Știrile 60m.RO

Semnal de alarmă de la un general român: „Dacă rusul se îndreptă spre Galați și avem ordin să sărim pe el, militarii vor întreba: Cu ce?”

Generalul-locotenent (r.) Cătălin Tomescu, fost şef al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO de la Sibiu, a discutat despre situația actuală a armatei. Într-un podcast recent, generalul a fost întrebat despre motivele pentru care armata a devenit mai puţin atrăgătoare pentru tineri, precum şi despre campania intensificată împotriva acesteia.

În cadrul interviului, generalul român a spus că ne confruntăm în prezent cu un adevărat război informațional, iar armata se numără printre țintele acestuia. De la resursa umană la introducerea pensiilor de serviciu militare în PNRR, precum și la campania amplă de stigmatizare a armatei, toate acestea sunt arme prin care Armata Română este lovită din toate părțile.

Dar pe lângă această campanie, „Armata a devenit batjocura clasei politice”, a mai spus fostul comandant al MNC-SE. 

„Sunt exemplele războiului informațional desfășurat pe teritoriul nostru. De vreo cinci ani de la PNRR încoace am ajuns batjocura clasei politice. Sunt azi politicieni care spun că avem salarii și pensii nesimțite. Când un tânăr vede asemenea lucruri și-ar mai dori să înceapă o carieră militară? Toate țările din Europa au probleme, toate sunt afectate de războiul din Ucraina, dar în ce țară ați mai auzit o asemenea campanie de denigrare a armatei?

Aduceți-vă aminte că atunci când Comisia Europeană a răspuns problemei pensiilor militare din PNRR a spus clar, de ce criticăm Bruxellesul când noi, românii, am trecut asta în PNRR, nu ei. În al doilea rând războiul acesta dezarmează orice tânăr. Coroborat cu educația, dacă ne uităm cum arată manualele de istorie în școli, dacă există vreo discuție undeva privind necesitatea ca poporul să participe la apărarea țării, căci armata nu poate singură să o facă și nicio țară din lume nu poate singură doar cu armata activă să se apere, atunci ne explicăm cum s-a ajuns la situația în care armata a devenit ceva neatractiv”, a spus gen. (r.) Tomescu în cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlantic, găzduit de Defense Romania.

„Sistemul în sine, conducerea de la cel mai înalt nivel al statului, nu a luat măsuri necesare de a preîntâmpina acest declin al armatei. Toate structurile care se ocupă de apărarea țării au fost lovite, atât la comandă, cu oameni plătiți sau idioți utili”, mai precizează acesta. 

Generalul (r.) Tomescu comentat și asupra modului în care declarația generalului Vlad, șeful Statului Major al Apărării, referitoare la apărarea României, a fost receptată de o parte a presei și, în special, de politicieni. El a evidențiat, de asemenea, importanța dotării cu echipamente moderne în cazul unui posibil conflict de mare amploare.

„Militarul activ nu are cum să riposteze, cei din rezervă sau în retragere acționează mai mult sau mai puțin eficient pentru remedierea acestor lucruri, clasa politică nu e deranjată la nivel guvernamental. Toate acestea afectează sistemul activ. Moralul și disciplina sunt elemente ale capacității de luptă ale unei armate. Așa cum educația, sănătatea și populația din punct de vedere demografic sunt capacități de luptă ale unui stat. Noi dacă analizăm toate acestea pe componente, suntem sub nivelul mării la tot.

Vă dau un singur exemplu. Mai țineți minte când noul șef al Statului Major al Apărării generalul Gheorghiță Vlad a declarat acum câteva luni că România trebuie apărată, că trebuie crescută rezerva voluntară? Nici măcar nu a folosit termenul de armată obligatorie! Imediat o parte a presei a sărit pe el să îl sfâșie, dar au făcut-o și oameni cu funcții mari inclusiv în Parlament”, a declarat gen. (r.) Tomescu.

În cadrul intervoiului, generalul român a dorit să atragă atenția cu privire la lipsa echipamentelor moderne și la anii de subfinanțare a armatei, în ciuda faptului că recent s-au realizat progrese semnificative pentru a diminua acest decalaj.

„Păi cum descurajezi un potențial atac? Pregătindu-te! O armată se pregătește pe timp de pace pentru apărarea țării. Aceasta ne e misiunea. Să dea Dumnezeu să nu existe un război, dar trebuie să fii pregătit și să arăți adversarului că ești credibil. Că capacitatea ta de ripostă e credibilă. Vrem o armată care să doarmă în bocanci? Să nu o înzestrăm cu echipamente? Apoi când te trezești că ajunge rusul la Odesa și se îndreaptă spre Galați, să ni se dea ordin să sărim pe el. Iar armata să spună: păi cu ce? că nu am primit nimic 25 de ani. Asta ne dorim? Nu își dorește nimeni acest lucru sper”, a conchis generalul (r.) Cătălin Tomescu.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button