28 iunie 1940: 81 de ani de la anexarea Basarabiei, nordului Bucovinei și Ținutului Herței de către sovietici
Astăzi se împlinesc 81 de ani de la anexarea Basarabiei, nordului Bucovinei și Ținutului Herței de către sovietici. 28 iunie 1940 rămâne una din cele mai negre zile din istoria României.
Pe 28 iunie 1940, România a primit un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care ultima cerea evacuarea administrației civile și Armatei române de pe teritoriul Basarabiei, partea nordică a regiunii Bucovina și a ținutului Herța. Pe 26 iunie 1940, Comisarul pentru afaceri externe al URSS, Viaceslav Molotov, i-a prezentat ambasadorului României la Moscova, Gheorghe Davidescu, un ultimatum prin care i se cerea României „retrocedarea” Basarabiei până pe 28 iunie și „transferul” părții de nord a Bucovinei către Uniunea Sovietică.
În anii 1940-1941, a fost declanșată o campanie de persecuții împotriva localnicilor – arestări, torturi, execuții și deportări în gulagurile Siberiei. Potrivit datelor oficiale, circa 57.000 au murit și peste 100.000 au fost deportați. Persoanele care nu au fost deportate, bătrânii, bolnavii şi copiii au fost executaţi în interiorul locuinţelor, iar bărbaţii au fost împuşcaţi cu mai multe gloanţe în curtea gospodăriei proprii. Persoanele au fost împuşcate în cap, în piept şi în burtă, după care urma ciopârţirea cadavrelor cu baionetele.
„28 iunie 1940 este, fără dar și poate, una dintre cele mai negre zile din istoria noastră. Atunci am fost forțați de către regimul USRSS să cedăm o suprafață de 50.762 km2, unde locuiau aproximativ 4 milioane de locuitori. Nu putem să uităm că avem o datorie față de frații noștri basarabeni. Suntem datori să luptăm pentru momentul reparației istorice: readucerea fraților din Basarabia acasă, la Țara-Mamă”, a declarat deputatul AUR Mircea Dăneasa pentru redacția 60m.ro.