8 octombrie 1878, moment istoric pentru națiunea română
În 1878, România își obținea independența față de Imperiul Otoman în urma unor lupte care au dus la pierderea a aproape 5.000 de soldaţi şi îmbolnăvirea sau rănirea gravă pe front a altor aproape 25.000.
La 8 octombrie, pe Podul Mogoşoaiei, Armata Română victorioasă îşi face intrarea triumfală în Bucureşti.
Botezată de atunci Calea Victoriei, artera principală a Bucureştiului va deveni strada domnească a capitalei noului Regat al României.
Tratatul de pace dintre Imperiul Rus și Imperiul Otoman a fost semnat la San Stefano, în 3 martie 1878. Acesta a creat Principatul Bulgariei și a recunoscut independența Serbiei, Muntenegrului și a României.
La conferința de pace de la Berlin din 1878 s-a decis ca Rusia să recunoască României independența, să cedeze teritoriile Dobrogei și Deltei Dunării, inclusiv portul Constanța, și mica Insulă a Serpilor.
În schimb, Rusia prelua județele din sudul Basarabiei (Cahul, Ismail, Bolgrad), care reintraseră în componența Moldovei după Războiul Crimeii prin prevederile Tratatului de la Paris din 1856.
Sursa: www.europafm.ro
- Greblă: Mandatul care i-ar putea reveni POT la redistribuire va fi tras la sorţi între celelalte partide, pentru că formațiunea a desemnat mai puțini candidați decât avea dreptulPreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat, luni, că dacă la redistribuirea voturilor din alegerile parlamentare Partidului Oamenilor Tineri (POT) i-ar mai reveni un mandat, acesta va fi tras la sorţi dintre toate celelalte formaţiuni care au intrat în Parlament, deoarece acest partid nu şi-a desemnat suficienţi candidaţi, transmite Agerpres. „Eu spun ce zice …
- Lumea fotbalului românesc, omagiu pentru Helmut Duckadam: Legendele nu mor niciodatăFederaţia Română de Fotbal, cluburi şi conducări din Superliga şi-au exprimat regretul pentru trecerea în nefiinţă, la doar 65 de ani, a celui care va rămâne pentru totdeauna în istoria fotbalului mondial, Helmut Duckadam. „Federaţia Română de Fotbal regretă trecerea în nefiinţă, la doar 65 de ani, a celui care va rămâne pentru totdeauna în istoria …
- Eșec pe linie pentru candidatele președintelui – Propunerile lui Iohannis pe lista PNL au ratat intrarea în ParlamentPreședintele Klaus Iohannis nu a vrut să plece de la Cotroceni fără a le găsi un rost în viață unor colaboratori apropiați. Dacă pe șefa comunicării prezidențiale a trimis-o la CNA, iar pe consilierul pe probleme economice la BNR, trei colaboratoare apropiate au fost plasate pe listele PNL pentru alegerile parlamentare. Toate trei au ratat intrarea în …
- Sociologul Vladimir Ionaș, despre o eventuală reluare a alegerilor: Ar crea un val de furie și frustrareSociologul Vladimir Ionaș a comentat, luni, informația potrivit căreia Marcel Ciolacu ar fi pe locul 2 la alegerile prezidențiale după renumărarea voturilor, acesta exprimându-și punctul de vedere și în ceea ce privește scenariul reluării primului tur al scrutinului din 24 noiembrie. „Cred că trebuie să așteptăm rezultatele oficiale de la BEC. O reluare a alegerilor încă din turul întâi …
- Dictatorul Iohannis nu vrea să cedeze puterea în mod democratic – stare de urgență și anularea alegerilor prezidențialePreședintele Klaus Iohannis demonstrează din nou că respectul pentru democrație este doar un paravan, în timp ce manevrele de culise devin tot mai evidente, privind instaurarea unei stări de urgență și anularea alegerilor prezidențiale. Într-o mișcare ce amintește de regimurile dictatoriale, Iohannis pare hotărât să nu cedeze democratic puterea. Mai mult, surse politice de rang …