Economie

77% dintre români cred că România se va confrunta în acest an cu o criză economică

Românii se tem în procent semnificativ, 77%, de o eventuală criză economică iar cea mai mare problemă o reprezintă creșterea prețurilor, relevă un sondaj realizat de Avangarde.

77% dintre cei intervievați de Avangarde cred că România se va confrunta în acest an cu o criză economică, doar 3% nu cred acest lucru iar 17% nu pot aprecia.

28% dintre intervievați identifică războiul drept cauză principală pentru declanșarea unei evenutale crize economice, 23% creșterea prețurilor la energie, 21% efectele pandemiei și doar 11% asociază o eventuală criză cu calitatea guvernării.

Creșterea prețurilor reprezintă de departe cea mai mare problemă economică: 78%, doar 8% se tem de creșterea ratelor bancare și doar 5% de șomaj.

43% dintre cei intervievați de Avangarde spun că au amânat achiziționarea unor bunuri valoroase, cum ar fi automobil sau imobil și să pună mai mulți bani deoparte din cauza temerilor că ar putea urma o criză. Totuși, 39% spun că nu au amânat achiziția unor bunuri de valoare.

43% dintre români spun că își permit să meargă în vacanță în acest an, 33% nu își permite iar 21% nu pot aprecia.

Dintre cei care declară că vor merge în vacanță, 37% spun că vor merge în țară, 12% atât în țară cât și în străinătate iar 25% declară că preferă să meargă în străinătate.

În ciuda scumpirilor la carburanți, 27% dintre români declară că circulă cu mașina la fel ca înainte, 20% spun că circulă mai puțin, 11% declară că evită deplasările lungi în țară iar 11% susțin că folossc mai mult mijloacele de transport în comun.

Doar 6% dintre români spun că au cerut o creștere de salariu pe care au și primit-o, 8% declară că au cerut, dar n-au primit iar 61% declară că n-au cerut o mărire de leafă.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button