte despre asta din 2018-2019, dar nimeni nu a luat nicio măsură. Vor mai fi încă 3-4 ani de perplexitate în ceea ce priveşte măsurile care trebuie luate în demografie şi resursa umană, dacă vor fi luate măsuri.”
Salarii la jumătate în 2025?
Situația nu se va rezolva prea curând, mai scrie CEO-ul Terapia. Pentru ca lucrurile să revină sub control ar fi nevoie ca autoritățile să comunice constructiv cu mediul de afaceri. Până atunci, tuturor ne va fi tot mai rău, avertizează el.
„Până când autorităţile nu vor avea drept parteneri de dialog oameni de afaceri din industrie care să le dea cu adevărat informaţii din „tranşeele“ economiei, în baza cărora să se facă planuri serioase pentru refacerea industriei, o să stăm trimestrial perplecşi la rezultatele economiei. Evident că vom da vina pe război, pe crize, pe modificările climaterice, pe obezitate sau pe cine ştie ce suspect de serviciu. Cu aşa rezultate în 2024, vom fi cu toţii perplecşi când ne vom uita în 2025 la fluturaşul de salariu, care va fi, probabil, la jumătate faţă de ce este acum”, încheie Dragoș Damian.