Ucraina caută o soluție de pace la Beijing
Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a sosit marţi în China, un partenerul apropiat al Rusiei, într-o vizită fără precedent în care vor fi discutate modalităţi de găsire a unei soluţii paşnice la războiul dintre Kiev şi Moscova.
În pofida legăturilor sale economice, diplomatice şi militare strânse cu Rusia, consolidate şi mai mult după invazia rusă a teritoriului ucrainean, China intenţionează să joace un rol de mediator în acest conflict. Astfel, China se prezintă ca un interlocutor moderat faţă de occidentali, pe care îi acuză că „pun paie pe foc” prin livrarea de arme Ucrainei.
Vizita lui Dmitro Kuleba, programată să dureze până vineri, este prima sa deplasare în China după invazia rusă şi are loc după criticile dure din partea NATO la adresa ajutorului economic chinez pentru Moscova. Dar, mai ales, la o săptămână după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a deschis, pentru prima dată, uşa discuţiilor cu Rusia. El a spus că este în favoarea prezenţei Moscovei la un viitor summit de pace.
Un prim summit, la care au participat câteva zeci de ţări, a fost organizat la jumătatea lunii iunie în Elveţia. Însă Rusia nu a fost invitată şi, prin urmare, China a decis să nu participe, apreciind că nu sunt şanse să se realizeze progrese.
„Principalul subiect de discuţie” în cadrul acestei vizite „va fi căutarea mijloacelor de oprire a agresiunii ruse şi rolul Chinei în realizarea unei păci durabile şi juste”, a indicat Ministerul de Externe ucrainean.
Întrebată marţi, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze, Mao Ning, a indicat că schimburile se vor concentra în special pe „cooperarea chino-ucraineană şi pe alte probleme de interes comun”.”China este încă convinsă că o încetare a focului timpurie şi căutarea unei soluţii politice sunt în interesul comun al tuturor părţilor”, a spus ea în timpul unei conferinţe de presă.
China, care împărtăşeşte cu Rusia dorinţa de a constitui o contrapondere la influenţa americană, nu a condamnat niciodată invazia rusă şi acuză NATO că neglijează preocupările de securitate ale Moscovei. Dar China a cerut anul trecut respectarea integrităţii teritoriale a tuturor statelor, deci şi a Ucrainei.
La începutul lunii iulie, preşedintele Xi Jinping a cerut comunităţii internaţionale să „creeze condiţiile” pentru un „dialog direct” Kiev-Moscova.
Reprezentantul chinez pentru problema ucraineană, Li Hui, fost ambasador la Moscova, a efectuat mai multe turnee diplomatice la Bruxelles, Rusia, Ucraina şi în state din Orientul Mijlociu.
China pledează cu regularitate pentru încetarea luptei. O poziţie criticată de occidentali, care consideră că aceasta înseamnă a permite Rusiei să îşi consolideze câştigurile teritoriale în Ucraina.
Referitor la rolul pe care îl poate juca Beijingul, Aleksandr Gabuev, directorul Centrului Carnegie Rusia Eurasia, un think tank cu sediul la Berlin, a declarat pentru AFP că şeful diplomaţiei ucrainene ar putea dori să încerce „să convingă China că ar trebui să participe la un al doilea summit de pace”. Iar „Beijingul va încerca, poate, să obţină ceva” în schimb, crede el.
China şi-a stabilit condiţiile pentru o eventuală participare. Un summit trebuie, potrivit Beijingului,”să permită participarea egală a tuturor părţilor” şi o „discuţie corectă a tuturor planurilor de pace” inclusiv, prin urmare, a poziţiei Rusiei.
Această vizită ar urma să fie analizată de americani şi europeni, deoarece China oferă Rusiei, vizată de sancţiuni occidentale importante, un sprijin economic crucial. Liderii ţărilor membre NATO şi-au exprimat şi la începutul lunii iulie „îngrijorările profunde” cu privire la acest ajutor. El este denunţat constant de către occidentali, care acuză companiile chineze în special pentru faptul că îi vând Rusiei produse „cu dublă utilizare”, civile şi militare, cum ar fi componente şi alte echipamente necesare pentru a menţine pe linia de plutire producţia militară rusă. O acuzaţie negată de China, care susţine că exercită un control strict asupra exporturilor acestui tip de produse, inclusiv a dronelor civile. Americanii şi europenii, însă, sancţionează companiile chineze acuzate că ajută Moscova.
Potrivit lui Aleksandr Gabuev, o miză a acestei vizite, ar putea viza, din perspectiva Beijingului,”încercarea de a profita de interesul ucrainean pentru un al doilea summit” cu scopul de a „încerca să evite” noi sancţiuni occidentale.