Știrile 60m.RO

27 de milioane de euro pentru incompetență: Angajații ARICE nu vorbesc nici engleză, nici limba țărilor în care sunt trimiși

Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE), o instituție care ar trebui să promoveze România în lume și să atragă investiții, cheltuie anual zeci de milioane de euro, dar trimite în străinătate angajați care nu vorbesc nici măcar limba engleză. Dezvăluirea aparține chiar șefei diplomației române, Oana Țoiu, care denunță lipsa de performanță și cere reformarea urgentă a instituției.

Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE), cu un buget de 27 de milioane de euro și 290 de angajați, este grav criticată de noua șefă a diplomației române, Oana Țoiu, pentru lipsa de rezultate și incompetența personalului trimis în misiuni externe.

Ministrul de Externe a declarat într-un interviu la Euronews România că unii dintre angajații ARICE nu cunosc nici limba engleză și nici limba statului în care sunt detașați. „Spre noi au venit observaţii din partea unor antreprenori că au găsit în două, trei ţări angajaţi ARICE, a căror misiune era promovarea investiţiilor româneşti sau aducerea unor investiţii străine către România, care nu ştiau engleză. Şi nici limba statului respectiv. E complicat să poţi să-ţi faci meseria aşa”, a afirmat Oana Țoiu.

Aceasta a precizat că performanțele instituției sunt departe de a justifica bugetul generos din fonduri publice: „Resursele care le-au fost alocate din punctul nostru de vedere nu sunt cu adevărat reflectate în rezultatele aduse”. Ea a adăugat că doar „izolat au existat cazuri de succes” și că, „instituţional, suntem mai mulţi cei care credem că ARICE are nevoie de o reformă semnificativă”.

ARICE funcționează în subordinea directă a Primului Ministru și este finanțată din bugetul de stat, prin Secretariatul General al Guvernului. Deși ideea unei agenții specializate în promovarea economică externă este corectă, implementarea sa lasă mult de dorit. „Ţările au din ce în ce mai mult instrumente de promovare a propriilor antreprenori (…) Feedback-ul pe care l-am primit, felul în care au reacţionat antreprenorii şi mediul de afaceri, a fost mixt”, a spus ministrul.

Problema funcționării ARICE nu este una nouă, dar abia acum este abordată frontal de oficiali de rang înalt. „Mă îndoiesc că vor putea continua în momentul în care cu adevărat măsurăm rezultatele”, a avertizat Țoiu.

Potrivit Legii nr. 73/2023, ARICE are statut de structură cu personalitate juridică în cadrul aparatului de lucru al Guvernului și se ocupă oficial de atragerea de investiții și promovarea exporturilor românești. Cu toate acestea, realitatea din teren arată o imagine a unei instituții birocratice, deconectate de la realitățile internaționale și profund ineficiente.

În concluzie, în loc să fie un motor al dezvoltării economice românești pe piețele externe, ARICE riscă să devină un simbol al risipei și al incompetenței administrative. O reformă profundă pare inevitabilă.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button