SĂNĂTATE

Cum ar fi fost ”sustrase” listele cu morții de la ATI de la Sf. Pantelimon. Biroul denunțătoarei, sigilat pentru a nu compromite probele

Scene incredibile s-au petrecut la Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon din Capitală în ultima jumătate de an, după ce mai multe cadre medicale de la secția ATI au ajuns că fie suspectate pentru uciderea cu premeditare a mai multor pacienți. Camelia Stamatoiu, director de îngrijiri în cadrul unității medicale, s-a trezit cu biroul sigilat și cu plângere penală, imediat după ce a sesizat Parchetul în legătură cu situația de la Terapie Intensivă.

Directoarea care a reclamat decesele, hărțuită de conducerea spitalului Sfântul Pantelimon

Camelia Stamatoiu era bănuită de conducerea instituției că a accesat sistemul informatic intern și a extras de acolo o serie de documente pe care le-a predat presei. Este vorba despre informații medicale referitoare la pacienții decedați la secția de terapie intensivă.

La ”operațiune” ar fi participat și Dr Elena Voicu, fosta șefă a secției ATI. Astfel, împotriva celor două cadre medicale, precum și a unor jurnaliști și chiar influenceri din mediul online, a fost depusă o plângere, în care aceștia sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat.

La atmosfera extrem de încărcată din cadrul spitalului a contribuit și concluziile extrem de evazive ale Corpului de Control ale Ministrului Sănătății, care nu a identificat la Sf Pantelimon decât ”imixtiuni în activitatea de control a directorului de îngrijiri și presupuse acțiuni de hărțuire exercitate asupra unui medic din cadrul secției ATI”. În schimb, nu a identificat nicio ”abatere profesională, respectându-se toate protocoalele și procedurile terapeutice existente”.

I-au sigilat biroul în așteptarea percheziției

În acest context, Camelia Stamatoiu a intrat în concediu medical pentru o perioadă de patru luni, iar când s-a întors a constatat că biroul său a fost sigilat din ordinul managerului spitalului, Bogdan Socea. Acesta ar fi invocat o posibilă anchetă în desfășurare referitoare la acuzațiile pe care tot el le aducea șefei de la ”îngrijiri”.

Cum organele de anchetă nu s-au grăbit să organizeze o percheziție în biroul directoarei Stamatoiu, șefii spitalului au decis să sigileze chiar ei încăperea, pentru ca femeia să ”nu compromită probele”.

În această situație, Camelia Stamatoiu nu a mai avut acces nici măcar la obiectele personale pe care le avea în birou.

Cine este martorul cheie în dosarul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon

Înainte să sesizeze organele de anchetă despre morțile suspecte de la Spitalul Pantelimon, din perioada 4-7 aprilie, Camelia Stamatoiu a reclamat această situație la secretariatul spitalului. Ea susține că a primit această informație de la o asistentă, care i-a transmis telefonic faptul că medicii de la ATI au scăzut scăzut de 20 de ori tratamentul cu noradrenalină, provocând moartea a aproximativ 20 de pacienți.

Ulterior, respectiva asistentă nu ar mai fi susținut același lucru și în fața procurorilor, fapt care a dus la un blocaj în anchetă. În prezent, femeia este considerată un martor cheie în dosarul morților suspecte de la Spitalul Clinic de Urgență Spitalul Pantelimon.

Într-un dosar separat, aflat în instanță, Camelia Stamatoiu s-a plâns că a fost amenințată și hărțuită de șefii spitalului și că a informat Corpul de Control al Ministrului Sănătății despre abuzurile la care a fost supusă. De asemenea, ea susține că, în ultimii doi ani, a sesizat conducerii unității mediale mai multe nereguli în cadrul instituției, motiv pentru care a ajuns să fie persecutată. Printre acestea se numără un referat despre ”pontajele fictive șefului secției de chirurgie”, o informare privind furtul de medicamente de la aceeași secție, absența personalului de la muncă, totul culminând cu informarea managerului privind suspiciunea de omor.

Alexandru Rafila a anunțat că șefii spitalului demisionează

Miercuri, 7 august, două doctorițe de la ATI, Maria Miron și Mirela Păiuș, au fost reținute sub acuzația de omor calificat cu premeditare, în timp ce o asistentă, Mariana Călin, este suspectată de mărturie mincinoasă. Până în prezent ar exista date certe cu privire la decesul a cel puțin o victimă, un bărbat de 54 de ani, căruia i s-ar fi redus doza de noradrenalină, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1 ml/h. Pacientul a murit 58 de minute mai târziu.

O zi mai târziu, ministrul Alexandru Rafila a anunțat că managerul și directorul medical și-au depus mandatele, lucru care a dus la o grevă spontană a medicilor anesteziști și de Terapie Intensivă, care au amenințat cu demisia în bloc.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button